Domowa sieć wifi z podsiecią . Coś nie działa?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Domowa sieć wifi z podsiecią . Coś nie działa?
Mam WRT54GL z Tomato. Adresy IP ustawiłem na stałe, dałem dynamiczny podział łącza plus skrypt Robsona. Po skętce do routera podpięty mam komputer i bramkę VoIP. Na wifi drugi komputer.
Wszystko ładnie chodzi można jednocześnie rozmawiać przez VoIP’a i pobierać pliki z netu.
Chciałbym rozbudować sieć tak aby dołożyć drugą załączaną okresowo podsieć wifi. Założenie jest takie aby można było czasowo podłączyć się do netu z dowolnej komórki czy laptopa poprzez DHCP.
Do Linksysa podpinam kablowo TL-WA500G. Na LANie nadaje mu stałe IP z puli Linksysa, przydzielam pod to IP pasmo w tomato. Potem ustawiam go w trybie AP, włączam mu DHCP na wifi i nie mam neta na podsieci z TP-Linkiem.
Czy takie zestawienie powinno chodzić? Gdzie szukać przyczyny problemu?
Wszystko ładnie chodzi można jednocześnie rozmawiać przez VoIP’a i pobierać pliki z netu.
Chciałbym rozbudować sieć tak aby dołożyć drugą załączaną okresowo podsieć wifi. Założenie jest takie aby można było czasowo podłączyć się do netu z dowolnej komórki czy laptopa poprzez DHCP.
Do Linksysa podpinam kablowo TL-WA500G. Na LANie nadaje mu stałe IP z puli Linksysa, przydzielam pod to IP pasmo w tomato. Potem ustawiam go w trybie AP, włączam mu DHCP na wifi i nie mam neta na podsieci z TP-Linkiem.
Czy takie zestawienie powinno chodzić? Gdzie szukać przyczyny problemu?
Ostatnio zmieniony 2011-11-12, 18:04 przez kompleksowy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Domowa sieć wifi z podsiecią . Coś nie działa?
Samym WA500g nie zrobisz podsieci.
- wojteks
- *** Administrator ***
WA500 to nie router, pasmo musi przydzielać WRT54, tak samo powinien przyznawać IP. WA500 w trybie AP nie maskuje MAC urządzenia więc telefon po WiFi jest obcy dla WRT54.kompleksowy pisze:Na LANie nadaje mu stałe IP z puli Linksysa, przydzielam pod to IP pasmo w tomato. Potem ustawiam go w trybie AP, włączam mu DHCP na wifi i nie mam neta na podsieci z TP-Linkiem.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Czyli na AP podłączonym po LAN do routera nie mogę zbudować podsieci jeśli podstawowa sieć jest oparta na stałych IP a ja chciałbym zrobić podsieć z dynamicznym przydzielaniem adresu? Tak?
Gdyby router (brama) przydzielał adresy dynamicznie to wtedy by to chodziło?
Jedno z rozwiązań to podpiąć kablowo do Linksysa drugi przewodowy router na stałym IP. Przypisać mu na tomato pasmo. Włączyć na nim serwer dhcp i podpiąć pod niego AP który rozda adresy po wifi? Dobrze myślę?
Lub kupić drugi tani router wifi i włożyć AP do pudełka.
Zastanawiam się tylko po co w takim razie w AP jest ten serwer dhcp skoro adresy i tak musi rozdawać router?
Gdyby router (brama) przydzielał adresy dynamicznie to wtedy by to chodziło?
Jedno z rozwiązań to podpiąć kablowo do Linksysa drugi przewodowy router na stałym IP. Przypisać mu na tomato pasmo. Włączyć na nim serwer dhcp i podpiąć pod niego AP który rozda adresy po wifi? Dobrze myślę?
Lub kupić drugi tani router wifi i włożyć AP do pudełka.
Zastanawiam się tylko po co w takim razie w AP jest ten serwer dhcp skoro adresy i tak musi rozdawać router?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak.kompleksowy pisze:Czyli na AP podłączonym po LAN do routera nie mogę zbudować podsieci jeśli podstawowa sieć jest oparta na stałych IP a ja chciałbym zrobić podsieć z dynamicznym przydzielaniem adresu? Tak?
Jeśli by miał dwa adresy i dwa serwery DHCP na dwie podsieci to tak.kompleksowy pisze:Gdyby router (brama) przydzielał adresy dynamicznie to wtedy by to chodziło?
Tak.kompleksowy pisze:Jedno z rozwiązań to podpiąć kablowo do Linksysa drugi przewodowy router na stałym IP. Przypisać mu na tomato pasmo. Włączyć na nim serwer dhcp i podpiąć pod niego AP który rozda adresy po wifi? Dobrze myślę?
Nie musi. Byle była podsieć z bramą domyślną to będzie działać.kompleksowy pisze:Zastanawiam się tylko po co w takim razie w AP jest ten serwer dhcp skoro adresy i tak musi rozdawać router?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ponieważ czasami AP ma problem z przepuszczeniem zapytania o IP (DHCP) i wtedy AP przydziela IP.kompleksowy pisze:po co w takim razie w AP jest ten serwer dhcp
Pewnie by się dało jakąś protezę zrobić, czyli AP przydziela IP (powiedzmy 1-3 adresy IP) a WRT ma zdefiniowane pasmo dla tych 3 IP, one z punktu widzenia routera będą stałe ale nie powiązane z MAC.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Rozwiazanie problemu tkwi w magicznym slowie VLANs. Definiujesz nowy VLAN dla portu w ktorym masz podpiety AP i przydzielasz mu okreslone pasmo. IIRC DD-WRT ma mozliwosc zrobienia tego z poziomu interfacu WWW, w tomato bedziesz musial pogrzebac w plikach konfiguracyjnych.
Edit: tu masz przyklad
http://www.seiichiro0185.org/blog:creat ... ith_tomato
Edit: tu masz przyklad
http://www.seiichiro0185.org/blog:creat ... ith_tomato
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Wielkie dzięki. Już wiem na czym stoję.
Router
lub
Pozdrawiam
Router
lub
Chyba jednak tylko do poczytania. Bo mógłbym coś namieszać.Rozwiazanie problemu tkwi w magicznym slowie VLANs. Definiujesz nowy VLAN dla portu w ktorym masz podpiety AP i przydzielasz mu okreslone pasmo. IIRC DD-WRT ma mozliwosc zrobienia tego z poziomu interfacu WWW, w tomato bedziesz musial pogrzebac w plikach konfiguracyjnych.
Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Raczej sie nie da - reset powraca do ustawien fabrycznych.kompleksowy pisze:Bo mógłbym coś namieszać.
Nie pomagam na PW.