Problem z z nawiązaniem poł. internetowego Polsat

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
japkooo
Początkujący użytkownik forum

Problem z z nawiązaniem poł. internetowego Polsat

Post autor: japkooo »

Witam,
proszę o pomoc. Mam Router TL-3420 i wgrany soft gargoyle pl, model Huawei E398. Dioda na modemie podłączonym do routera ma taki sam kolor jak w momencie bezpośredniego działającego połączenia z PC.
Usługę posiadam z Cyfrowego Polsatu.
Do modemu podłączone są dwie anteny.
Czytałem o problemach z zasilaniem ale czy może być to powodem zupełnego braku połączenia?
Soft zainstalowałem najprostszą metodą poprzez interfejs www także nie wprowadzałem żadnych dodatkowych plików i komend. Może tu tkwi mój problem.
Proszę o pomoc gdyż jest to moja pierwsza bliższa styczność z openwrt.

PS: W dodatku w żaden sposób nie jestem w stanie przywrócić ustawień fabrycznych. Trzymałem go podaczas pracy, przy wyłączonym, przy włączającym się i nic. Przycisk reset jakby nie działał (może na prawdę nie działa :/// eh)
hey now
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem z z nawiązaniem poł. internetowego Polsat

Post autor: jarek999 »

W dodatku w żaden sposób nie jestem w stanie przywrócić ustawień fabrycznych.
Wejdź do zakładki system i masz tam opcję- przywróć domyślną konfigurację. Skoro Open-Wrt wspiera E-398 to powinien działać-ewentualnie mogą być 2 przyczyny problemów z nawiązaniem połączenia: zbyt słaby sygnał-zasięg sieci, problem z wydolnością zasilania USB tego routera. Używam MR-3420 z Huawei E-1820 +HUB USB, przy bezpośrednim połączeniu router nie wyrabiał z zasilaniem, co się objawiało niestabilnością i zrywaniem połączenia. :cfaniak:
jareq
japkooo

Witam, udalo mi sie przywrocic domysle ustawienie jednakze nad "brak dost. do internetu". W oknie status
  • Gargoyle
    Wersja Gargoyle:1.5.x (r28377), by obsy
    Konfiguracja urządzenia:Gateway
    Użycie pamięci:10.3MB / 28.9MB (35.8%)
    Połączenia:25/4096
    Średnie obciążenie CPU:0.19 / 0.23 / 0.10 (1/5/15 min.)
    Czas pracy:0 dni, 0 godz., 4 min.
    Bieżąca data i czas:01/01/70 02:22 CET
    Adres IP LAN:192.168.1.1
    Maska podsieci LAN:255.255.255.0
    Adres MAC LAN:F4:EC:38:CB:9E:E1
    Adres IP WAN:
    Maska podsieci WAN:
    Adres MAC WAN:
    Adres bramki WAN:
    Serwer(y) DNS WAN:192.168.1.1
    Siła sygnału: 67%, -71dBm
    Tryb pracy Wi-Fi:Wyłączony
    QoS wysyłanie:Wyłączone
    QoS pobieranie:Wyłączone
Sila sygnalu jest wiec teoretycznie dziala? Teraz jestem w miejscu gdzie jest dobry sygnal. Moze to cos w ustawieniach router'a?

edit: wgrałem dzisiejszą wersję gargoyle i w zasadzie nic sie nie zmienilo.
Po podłączeniu modemu faktycznie wyświetla się siła sygnału w momencie zapalenia sie diody na modemie. Wygląda jakby się łączyły. W czym zatem problem :/?
hey now
japkooo

W takim razie czy ktokolwiek może potwierdzić działanie Gargoyle z modemem Huawei E398? Bardzo proszę o pomoc.
hey now
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Używam MR-3420 z Huawei E-1820 +HUB USB, przy bezpośrednim połączeniu router nie wyrabiał z zasilaniem, co się objawiało niestabilnością i zrywaniem połączenia. :cfaniak:
Jak myślisz czy to router ma za mało zasilania czy modem bierze więcej niż powinien? Bo ja miałem E1820 z MR3220 i działał bardzo dobrze nawet przy bardzo słabym zasięgu HSPA+.
japkooo

Powiem szczerze ze juz sam nie wiem czego to wina. Wszystkie prawidła mówią ze powinno być ok i wszystko działać nawet w najmniejszym stopniu. Napisałem do sklepu o wymianę na netgeara 3700v2 zobaczymy co z tego będzie.
hey now
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Bo ja miałem E1820 z MR3220 i działał bardzo dobrze nawet przy bardzo słabym zasięgu HSPA+.
Chaba zapomniałeś o wcześniejszych postach w których pisałeś jak źle działał u Ciebie ten modem. Druga kwestia to są wymagania użytkownika-dla mnie takie działanie że modem co jakiś czas wznawia połączenie i jesteśmy już pod innym IP nie interesuje-jak się używa telefonu IP to ma znaczenie i zew. dynamicznego IP również. Ważniejsza jest zasadnicza kwestia stabilności jego pracy-ja nie odczuwam żadnej różnicy między iPlus a DSL (chyba że popatrzę sobie na pingi-ok.30msDSL i ok.100ms iPlus)-router sam pinguje hosta i cały czas jest aktywny w trybie HSPA. Ja ten router trochę testowałem i np. z modemem CDMA Anty-DATA 510L przy wydajnym zasilaniu miał połączenie ponad 30dni-bez zmiany IP i tak szczerze mówiąc to do komentarzy na temat konkretnego sprzętu podchodzę z dystansem-przekonują mnie bardziej te ze sceen-ami statusu sprzętu ;)
jareq
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Chaba zapomniałeś o wcześniejszych postach w których pisałeś jak źle działał u Ciebie ten modem.
Źle działał pierwszy, bo był zwyczajnie uszkodzony. Drugi już działał ok zarówno na laptopie jak i routerze. Do Sierry to mu kilka megabitów brakowało ale w routerze był stabilny, nie rozłączał się, nie resetował.
ODPOWIEDZ