laptop + drukarka wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wy_borowy
Początkujący użytkownik forum

laptop + drukarka wifi

Post autor: wy_borowy »

Witam. Zakupiłem urządzenie wielofunkcyjne Canon Pixma MG5350 z założeniem, że połączę ją sobie przez wifi z laptopem. Niestety okazało się, że drukarka nie obsługuje połączeń typu ad hoc. Jeśli chodzi o sieci to jestem zielony, dlatego proszę o pomoc jak to obejść? Czy wystarczy kupić jakiś punkt dostępowy/router, połączyć go z laptopem przez wifi z jednej strony, a z drugiej również przez wifi drukarkę. Chodzi tylko o rozdzielenie sygnału wifi/utworzenie punktu dostępowego dla drukarki, a nie rozdzielenie internetu, bo ten mam mobilny (play). Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: laptop + drukarka wifi

Post autor: key »

Potrzebujesz dowolny router. Z klasycznym AP moga byc klopoty.
Nie pomagam na PW.
wy_borowy

czyli podłączam dowolny router do prądu, łączę się z nim laptopem przez wifi i drukarką przez wifi z routerem tak? Mógłbyś podać jakiś przykład dobrego i taniego routera? Bo ja się kompletnie na tym nie znam. Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
key
*Mistrz bezprzewodowy*

wy_borowy pisze:łączę się z nim laptopem przez wifi i drukarką przez wifi z routerem tak?
Dokladnie. Musisz jeszcze zadbac o to, zeby w routerze byl wylaczony port WAN.
wy_borowy pisze:Mógłbyś podać jakiś przykład dobrego i taniego routera?
Do tego celu ja bym wybral Asus RT-N10.
Nie pomagam na PW.
wy_borowy

Ok, bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

wy_borowy pisze:bo ten mam mobilny (play
key pisze:Potrzebujesz dowolny router.
To ja bym wybrał Tp-Link MR3220/3420 (modem można podłączyć do routera, nie będzie wystawał z laptopa) Oczywiście o ile modem który masz jest na liście obsługiwanych modemów.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Rozwiazanie calkiem sensowne i mogace zaoszczedzic pare problemow z konfiguracja, o ile mobilny internet bedzie uzywany tylko stacjonarnie. Ale nawet wtedy ma jeden malusienki minus - kotrola ilosci danych jest trochu utrudniona.
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Najbardziej wygodnym i optymalnym rozwiązaniem byłby Tp-Link MR3220/3420 + Open-Wrt Gargoyle by obsy, ale to może jak "apetyt wzrośnie w miarę jedzenia". Na dziś również podpiszę się pod Asusem RT-N10 (najlepiej z prockiem Broadcom). :)
jareq
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jarek999 pisze:Na dziś również podpiszę się pod Asusem RT-N10
O ile drukarka ma możliwość konfiguracji IP ręcznie to wystarczy dowolny najtańszy AP (w trybie AP) żeby laptop i drukarka mogły połączyć się do niego. Oczywiście wymaga to odpowiedniej konfiguracji IP laptopa i drukarki.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks pisze:Oczywiście wymaga to odpowiedniej konfiguracji IP laptopa i drukarki.
I oczywiscie troche wiedzy jak to zrobic. A roznica cen miedzy AP i routerem nie jest zbyt wielka.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Na w7 można spróbować z wirtualnym AP, choć nie wszystkie karty wifi go obsługują.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
JustShe88

problem z konfiguracją WIFI

Post autor: JustShe88 »

Witam, zakupiłam urządzenie wielofunkcyjne Brother DCP-J105 z wbudowanym WIFI. Jednak nie mogę przeprowadzić konfiguracji aby działało.

Internet mam bezprzewodowy w sieci Play, modem HUAWEI E3372 LTE. Nie posiadam routera.
Komputer: Lenovo Z570, Windows 8.

Czy można w jakiś sposób to ustawić, abym mogła korzystać z urządzenia bez konieczności podłączenia kabla usb, bądź żebym mogła drukować prosto z telefonu HTC 610?

Jestem zielona w tym temacie :/
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Kup tani router, wszystko inne to nie dzialajace polrozwiazania. Wystarczy jakis prosty TP-LINK za 50..60 PLN, jesli masz ochote, to lepszy byl by obslugujacy twoj modem, wtedy miala bys wszystko centralnie.
Nie pomagam na PW.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jaki jest sens kupowania drukarki sieciowej gdy nie masz sieci domowej? Może jeszcze ten E3372 wzięłaś w abonamencie z Play? Masz problem bo to pewnie zwykła wersja więc pozostaje zakup DWR-116 i wgranie softu dedykowanego do Play i tego modemu w zwykłej wersji. Kup np. http://allegro.pl/d-link-dwr-116-i5454039733.html Wgraj mu FW dla klientów Play http://www.dlink.com/pl/pl/home-solutio ... an-router# . Skonfiguruj sieć, dodaj drukarkę i po problemie. Będzie dostępna dla urządzeń w sieci.
ODPOWIEDZ