skonfigurowanie routera fritz box 7270 na sieć freedom
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
skonfigurowanie routera fritz box 7270 na sieć freedom
Witam.
Będę jakis czas przebywał w Polsce i chciałem pod istniejącą sieć w domu podłączyć bezprzewodowo laptopa.
Router który przywiozłem z sobą to fritz box 7270, działał w sieci otenet.gr aneks B, chciałem go skonfigurować na sieć orange freedom.
Jeśli to możliwe to prosiłbym krok po kroku jak mam ustawić router?
Pozdrawiam
Będę jakis czas przebywał w Polsce i chciałem pod istniejącą sieć w domu podłączyć bezprzewodowo laptopa.
Router który przywiozłem z sobą to fritz box 7270, działał w sieci otenet.gr aneks B, chciałem go skonfigurować na sieć orange freedom.
Jeśli to możliwe to prosiłbym krok po kroku jak mam ustawić router?
Pozdrawiam
Γεια σας παιδια!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Użytkownik forum
Re: skonfigurowanie routera fritz box 7270 na sieć freedom
Modem który jest podłączony to Siemens A100 na wyjście USB.
Miałem nadzieję że router fritz ma niezbędny modem wbudowany i podłącze się do linii bez użycia modemu.
Gdzieś czytałem w internecie że ludzie tym routerem podpieli się pod Freedoma ale niestety nie wiem w jaki sposób.
Pozdrawiam
Miałem nadzieję że router fritz ma niezbędny modem wbudowany i podłącze się do linii bez użycia modemu.
Gdzieś czytałem w internecie że ludzie tym routerem podpieli się pod Freedoma ale niestety nie wiem w jaki sposób.
Pozdrawiam
Γεια σας παιδια!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mea-Culpa - Orange Freedom to DSL a ja jakos myslalem o UMTS.jakintos pisze:Miałem nadzieję że router fritz ma niezbędny modem wbudowany i podłącze się do linii bez użycia modemu.
Twoja frytka ma wbudowany modem DSL, Annex A i B wiec nie ma najmniejszego problemu zeby ja odpowiednio skonfigurowac.
1.) Zacznij od resetu frytki do ustawien fabrycznych - podlaczasz telefon, wybierasz #991*15901590* odkladasz sluchawke.
2.) Po 2..3 minutach frytka startuje na nowo, podlaczasz sie kablem, wybierasz 192.168.178.1 w przegladarce, ustawiasz haslo, przerywasz wizarda.
3.) Przelaczasz wyglad na "expert" (system, ostatnia pozycja, stawiasz ptaszka w kratce).
4.) Internet -> parametry lacza:
a.) Internet przez DSL
b.) Router
c.) PPPoe/PPPoA
d.) inny dostawca, wpisujesz login i haslo
e./f.) DSL i kapsulacja na auto.
Zapisujesz ustawienia i powinien zsynchronizowac i polaczyc.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Witam.
Szczęśliwy jestem że ktoś zechciał mi pomóc ale już na początku napotkałem problemy, niestety potrzebuje dokładniejsze informacje bo nie jestem specem od informatyki.
W pierwszym punkcie reset sie nie udał, telefon jest podłączony normalnie do sieci, czy mam podłączyć go do routera gniazda telefonicznego FON1 ?
Czy są inne sposoby resetowania?
W drugim punkcie co oznacza określenie "przerywasz wizarda"?
W trzecim punkcie, jak się przełącza na wygląd "expert", czy to jest w ustawieniach routera?
Jak mi się uda dojść do czwartego punktu to myślę że dalej jakoś dam sobie radę.
Pozdrawiam
Szczęśliwy jestem że ktoś zechciał mi pomóc ale już na początku napotkałem problemy, niestety potrzebuje dokładniejsze informacje bo nie jestem specem od informatyki.
W pierwszym punkcie reset sie nie udał, telefon jest podłączony normalnie do sieci, czy mam podłączyć go do routera gniazda telefonicznego FON1 ?
Czy są inne sposoby resetowania?
W drugim punkcie co oznacza określenie "przerywasz wizarda"?
W trzecim punkcie, jak się przełącza na wygląd "expert", czy to jest w ustawieniach routera?

Pozdrawiam
Γεια σας παιδια!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak ma wygladac instalacja. Jest to opisane w instrukcji.jakintos pisze:czy mam podłączyć go do routera gniazda telefonicznego FON1?
Gdzies z poziomu menu.jakintos pisze:Czy są inne sposoby resetowania?
Co do reszty -moja fryta dziala z niemieckim menu z Freetz, wiec ciezko mi sugerowac na co klikac.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Witam.
W końcu po kilku godzinach walk
, udało mi się wszystko ustawić.
Jedynie nie pamiętam gdzie się wchodzi żeby ustawić moc radia, możesz mi pomóc?
Narazka, dzięki.
Pozdrawiam
W końcu po kilku godzinach walk

Jedynie nie pamiętam gdzie się wchodzi żeby ustawić moc radia, możesz mi pomóc?
Narazka, dzięki.
Pozdrawiam
Γεια σας παιδια!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ustawienia kanalow WiFi, moc mozesz tylko zmniejszyc lub ustawic na automatyke.
Nie pomagam na PW.