E173u-2 Orange lub Aero2 wybór anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kold11
Początkujący użytkownik forum

E173u-2 Orange lub Aero2 wybór anteny

Post autor: kold11 »

Witam
Trochę już poczytałem ten dział i właściwie byłem już zdecydowany na poniższe 2 rozwiązania, ale pewien Pan z jednego ze sklepów w Poznaniu stwierdził, że te anteny się nie nadają itp. Tak mi namącił w głowie, że teraz już nic nie wiem ;(
Modem: E173u-2 + 5 m H-155 + złączka CRC9 + TP-LINK TL-MR3220
Budżet na antenę do 100 zł

Opcja nr 1 - OFnK (wstępnie przetestowana)
BTS w m. Sieraków Wlkp. UMTS 2100 link BTSearch
Odległość ok 7,5 km teren płaski, po drodze las, jezioro, pola.
Top_netinfo: [CID: 19860, LAC: 40403]
Moc: -91dBm, 35%, CSQ 11 Orange: HSDPA
Moc: -85dBm, 45%, CSQ 14 Orange: HSDPA
Netia tester: 4359 Kb/s 365 Kb/s 162 ms
Wydaje mi się, że wynik dobry.

Myślę, o zastosowaniu anteny ATK-LOG (wiem, że wielozakresowa, ale ma to związek z kolejną opcją) lub typowo na 2100 tylko nie wiem czy panelowa czy kierunkowa.
Wspomniany Pan powiedział, że ATK-LOG przy 2100 ma zysk 3-5 dBi i przy złych warunkach może być ciężko.

Opcja nr 2 - Aero2 (w sumie na tym mi najbardziej zależy bo darmowe)
BTS w m. Pniewy UMTS 900
Odległość ok 15,5 km teren płaski, po drodze lasy, jezioro, pola, zabudowania w Pniewach.

W tym przypadku spróbował bym też z ATK-LOG (właśnie dlatego wielozakresowa) a później ATK-20.
Wspomniany Pan powiedział, że ATK-20 to antena GSM i się nie nadaje, poza tym za duża odległość.
Czy ATK-20 da radę na te 15,5 km? Czy jak polegnie to będę mógł ją wykorzystać do UMTS 2100 czy w ogóle nie zadziała?

Co o tym myślicie?

I jeszcze przy okazji pytanko: czy można na H-155 dać od razu CRC9? Czy musi być FME i złączka CRC9 która kosztuje prawie 30 zł?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: E173u-2 Orange lub Aero2 wybór anteny

Post autor: wojteks »

kold11 pisze:lub typowo na 2100 tylko nie wiem czy panelowa czy kierunkowa.
Panelowa=kierunkowa, nie mylić z Yagi-Uda.
kold11 pisze:że ATK-20 to antena GSM i się nie nadaje
Antena jest na pasmo częstotliwości w tym przypadku 900MHz a nie na technologię, jest jej obojętne czy działa z GSM czy UMTS byle to było na 900MHz.
kold11 pisze: czy można na H-155 dać od razu CRC9?
Szkoda modemu, gniazdo w nim jest delikatne i grubym kablem natychmiast się wyłamie.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: E173u-2 Orange lub Aero2 wybór anteny

Post autor: Yanusz »

kold11 pisze: Wspomniany Pan powiedział, że ATK-20 to antena GSM i się nie nadaje, poza tym za duża odległość.
Czy ATK-20 da radę na te 15,5 km? Czy jak polegnie to będę mógł ją wykorzystać do UMTS 2100 czy w ogóle nie zadziała?
Ten Pan nie ma jak widzę żadnej wiedzy na temat anten.
Tak jak napisał wojteks, anten nie dobiera się do technologii przesyłu danych, ale do pasma częstotliwości, w której dana technologia pracuje.
Także ATK-20 nadaje się do GSM/GPRS/EDGE/3G/ w częstotliwościach 850-960MHz.

Antena ta powinna sobie poradzić z taką odległością do stacji bazowej, jeśli będzie wystarczająco wysoko zamocowana, a na drodze do nadajnika nie będzie znaczących przeszkód, szczególnie wzniesień i lasów. Ale czy to wystarczy do stabilnej transmisji danych, trudno powiedzieć, bo to tez będzie zależało od konfiguracji nadajnika danej sieci. Często stacje bazowe mają obliczone z jakiej maksymalnie odległości mogą "wpuścić" do siebie klienta. Gdy nadajnik z czasem staje się bardziej obciążony, odległość ta może ulec zmniejszeniu.

Do pracy w częstotliwości 2100MHz nie jest zalecana, gdyż po pierwsze zysk tej anteny będzie niewielki, a po drugie wysoki współczynnik SWR przy tej częstotliwości może zbytnio
obciążać modem i doprowadzić nawet do jego uszkodzenia.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
ODPOWIEDZ