Kablówka bezprzewodowo
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Kablówka bezprzewodowo
Witam
Mam tego typu pytanie :
chciałbym mieć kablówkę na dwóch TV , niestety mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu i zdzieranie parkietu itd nie wchodzi w grę właściciel dosłownie tydzień temu zrobił remont kapitalny mieszkania. Chciałbym w sypialni mieć TV z kablówką , internet puściłem przez router więc to nie stanowi problemu ale telewizja kablowa hmm z tym nigdy nie miałem do czynienia.... jak by była możliwość puszczenia kabli nie było by tematu ale nie ma ....
stąd pytanie jeśli jest taka możliwość aby to było bezprzewodowo ???
Z góry dzięki za pomoc
Mam tego typu pytanie :
chciałbym mieć kablówkę na dwóch TV , niestety mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu i zdzieranie parkietu itd nie wchodzi w grę właściciel dosłownie tydzień temu zrobił remont kapitalny mieszkania. Chciałbym w sypialni mieć TV z kablówką , internet puściłem przez router więc to nie stanowi problemu ale telewizja kablowa hmm z tym nigdy nie miałem do czynienia.... jak by była możliwość puszczenia kabli nie było by tematu ale nie ma ....
stąd pytanie jeśli jest taka możliwość aby to było bezprzewodowo ???
Z góry dzięki za pomoc
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Kablówka bezprzewodowo
Nie. Chyba że używasz STB i do TV masz podłączenie po euro/AV to wtedy można videosender zastosować ale to zabije WiFi w okolicy (włącznie z Twoim).IVI pisze:jest taka możliwość aby to było bezprzewodowo ?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A tam zaraz nie - moj STB ma mozliwosc streamingu po LAN, drugi taki sam moze dzialac jako odbiornik. Wystarczy LAN zmienic na WiFi i po krzykuwojteks pisze:Nie.

Nie pomagam na PW.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A możesz streamować inny kanał niż aktualnie oglądasz?key pisze:A tam zaraz nie - moj STB ma mozliwosc streamingu po LAN, drugi taki sam moze dzialac jako odbiornik. Wystarczy LAN zmienic na WiFi i po krzyku
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak. Ten konkretny STB ma do czterech tunerow (z tego dwa satelitarne, dwa dowolne) wiec moge streamowac rownolegle do czterech assembli.
Nie pomagam na PW.
-
To fajny sprzęt, pewnie jakiś Dreambox (stawiam na 8000 HD). Ciekawe jak jest rozwiązane przełączanie streamowanych kanałów (poza pomieszczeniem z urządzeniem), wiem o wirtualnym pilocie, ale zbyt wygodne to nie jest.key pisze:Tak. Ten konkretny STB ma do czterech tunerow (z tego dwa satelitarne, dwa dowolne) wiec moge streamowac rownolegle do czterech assembli.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przy streamie z boxa na box masz mozliwosc przeniesienia sygnalow z pilota poprzez lan na box streamujaca. Przy streamie na komputer - pop up z mozliwoscia wyborow kanalow.
Nie pomagam na PW.
-
Sorrkikey pisze:A tam zaraz nie - moj STB ma mozliwosc streamingu po LAN, drugi taki sam moze dzialac jako odbiornik. Wystarczy LAN zmienic na WiFi i po krzyku

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Po pierwsze potrzebujesz modul CI/CI+ lub nieparowana karte dostepu twojego operatora TV. Jesli to zdobedziesz, potrzebny Ci bedzie odpowiedni dekoder.
Nie pomagam na PW.
-
To droga impreza przynajmniej jeśli chodzi o Dreambox (innego tego typu sprzętu nie znam), wersja 8000, którą najprawdopodobniej ma key kosztuje blisko 4000zł, a wersja 800 oscyluje wokół 2000zł. Minumum to jeden obsługujący streaming STB + sprzęt do odbioru strumienia np. komputer, najlepiej jednak żeby to był drugi kompatybilny STB.
Jeśli nie interesuje Cię HD to najtańszy STB Dreambox z opcją DVB-C/DVB-T to Dreambox 600, który kosztuje mniej niż 1000zł.
Ceny na podstawie szybkiego researchu, nie wiem na ile są zgodne z rzeczywistością.
Edit: nie napisałeś najważniejszego, czy jest to kablówka analogowa czy cyfrowa z dekoderem.
Dreambox 8000 i 7020HD (o którym wcześniej nie wspmnialem) mają możlowość dodania modułu CI, 800 i 600 nie.
Jeśli nie interesuje Cię HD to najtańszy STB Dreambox z opcją DVB-C/DVB-T to Dreambox 600, który kosztuje mniej niż 1000zł.
Ceny na podstawie szybkiego researchu, nie wiem na ile są zgodne z rzeczywistością.
Edit: nie napisałeś najważniejszego, czy jest to kablówka analogowa czy cyfrowa z dekoderem.
Dreambox 8000 i 7020HD (o którym wcześniej nie wspmnialem) mają możlowość dodania modułu CI, 800 i 600 nie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jest masa mniej lub bardziej udanych receiverow wspolpracujacych z Enigma lub innymi kompilacjami Linuxa. Nawet czesc STB sprzedawanych przez TNK mozna odpowiednio zaprogramowac - mowimy tu o dekoderach za ~200 PLN. Wszystko zalezy jaki system kodowania wybral dostawca TV.moher pisze:innego tego typu sprzętu nie znam
Nie pomagam na PW.
-
analogowa kablówka ....moher pisze:czy jest to kablówka analogowa czy cyfrowa z dekoderem.
- wojteks
- *** Administrator ***
No to pozostaje kabel antenowy i rozdzielacz albo np. magnetowid (żeby był tuner TV) i do tego videosender z przedłużaczem pilota żeby dało się wybierać dowolne kanały. Ewentualnie tuner TV analogowy z możliwością streamingu.IVI pisze:analogowa kablówka
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przecież to jest sztuka dla sztuki. Nie chcesz puszczać kabla w ścianie/podłodze to puść go luzem w rogu ściany i podłogi, no chyba że to tak bardzo zepsuje wrażenie estetyczne że nie będziesz mógł spać.