Internet dla domu w małej miejscowości

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czaja505
Początkujący użytkownik forum

Internet dla domu w małej miejscowości

Post autor: czaja505 »

Witam, mieszkam w małej miejscowości Szczepanki, powiat sierpecki, gmina Sierpc. Mam neostrade 1mb, lecz zaczynają się problemy z przeciążeniami, co wielokrotnie zgłaszałem, niestety powiedziano mi, że tych problemów nie da się naprawić. Skoro nie można po kablu, to czemu nie spróbować z internetem bezprzewodowym ? Jaki internet byście polecili dla mojej miescowości ? Dużo gram, więc pingi są dla mnie ważne, na mapce cyfrowego polsatu i vectry jestem w zasięgu sieci HSPA+, i zbyt wiele to to mi nie mówi.. Jak uciągne te 2 mb to będe zadowolony.. ; p

Dlatego zwracam się do was, szanowni nowo poznani forumowicze, czytałem już sporo tematów i widzę że pomoc fachowa, dlatego konto założyłem właśnie tu ;]
Drawiec23
Stały użytkownik forum

Re: Internet dla domu w małej miejscowości

Post autor: Drawiec23 »

HSPA+ pozwala na osiaganie prędkości do 28,8 Mb/s , zalezy to od wielu czynników oczywiście. Ale możesz wziąść na próbe na 7 dni i się przekonasz. osobiście miałem ten internet tyle ze u mnie był skrajny zasięg i zrezygnowałem ale u kolegi juz wyciągał w granicach 5 Mb/s takze jak tylko ci się sprawdzi to polecam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Drawiec23 pisze:HSPA+ pozwala na osiaganie prędkości do 28,8 Mb/s
Tylko w CP który wspiera MIMO. Pozostali operatorzy obsługują do 21.6Mbps.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Zapomniałeś o HSPA+DC, który np. w Orąż daje nawet 42 Mbit :) oczywiście jak zawsze w teorii.
A co do meritum (taki fajny komputerek był) to zacznij, Czaja505, od obejrzenia map zasięgu wszystkich operatorów (mamy ich 5 z własnymi sieciami: Plus, Tmobile, Orange, Play oraz Cyfrowy Polsat - znajdziesz je na ich stronach internetowych. Jeżeli dana sieć nie ma u ciebie lub blisko działającej sieci 3G, to od razu pomiń ich ofertę.
Następnie przejrzyj cenniki i zastanów się, ile chcesz płacić i ile danych potrzebujesz miesięcznie (niestety bez limitów danych ofert nie ma; zapoznaj się z terminem "lejek").
Na koniec pamiętaj, że większość operatorów oferuje pakiety testowe - bierzesz dostęp na 7 dni i jak nie spodoba ci się działanie, możesz oddać nie płacąc nic lub bardzo niewiele - ale opcję sprawdzaj osobno u każdego operatora.

PS: zainteresuj się także (ale jako dodatkową opcją) tzw. darmowym internetem w Aero2: http://jdtech.pl/aero2 - jeżeli jesteś w zasięgu, to za łączną kwotę 27 PLN + cena modemu (100-200 PLN) masz internet (dość wolny) ale bez opłaty miesięcznej.
czaja505

no to tak:

- w Playu mam zasięg UMTS 2100 HSPA+ na zewnątrz budynków i 900HSPA+ na zewnatrz budynkow
- w Cyfrowym Polsacie tak samo
- w Orange jedynie CDMA
- w Plusie UMTS/HSDPA
- w t-mobile na pograniczu zasiegu HSDPA/UMTS

Pakiet jaki by mi wystarczył na miesiąc to około 10 gb, ale ciezko tak powiedzieć na oko, nigdy nie liczyłem ile mb sciagam miesiecznie : )

Więc co polecacie ? Od którego dostawcy uciągnąłbym największą prędkość??
mały73
Stały użytkownik forum

Post autor: mały73 »

Jeśli dużo grasz w sieci to nie patrzyłbym na to ile max wyciągnę, tylko jak małe i na ile stabilne osiągnę pingi. W Twojej miejscowości najlepiej wypadnie technologia HSPA+.
czaja505

oki, a ile bym wyciągnął mb ? Skłaniać się bardziej pod play czy Cyfrowy Polsat ? Mam od nich telewizję już pare ładnych lat, więc może daliby jakiś rabat ; ] Moim marzeniem byłoby osiągać w grach ping 100 : P
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

czaja505 pisze:Skłaniać się bardziej pod play czy Cyfrowy Polsat ?
Polsat jest droższy, ale ma dużo lepszą jakość usług od PLAY.
Tych sieci nawet nie da się porównywać z sobą.

Usługi PLAY są tanie, dużo GB
Niestety jakość nie idzie w parze z ceną.

Polsat natomiast jest droższy, mniej GB.
Jakość usług jest nieporównywalnie lepsza, mają stosunkowo mało klientów.
czaja505 pisze:Mam neostrade 1mb, lecz zaczynają się problemy z przeciążeniami, co wielokrotnie zgłaszałem, niestety powiedziano mi, że tych problemów nie da się naprawić
Ewentualnie po kablu pomogło by przejście na Internet DSL, jednak jest od 3 razy droższy od Neostrady (1Mbit/s - 129zł). Tutaj zawsze są osiągane prędkości, mimo iż nie są gwarantowane. Jeśli nie są w stanie zagwarantować przyzwoitych parametrów, to usługa nie jest montowana.
czaja505 pisze:Mam od nich telewizję już pare ładnych lat, więc może daliby jakiś rabat ; ]
Dodatkowe MB, GB.
czaja505

więc warto wydać pare złotych więcej za lepszą jakość świadczonych usług :P

A czy można w przybliżeniu powiedzieć jakiego rzędu będą to prędkości ?
abber
Stały użytkownik forum

Post autor: abber »

to wszytsko zależy od odległości Twojego domu od nadajnika, ilośc zalogowanych osób do sieci, a nawet pogody !
ODPOWIEDZ