jaki ap lepszy?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
jaki ap lepszy?
Witam, zamierzam kupić 2 apeki i zastanawiam się nad czymś takim http://allegro.pl/nowy-linksys-wrtu54g- ... 52914.html lub trochę droższy http://allegro.pl/tp-link-router-tl-wr5 ... 04427.html , ewentualnie jeszcze używany ovislink 5460 apv2(za 60 zł.) ale gwarancja tylko na 7 dni. Co sądzicie o tym linksysie, jest bardzo tani.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: jaki ap lepszy?
Nie wiem jak mamy Ci pomóc, jeśli nie wiemy jakie masz wymagania odnośnie tego sprzętu i w jakiej konfiguracji ma on pracować.
-
- Użytkownik forum
Ap-->Client , limit transferu(czyli stałe przydzielenie download/upload)(zależy mi ,żeby był jak najtańszy, ale limit transferu jest priorytetem, musi być). I w sumie jak ustawie limit transferu klientowi, to może jakimś sposobem zamulić internet?
- wojteks
- *** Administrator ***
To się robi na głównym routerze a nie na AP Cliencie.rysiu543 pisze:ale limit transferu jest priorytetem,
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Limitu transferu nie robi sie na AP. Do tego sluzy router. A AP jak ma byc tani, to moze n.p. TL-WR340Grysiu543 pisze:zależy mi ,żeby był jak najtańszy, ale limit transferu jest priorytetem, musi być
WRTU54G-TM jest routerem robionym pod potrzeby Telekom. Ma wbudowane dwa moduly GSM.
Jak sie troche postara, to mozerysiu543 pisze:I w sumie jak ustawie limit transferu klientowi, to może jakimś sposobem zamulić internet?

Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Na ovislinku wl-5460apv2 zrobiłem limit transferu bez problemu, potrzebuje jednego ap głównego a drugiego klienckiego i nad tym głównym się zastanawiam jaki.
a jak tego uniknąć?key pisze:
Jak sie troche postara, to moze
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To ze ty cos zrobiles nie znaczy, ze ma to sens - limitujac na AP limitujesz transfer miedzy AP a routerem. A ciebie interesuje limit miedzy routerem a internetem - nie widze powodu ograniczac szybkosc sieci wewnatrz.rysiu543 pisze:Na ovislinku wl-5460apv2 zrobiłem limit transferu bez problemu
Odpowiednio skonfigurowana siec.rysiu543 pisze:a jak tego uniknąć?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
router jaki posiadam to tp-link 8901G , ale nie ma tam opcji ustawienia limitu transfer, drugi router to pirelli(96333EW_Pirelli) i też nie posiada takiej opcji, więc jedynie pozostaje mi limitowanie całej sieci na apeku.
a mógłbyś nakierować co konkretnie trzeba ustawić?key pisze:
Odpowiednio skonfigurowana siec.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Za ~ 100 pln kupisz sobie router z mozliwoscia instalacji Tomato na ktorym ustawisz wszystko co potrzebujesz. 8901G daj zamiast AP.rysiu543 pisze:router jaki posiadam to tp-link 8901G
Limit pasma, filtrowanie portow - na routerze brzegowym.rysiu543 pisze: a mógłbyś nakierować co konkretnie trzeba ustawić?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Hmm do 100 pln kupię taki router z adsl? A mógłbyś powiedzieć jakie modele?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
O ADSL nie bylo mowy. W takim wypadku sprzedaz tego co masz na alledrogo i kupno porzadnego routera z ADSL.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Wiesz co myślę, że zrobię tak, jedną osobę mam podłączoną (AP ovislink 5460 ----> tplink client), więc tak jak napisałeś wyżej dam zamiast tego ovislinka ap/router/adsl tp-link w8901g(v2), a drugiego klienta podłączę ap/router/adsl pirelli, a u niego dam tego ovislinka.
Trochę jestem w tyle z tymi routerami, ostatnio co na swoją rękę kupowałem to było z 3-4 lata temu tego tplink w8901g, teraz tak patrzę to są naprawdę ciekawe routery adsl.
Który mógłbyś polecić tak do 200 zł., tak popatrzyłem, ciekawy wydaje się być asus wl-500g(z możliwością zapuszczenia ściągania plików na nim, bez włączonego komputera) to jest opcja, która się bardzo przyda, ale jak czytam to pisze, że brakuje w nim obsługi " Nie jest to jednak sprzęt idealny, gdyż brak mu obsługi 10/100/1000 Gigabit do połączeń przewodowych oraz MIMO, które poprawiłoby zdolności w łączeniu bezprzewodowym" - nie wiem dokładnie o co chodzi.
Co byś mógł polecić ciekawego, właśnie z takimi bajerami jak klient do ściągania plików(najlepiej jakby nie tylko z torrenta można było ale też normalnie z jakichś serwisów).
edit: ah, ten asus wl-500g chyba też nie ma adsl.. A do tego asusa da się podłączyć modem adsl?
Trochę jestem w tyle z tymi routerami, ostatnio co na swoją rękę kupowałem to było z 3-4 lata temu tego tplink w8901g, teraz tak patrzę to są naprawdę ciekawe routery adsl.
Który mógłbyś polecić tak do 200 zł., tak popatrzyłem, ciekawy wydaje się być asus wl-500g(z możliwością zapuszczenia ściągania plików na nim, bez włączonego komputera) to jest opcja, która się bardzo przyda, ale jak czytam to pisze, że brakuje w nim obsługi " Nie jest to jednak sprzęt idealny, gdyż brak mu obsługi 10/100/1000 Gigabit do połączeń przewodowych oraz MIMO, które poprawiłoby zdolności w łączeniu bezprzewodowym" - nie wiem dokładnie o co chodzi.
Co byś mógł polecić ciekawego, właśnie z takimi bajerami jak klient do ściągania plików(najlepiej jakby nie tylko z torrenta można było ale też normalnie z jakichś serwisów).
edit: ah, ten asus wl-500g chyba też nie ma adsl.. A do tego asusa da się podłączyć modem adsl?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bezsensowne wypociny jakiegos gryzipiorka. Jak szybki masz internet?rysiu543 pisze:nie wiem dokładnie o co chodzi.
W wersji premium z tomato bez problemu.rysiu543 pisze:A do tego asusa da się podłączyć modem adsl?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Na razie mam w netii 4/6 mbit, w sumie 6 mbit miałem i dobrze mi działało, ale ostatnio zmniejszyłem na 4mbit( z początku było 8mbit). [/quote]key pisze:Bezsensowne wypociny jakiegos gryzipiorka. Jak szybki masz internet?
Czyli taki modem z neostrady się nada?rysiu543 pisze:A do tego asusa da się podłączyć modem adsl?
W wersji premium z tomato bez problemu.
Czyli ten soft tomato będzie o wiele lepszy niż ten standardowy z asusa wl500g? Czy coś innego jeszcze jest ciekawego z routerów?
W sumie tak patrzyłem na allegro, to ten asus wl-500g chodziło po 120-150 zł., a nowy kosztuje 260 zł. , dość drogo..
Ostatnio zmieniony 2011-11-19, 22:11 przez rysiu543, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Model?rysiu543 pisze:Czyli taki modem z neostrady się nada?
Moim zdaniem tak.rysiu543 pisze:Czyli ten soft tomato będzie o wiele lepszy niż ten standardowy z asusa wl500g?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Jednak jestem zdecydowany na netgear'a wnr3500l cena jest ok. do 200 zł. i nowy (http://allegro.pl/netgear-wnr3500l-rout ... 84063.html) , tylko takie pytanie, czy na tym sofcie tomato będę mógł ściągać pliki przez torrenta, http na routerze(taka funkcja jak w asusie wl-500g) ?
Modem neostrady to sagem f@st 800 e4
Modem neostrady to sagem f@st 800 e4
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesli wezmiesz wersje z zainstalowanym klientem torrenta lub doinstalujesz paczke - tak.rysiu543 pisze:czy na tym sofcie tomato będę mógł ściągać pliki przez torrenta,
Ten Modem ma IIRC tylko USB - zapomnij, potrzebujesz modem z wyjsciem LAN.rysiu543 pisze:Modem neostrady to sagem f@st 800 e4
Ostatnio zmieniony 2011-11-20, 11:12 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
a możesz mi podać konkretny model modemu jaki mam kupić? Bo z tego co widzę, są tylko modemy z routerem.
Czyli jak wezmę ten modem z zainstalowanym tomato, to bez problemu później mogę sobie dograć paczkę z torrentem?Jesli wezniesz wersje z zainstalowanym klientem torrenta lub doinstalujesz paczke - tak.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pierwszy z brzegu:
http://allegro.pl/modem-adsl-speedtouch ... 63563.html
Masz Annex A czy B?
http://allegro.pl/modem-adsl-speedtouch ... 63563.html
Masz Annex A czy B?
Tak.rysiu543 pisze: to bez problemu później mogę sobie dograć paczkę z torrentem?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
PPPoA Vc-Mux(czyli annex A)
Uu drogi ten modem adsl, ale jak mówisz, że taki najlepszy. (Dziwne w ogóle, bo w tej cenie co ten modem, to jest już router z wbudowanym modemem adsl, taki jak w 1 poście).
Czyli co ostatecznie, to http://allegro.pl/netgear-wnr3500l-rout ... 84063.html + to http://allegro.pl/modem-adsl-speedtouch ... 63563.html , będzie ok? Dużo lepiej będzie się to sprawować, niż np. wbudowane adsl w routerze?
Uu drogi ten modem adsl, ale jak mówisz, że taki najlepszy. (Dziwne w ogóle, bo w tej cenie co ten modem, to jest już router z wbudowanym modemem adsl, taki jak w 1 poście).
Czyli co ostatecznie, to http://allegro.pl/netgear-wnr3500l-rout ... 84063.html + to http://allegro.pl/modem-adsl-speedtouch ... 63563.html , będzie ok? Dużo lepiej będzie się to sprawować, niż np. wbudowane adsl w routerze?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie mowi nic o Annexie. Linie telefoniczna masz cyfrowa czy analogowa? Kto jest providerem?rysiu543 pisze:PPPoA Vc-Mux
Pierwszy znaleziony. Tu masz inny, tanszy i IMHO lepszy:rysiu543 pisze:taki najlepszy
http://allegro.pl/fritz-box-sl-router-d ... 09953.html
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
provider to netia, 6mbit(max na mojej lini pójdzie 8mbit). Mógłbyś jeszcze doradzić, czy takie rozwiązanie ten modem fritza i tamten router netgear, to będzie najlepsze z możliwych i czy zwiększy stabilność łącza w porównaniu do tego tplinka co mam obecnie?
Dzięki!
Dzięki!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Netia pracuje na Annex A lub B, o ile wiem twoj modem jest na Annex A, ale nie jestem na 100% pewien.rysiu543 pisze:provider to netia
Najlepsze z mozliwych to sprzet za 800 PLN+. Ty chcesz tanie.rysiu543 pisze:to będzie najlepsze z możliwych
Sugerowana Frytka jest tania. Ma wprawdzie juz wbudowany router, ale mozesz go wylaczyc i uzywac jej jako modemu DSL.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Mam netię, ale na łączach tpsa więc to chyba annex a.
Czyli takie rozwiązanie ten modem adsl fritz + ten router, będzie lepiej działać niż np. netgear DGN2200(pomijając funkcje, tylko stabilność i jakość działania).
I ewentualnie jakie droższe alternatywy(tak z 100 zł. droższe) byś mógł polecić?
I mam pytanie, czy te parametry lini są wystarczające na stabilne działanie:
Czyli takie rozwiązanie ten modem adsl fritz + ten router, będzie lepiej działać niż np. netgear DGN2200(pomijając funkcje, tylko stabilność i jakość działania).
I ewentualnie jakie droższe alternatywy(tak z 100 zł. droższe) byś mógł polecić?
I mam pytanie, czy te parametry lini są wystarczające na stabilne działanie:
?Downstream Upstream
SNR Margin
:
10.0 11.0 db
Line Attenuation
:
37.5 19.5 db
Data Rate
:
6496 800 kbps
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Krecimy sie w kolko. Wybierz cos z routerow sugerowanych do wspolpracy z Tomato lub DD-WRT.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
czyli netgear wnr3500l z listy sugerowanych, tylko mam pytanie, bo kupuje z już wgranym tomato i jest on w wersji 1.28, czy będzie wszystko działać stabilnie z tą wersją? A jaka w ogóle jest trudność instalacji tomato, czy to się robi tak jak w każdym routerze wgrywając firmware?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Więcej na temat 3500l+Tomato masz tutaj: http://www.openlinksys.pl/forum/viewthr ... ad_id=9582czyli netgear wnr3500l z listy sugerowanych, tylko mam pytanie, bo kupuje z już wgranym tomato i jest on w wersji 1.28, czy będzie wszystko działać stabilnie z tą wersją? A jaka w ogóle jest trudność instalacji tomato

jareq
-
- Użytkownik forum
wiem czytam ten temat, dobra , może lepiej będę pytać na tamtym forum, pozdrawiam.