Okablowanie i złączki do ATK20

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zorian
Użytkownik forum

Okablowanie i złączki do ATK20

Post autor: zorian »

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam dylemat i potrzebuję kilku informacji od Was na nurtujące mnie problemy, bo chcę zrobić coś, ale żeby to miało ręce i nogi.

Problem polega na tym, że prawdopodobnie będę potrzebował anteny do odbioru BDI od AERO2 (moja SIM zawita w domu lada moment). U siebie na modemie (E169 jak i E173u-2) czasami wykrywa 260-17, czyli jestem na granicy zasięgu. Prawdopodobnie trzeba będzie zaopatrzyć się w ATK20 na 900MHz.
I tu zaczynają się problemy - konkretnie chodzi o kabel do wyżej wymienionej:
Opcje:
1. Zakup anteny bez przewodu + do tego osobno 8mb RG174 + bezpośrednio zaprasowany wtyk SMB CRC9 do Huawei;
2. Zakup anteny wraz z okablowaniem i wtykiem + przejściówka na kablu do CRC9 (tzw. pigtail);
3. Zakup anteny wraz z okablowaniem i wtykiem + przejściówka na CRC9 (tzw. barrel lub beczka);

Minus opcji 1 to kiepskie parametry RG174.
Pozostałe rozwiązania też mają minusy - każda łączka/przejściówka wnosi straty; ale za to dostarczony wraz z anteną kabel (nigdzie nie znalazłem jakiego typu to koncentryk) pewnie ma o niebo lepsze parametry od cieniutkiego RG174.
Pomóżcie wybrać "najmniejsze zło" albo doradźcie inne rozwiązania.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Okablowanie i złączki do ATK20

Post autor: wojteks »

zorian pisze:do tego osobno 8mb RG174
Bardzo zły pomysł, to mocno tłumiący cienki kabel.
zorian pisze: okablowaniem i wtykiem + przejściówka na kablu do CRC9 (tzw. pigtail)
To najlepsze/najdelikatniejsze dla modemu rozwiązanie. Modem jest podłączony poprzez cienki delikatny kabel i nie wyłamie się od byle czego gniazdo antenowe.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
zorian
Użytkownik forum

Post autor: zorian »

Bardzo zły pomysł, to mocno tłumiący cienki kabel.
Mnie też od samego początku tak się wydaje, ale jakoś nienawidzę wszelkiego rodzaju przejściówek.
Znalazłem na Alle(dro)go RG136 o nieco lepszych parametrach, ale w cenie 10PLN/mb ;-(
Raczej jest trudno znaleźć coś, na czym można bezpośrednio zaprasować CRC9 (max Φ3,5 mm) i żeby tak bardzo "nie bolało" te 8 metrów koncentryka.

Czyli porzucamy opcję nr 1. Pozostaje przejściówka.
Teraz rodzi się pytanie - jakiego typu konektora użyć do sprzęgnięcia tego wszystkiego.
Na wspomnianym serwisie spory wybór, zarówno "samoróbek" (zaprasowanych i zabezpieczonych koszulką termokurczliwą) jak i "fabrycznych" (ładnie zalanych w formie i jednolitych). Występują chyba we wszystkich rodzajach: SMA, FME, N.
Którą złączkę wybrać? I czy lepiej zakupić taką "fabryczną", czy raczej samemu zmontować?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

zorian pisze:Którą złączkę wybrać?
Typowo w GSM na kablu antenowym stosuje się FME i do tego odpowiedni pigtail. Równie dobrze mozna zrobić to połączenie SMA czy RPSMA.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ