Internet przymula wieczorami.
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Internet przymula wieczorami.
Witam! Od 2.5 miesiąca mam neostradę. Mieszkam na wiosce, 200 m od ich centrali (kontenera z kabelkami) i instalator założył mi maksymalną możliwą przepustowość 6Mbps. Problem polega na tym, że od rana do godziny ok 17-18 wszystko jest ok, przepustowość jak należy, ale po tej godzinie spada do mniej niż 1Mbps. Problem zgłaszałem już 3 razy - raz telefonicznie, 2 razy mailowo i po rozmowie telefonicznej, przez pół godziny (wieczorem) działało ok ale teraz codziennie znowu jest to samo. Ping jest wysoki - ponad 100. Używam ich routera ZTE WIFI ZXV10 W300 jako bridge i mojego WRT54GL jako modemu pppoe. Próbowałem już na samym ZTE i również dziiała jakby chciał a nie mógł. Nie wiem czy mogę coś jeszcze sprawdzić u siebie, czy jest to ewidentnie ich wina i mogę się z nimi kłócić żeby w końcu coś zrobili? Czy jest jakiś program żebym mógł sprawdzić przesyłanie pakietów w sieci? Może jakiś program używa wieczorami internetu w tle, a ja o tym po prostu nie wiem? Szumów raczej nie ma. Komputery w tym samym pokoju co router. W okolicy są tylko 3 sieci, na kanałach 1,6,9.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Internet przymula wieczorami.
Wszyscy w okolicy w tym czasie używają internetu i adsl zostaje zakłócony od innych adsl'i a serwery mają największe obciążenie w tym czasie i ma si,e wrażenie że kiepsko działa.Sagan pisze:że od rana do godziny ok 17-18 wszystko jest ok, przepustowość jak należy, ale po tej godzinie spada do mniej niż 1Mbps.
Co pokazują speedtesty?
Nie pomagam na PW!