Dobre Pingi, Internet bezprzewodowy

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

atento
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Dobre Pingi, Internet bezprzewodowy

Post autor: atento »

wojteks pisze:
<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Może być dobra radiówka.
Nie, kabel mało miasteczkowy zaraz poszukam speedtesta to wrzucę

o mam http://www.speedtest.net/result/1504679826.png taryfa 10Mbps z tej firmy http://www.euron.pl/cms/index.php czasami mi wysyła speedtesty na gg i mnie denerwuje bo w domu mam wiejskiego playa ;p
5ms ma do dobrych serwerowni
hesus pisze:Czy dało by się coś z tym fantem zrobić? czy taki już urok CDMA ? byle jakie obciążenie i ping są powyżej 1000ms
Sprawdź jak działa sam upload, może być kiepski jak nie ma dobrego uploadu to tak własnie może kijowo działac, bo ping 70 to bardzo ładny (jak dla mnie na nordisku miałem coś około 100) , można było normalnie w tle pobierać
hesus pisze:zależy od pory dnia.
możliwe, ze tez ma w tym udział obciążenie sieci, najlepiej sprawdzić późno w nocy

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-10-20, 18:17 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-10-20, 17:16 przez atento, łącznie zmieniany 1 raz.
hesus
Użytkownik forum

Post autor: hesus »

W niedzielę po południu gdy "sieć" zazwyczaj jest najbardziej obciążona, moj orange cdma mnie zaskoczył, ping jak zawsze w granicach 60-80ms jednak podczas grania praktycznie zero lagowania, gdzie wcześniej przy takim samym pingu nie dało się grać.

Powiedzcie mi teraz o co chodzi? czy jest to kwestia zasięgu czy może przeciążenia stacji? a to właśnie w niedzielę po południu sieć jest najbardziej przeciążona. Zaznaczam że ping się nie zmienia a w grze różnica była ogromna.

Może jednak antena coś tu zdziała w tej sprawie?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Zaznaczam że ping się nie zmienia a w grze różnica była ogromna.
Może jak po prostu dasz np 4 pingi pod rząd to one są niskie, ale na dłuższą metę np co kilkadziesiąt sekund są jednak duże skoki pingu i komfort gry się pogarsza.
hesus
Użytkownik forum

No cos mi się odmienił ten CDMA, już od kilku dni mogę grać swobodnie w moje ulubione symulatory wyścigów...gdzie precyzja jest bardzo potrzebna. Wcześniej przy tych samych pingach były takie lagi że szans najmnieszych nie było na gre.

Ale co przyczyniło się do tak dużej zmiany? może liście z drzew pospadały na jesień i się zasięg poprawił ;) może na stacji coś "usprawnili" oby tylko tak zostało.
Zamontuje jeszczę jakaś antene kierunkową na kaminie bo teren dość mocno zalesiony, może jeszcze się coś poprawi.

Ale pingu już chyba lepszego nie uzyskam, czasem ping spadada do 52ms, średnio 60-70-80ms zależy od pory dnia, fakt że ping na onet.pl a tam zawsze niskie, no ale jak na cdma to chyba dobry wynik.
lacoste80
Początkujący użytkownik forum

Post autor: lacoste80 »

Hesus o LTE zapomnij w Kamedułach.HSPA+ Polsatoski może by poszedł przy zastosowaniu anteny ATK 20 + kabel H1000(jak mieszkasz bliżej folwarku niż galowa)lecz pingi po rozreklamowaniu LTE wzrosły z 40-50 do 80-90 w godzinach wieczornych i niestety od 18 do 21 lubi zalagować.Po za tymi godzinami ping około 60 ms prędkość około 8 Mbit.Najstabilniejsze łącze które testowałem to HSDPA orange i plus pingi koło 70-110 prędkość 3-4 Mbits ale bez lagowania o każdej porze.Do HSDPA jedynie antena bodajże 18 dB panelowa z Bestpartnera + kabel H1000.Niestety do H1000 trzeba konektor przylutować bo nie ma takich przejściówek.
PS.CDMA było dobre 2-3 lata temu teraz są przeciążone w naszej lokalizacji ;) .Acha to LTE to 2 km od punktu dostępowego i po ptakach.Co do radiówki to pewnie będzie z softnetu bo oni tam mieli bodajże to też zapomnij bo gubi pakiety,a co za tym idzie lagi.Także bida.
Ostatnio zmieniony 2011-11-14, 21:27 przez lacoste80, łącznie zmieniany 1 raz.
hesus
Użytkownik forum

No właśnie znajomek ma z SoftNetu i jak widze jak to chodzi to już wolę swoje CDMA, mieli mi z Optimusa przyjechać sprawdzić zasięg ale już 2 miesiące na nich czekam.

Zainteresowałeś mnie tym HSDPA, troche byłem zrażony hsdpa bo w robocie mam i najniższy ping jaki widziałem to ponad 200ms, tylko że to jest z tego modemiku usb.

A teraz tak myślę i przecież ja kiedyś przeniosłem się na taryfe Orange Free która obsługuje chyba HSDPA, CDMA i inne....o ile się nie mylę, tylko że modem bym musiał chyba kupić inny bo mv410r to chyba tylko do CDMA jest. Dobrze kombinuję?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Zainteresowałeś mnie tym HSDPA, troche byłem zrażony hsdpa bo w robocie mam i najniższy ping jaki widziałem to ponad 200ms, tylko że to jest z tego modemiku usb.
Jak jest odpowiedni modem i warunki w sieci to jest 40-50ms.
lacoste80

Post autor: lacoste80 »

Powiem Ci tak chyba się coś popsuło w Orange :hurra: albo wszyscy się do Ery przenieśli bo 2 tygodnie temu postawili NodeB z Ery.HSDPA z Orange jak teraz patrze to pingi max do onetu 60 ms(wcześniej 80-110)przy sygnale 19% jedynie transfer im spadł do około 2 Mbit/s być może dlatego pingi lepsze.Mam zmieniać z kabla h155 na h 1000 więc może transfer wzrośnie ale jak by nie wzrósł to i tak jest super.A co do modemu to tak:ja na testy mogę wziąść swój jedynie musiałbys zamówić w bestpartnerze antene najmocniejszą jaka mają ten kabel H1000 i konektor do modemu.W razie jak by nie złapało sygnału można im to oddać wszystko oprócz konektora bo konektor trzeba przeciąć aby dolutować do przewodu.Tu masz mój numer zadzwoń to się zgadamy jakoś: 504745929.Zresztą na testy mogę wziąść swoją antene bo i tak jak będe zmieniał kabel to ją zdejme.Przedzwoń do mnie i już.
PS.Ja jestem z Lasu Winiarskiego jak coś :zdrowko: I mam nadzieje ,że nie masz 10 lat.
Pozdrawiam.
Sorry nie doczytałem jak chodzisz do roboty to nie masz 10 lat :)

[ Dodano: 2011-11-16, 17:34 ]
Maciek764 pisze:Jak jest odpowiedni modem i warunki w sieci to jest 40-50ms.
40 -50 ms to wyciągałem rok temu na HSPA+ z Polsatu jak jeszcze nie zapchali sieci.Według mnie na HSDPA to nieosiągalne.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-11-16, 21:56 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-11-16, 21:56 przez lacoste80, łącznie zmieniany 1 raz.
domcioo210

Post autor: domcioo210 »

witam własnie konczy mi się umowa z bezprzewodowym internetem w blueconnect. chciałbym ją przedłużyc ale nie wiem czy jest sens brać ponownie w TMOBILE. może jest jakaś dobra alternatywa typu cyfrowy polsat ?

ps: mieszkam tak troche na wygwizdowiu więc moze byc problem bo ten co miałem teraz przez 2 lata to chodził tak... kolokwialnie mówiąc jak tupolew.

pozdrawiam i prosze o jakies porady ;D :cfaniak:

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-11-16, 21:57 ]
Uważaj na słownictwo :nienie:
Ostatnio zmieniony 2011-11-16, 21:57 przez domcioo210, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

40 -50 ms to wyciągałem rok temu na HSPA+ z Polsatu jak jeszcze nie zapchali sieci.Według mnie na HSDPA to nieosiągalne
Napisałem, że jak masz odpowiedni modem (HSUPA) i warunki (HSUPA/HSPA+ na stacji) to jak najbardziej takie pingi są realne.
hesus
Użytkownik forum

Lacoste80 dzięki za pomoc, jak coś to będę dzwonil, a jak jesteś z Lasu Winiarskiego to powinienem cie znać ;) a z widzenia to na pewno.

Spoko że mam orange free to nie będę się musiał pchać znowu w jakieś umowy, tylko wystarczy że modem kupie jakiś HSDPA, ciekawe jaki koszt takiego modemu...

Pzdr.

Edit:

Ps. godzina 21:22 i ciężko stronę załadować, a w nocy wczoraj około 2 download 3mb i na raz
3 filmy ja youtube lecą bez żadnych przycięć...Co świadczy o tym że sieć CDMA jest mocnoo przeciążona.

Edit:

Co myślicie o takim zestawie? LINK Jest duża różnica między tym kablem H155 a H1000? antene jest sens brać mocniejszą czy starczy taka jak w zestawie który dałem?

Pzdr.
hesus
Użytkownik forum

Dobra, zdecydowałem spróbować HSDPA bo CDMA od orange mnie dobija.

Teraz pytanie, mam taryfę Orange Free i mv410r który obsługuje tylko CDMA, i co będę potrzebował żeby przejść na HSDPA?

Muszę kupić modem USB hsdpa który wpinam pod odpowiedni ruter? tak to wygląda? do tego oczywiście antena zewnętrzna.

Co myślicie o tym zestawie który podałem w poście wyżej?
ODPOWIEDZ