Udostepnianie radiowki /HELP/

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomalla
Użytkownik forum

Udostepnianie radiowki /HELP/

Post autor: tomalla »

Witajcie Forum!
Z racji ze to moj pierwszy post to nie krzyczcie na mnie!!! Udalos ie w koncu podlaczyc w mojej miejscowosci: Skorka (Wielkopolska, powiat Zlotowski) internet.
Na swoim terenie mam ich antene, i jakis "modem" w skrzynce... do ktorego nie mam dostepu... z tej skrzynki idzie kabel do mnie do domu zakonczony zwyklym wtykiem RJ45. Moj adres MAC jest zarejestrowany na serwerze operatora i dzieki niemu mam IP z DHCP.
Pytanie jest nastepujace, co potrzebuje zrobic, aby nie zglaszac operatorowi a rozdzielic neta na 2 kompy. To wariant nr 1 (2 kompy oddalone maks 40m od siebie, w srodku domu (czyli sciany itd...)
A 2 warian, jak udostepnic neta sasiadowi (400m dalej...) co mam kupic, musi byc tanio ale aby dzialalo... ;)
Prosze o info od osob kompetnentnych. Kolegom ktorzy maja zamiar zasmiecic moj post lub przemadrzac sie a nie udzialajac odpowiedzi to podziekuje. Interesuja mnie konkrety.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Udostepnianie radiowki /HELP/

Post autor: MaxFM »

No nieładnie tak nielegalnie dzielic :wink: :evil: a do rzeczy. To urzadzonko w puszce to ap w trybie klienta. Kupujesz routerek z opcja klonowania MACa, ten kabelek podpinasz do portu WAN, do LANa swoj komp, jakas antenke zewn, np panelik kierujesz na kumpla, u niego dajesz karte wifi i taki sam panelik, odpowiednio konfigurujesz i ma działac. Wicej info znajdziesz wklepujac w szukaj "podział internetu radiowego"
tomalla
Użytkownik forum

Re: Udostepnianie radiowki /HELP/

Post autor: tomalla »

rozumiem ze ten panelik to antena kierunkowa... a jak to dostroic??? bo musza idealnie sie chwycic...

a w sytuacji gdybym chcial kolejna osobe podlaczyc??? to kolejna antena??? co w sytuacji gdy na drodze mamy kilka drzew?
noo.. stoje w miejscu z problemem :(

i najwazniejsze, jak podlacze antene i skieruje na "kumpla" to w domu w srodku bedzie mi tez wifi net dzialac czy juz nie??? bo z laptopem lubie siedziec na tarasie .... a net by sie przydal czyli wewnatrz mojego domu plus kumpel w innym domku...
no i ostateczna wersja gdybym chcial kolejna osobe podlaczyc tez w innym domku...
czy to powinno wygladac tak:
Obrazek

bo jezeli taka opcja... to jestesmy w domu... za wyjatkiem informacji o ANTENACH...
jaka ja musze kupic aby obsluzyc kilku gosci... i co najgorsze... rozne kierunki... ale tylko zachod-polnoc-wschod... wiec do tylu nic nie ma ;)
ODPOWIEDZ