Airlive N.power (2w) vs. TP-LINK TL-WA5210G co wybrać?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
koziol660
Początkujący użytkownik forum

Airlive N.power (2w) vs. TP-LINK TL-WA5210G co wybrać?

Post autor: koziol660 »

Witam
Potrzebuję kupić jakiś dobry AP który będzie sobie odbierał sieć na dachu. Bardzo zależy mi na mocy ponieważ teraz udaje mi się tą sieć odebrać za pomocą Alfy AWUS036NHR oraz anteny panelowej 8dbi. na poziomie 30-50%. Zależy mi na tym aby ów sprzęt obsługiwał także możliwość bezproblemowej zmiany własnego mac adresu ponieważ może on pracować czasami z okolicznymi radiówkami które mogą posiadać filtracje mac.
Co według was będzie lepszym rozwiązaniem? Airlive N.power (2w) czy TP-LINK TL-WA5210G ?? Czy oba sprzęty obsługują zmianę własnego mac'a? Co będzie stabilniejsze i jak to się mówi na lata?
Z tego co widzę to n.power będzie lepszym wyborem pod względem mocy?
z góry dziękuję za odpowiedzi :]
pzdr.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Airlive N.power (2w) vs. TP-LINK TL-WA5210G co wybrać?

Post autor: key »

koziol660 pisze:Co będzie stabilniejsze i jak to się mówi na lata?
Nanonstacja.
koziol660 pisze: Z tego co widzę to n.power będzie lepszym wyborem pod względem mocy?
Moc jest limitowan prawnie. Wszystkie homologowane routery moga tyle samo.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

koziol660 pisze:ponieważ może on pracować czasami z okolicznymi radiówkami
Profilaktycznie poczytaj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>
Nie pomagam na PW!
koziol660

Tak znam prawo pod tym względem... Rozumiem was więc może prowadźmy tą rozmowę pod względem teoretycznym. Bo jestem ciekaw co ów sprzęty potrafią. I oświadczam że nie mam zamiaru stosować tego w praktyce :D

nanostacja-jeżeli można to prosił bym o konkretne modele :)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Airlive N.power (2w) czy TP-LINK TL-WA5210G ?? Czy oba sprzęty obsługują zmianę własnego mac'a?
Tu mamy problem-uważaj przy zakupach i specyfikacjach, to że sprzęt ma umieszczoną w opisie technicznym opcję podmiany MAC to nie znaczy że ona będzie działała w trybie klienta sieci wifi- zazwyczaj działa ona w trybie AP-na porcie rj45- eth. W każdym alternatywnym oprogramowaniu typu DD-WRT, Tomato i Open-Wrt...będzie to działać na 100% i w niektórych fabrycznych firmware np. moim Sapido GR-1222 funkcja ta jest wbudowana w firmware. Najlepszym sprzętem do ww zastosowań będą produkty Ubiquiti Networks- niestety MAC tam podmienisz jak zainstalujesz DD-WRT z płatną licencją. ;)
jareq
koziol660

Najlepszym sprzętem do ww zastosowań będą produkty Ubiquiti Networks
-Co polecasz do ~215zł. Bardzo zależy mi na wysokiej mocy radia... prosił bym o konkretne modele...
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Może być: http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... D-M2-16-HP, Loco są tańsze ok.200zł.Pełny wybór: http://www.interprojekt.pl/koszykMagazy ... ITI_AIRMAX ;)
jareq
key
*Mistrz bezprzewodowy*

jarek999 pisze:MAC to nie znaczy że ona będzie działała w trybie klienta sieci wifi- zazwyczaj działa ona w trybie AP-na porcie rj45- eth
Co ty mówisz?
W kazdym routerze posiadajacym dojscie po consoli (niewazne czy SSH, telnet, hardware) dwoma linijkami zmienasz mac dla dowolnego intrface.

Wyprobuj:

Kod: Zaznacz cały

nvram show | grep hwaddr=
koziol660 pisze:Bardzo zalez.y mi na wysokiej mocy radia
Kentucky, ile razy jeszcze?

Maksymalna moc radia jest limitowana prawnie - wszystkie urzadzenia z homologacja maja ta sama moc
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
koziol660

Kentucky, ile razy jeszcze?
Maksymalna moc radia jest limitowana prawnie - wszystkie urzadzenia z homologacja maja ta sama moc
Ehh... czytać potrafię ale ty masz małe problemy z tym :)
Tak znam prawo pod tym względem... Rozumiem was więc może prowadźmy tą rozmowę pod względem teoretycznym.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

koziol660 pisze:Rozumiem was więc może prowadźmy tą rozmowę pod względem teoretycznym
A ja mam piec lat, loczki, nazywam sie Hania i lubie mojego misia-pysia :cry:
Nie pomagam na PW.
koziol660

A co powiecie na Airlive n.power? jak on się sprawuje? Czy nie ma jakichś dziwnych zacięć na tym sprzęcie? I jak z mackiem? Bo niestety na necie nie ma wielu tematów określający to dokładnie.

A ja mam piec lat
twoja wypowiedź pokazuje że niewiele więcej masz...
Jeżeli nie chcesz pomagać to nie pomagaj... ty za mnie nie będziesz odpowiadał prawnie, za informacje które wykorzystam w praktyce więc nie wiem w czym ty masz problem. A co do loczków to tu masz fora fryzjerskie >>klick<< Myślę że tu znajdziesz coś ciekawego o loczkach...
ODPOWIEDZ