ZTE MF 60 czy ktoś coś słyszał o tym Modemie ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
ZTE MF 60 czy ktoś coś słyszał o tym Modemie ?
Panowie wdzięczny będę za informacje o tym sprzęcie.
Głównie chodzi o to czy wyjście Antenowe działa i jaki tam wchodzi Konektor ?
Głównie chodzi o to czy wyjście Antenowe działa i jaki tam wchodzi Konektor ?
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: ZTE MF 60 czy ktoś coś słyszał o tym Modemie ?
Odsyłam na specyfikację na stronę T-Mobile.
http://apps.t-mobile.pl/productApp-web/ ... &type=data
ZTE MF60 to kolejny mobilny router po modelu Huawei E5 w ofercie T-Mobile. Tak jak w przypadku E5 tak i ZTE MF60 daje możliwość korzystania z funkcji routera gdziekolwiek chcemy. Urządzenie posiada wbudowaną baterię dzięki czemu możemy zabrać router ze sobą gdziekolwiek chcemy i udostępnić Internet do 8 znajomym poprzez WLAN. Modem wyposażony jest w wyświetlacz, dzięki któremu w łatwy sposób możemy sprawdzić najważniejsze informacje jak zasięg, ilość podłączonych urządzeń oraz informacje o przychodzących SMS-ach. Zaletą i zarazaem przewagą MF60 nad E5 jest złącze anteny zewnętrzenej dzięki, któremu w miejscach gdzie mamy słaby zasięg wystarczy podpiąć antenę zewnętrzną. Router posiada również slot na karty microSD z funkcją jej udostępniania poprzez WLAN dzięki czemu dzielenie się zdjęciami, muzyką, fimami itp. z podłączonymi użytkownikami będzie niezwykle proste. Najważniejszą jednak cechą MF60 jest to, iż pracuje on w technologi HSPA+ z prędkością pobierania danych do 21 Mb/s.
nformacje ogólne
Producent ZTE
Model MF60
Typ modem USB
GSM [MHz] 850/900/1800/1900
UMTS 2100 [MHz] Tak
Standard USB
Złącze anteny zew. tak
System Operacyjny
MS Windows XP tak
MS Windows Vista 32 tak
MS Windows Vista 64 tak
Windows 7 32 tak
Windows 7 64 tak
Odbieranie wiadomości SMS* tak
Transmisja Danych
GPRS tak
EDGE tak
UMTS tak
pobieranie danych HSDPA [Mbps] 21
wysyłanie danych HSUPA [Mbps] 5.76
Inne
Waga [g] ok 30 g
Sposób instalacji Automatyczna**
Slot na karty pamięci tak
Inne funkcje
Inne funkcje WLAN, wyświetlacz OLED
Parametry poszczególnych modeli telefonów mogą ulegać zmianom w zależności od zastosowanego oprogramowania.
http://apps.t-mobile.pl/productApp-web/ ... &type=data
ZTE MF60 to kolejny mobilny router po modelu Huawei E5 w ofercie T-Mobile. Tak jak w przypadku E5 tak i ZTE MF60 daje możliwość korzystania z funkcji routera gdziekolwiek chcemy. Urządzenie posiada wbudowaną baterię dzięki czemu możemy zabrać router ze sobą gdziekolwiek chcemy i udostępnić Internet do 8 znajomym poprzez WLAN. Modem wyposażony jest w wyświetlacz, dzięki któremu w łatwy sposób możemy sprawdzić najważniejsze informacje jak zasięg, ilość podłączonych urządzeń oraz informacje o przychodzących SMS-ach. Zaletą i zarazaem przewagą MF60 nad E5 jest złącze anteny zewnętrzenej dzięki, któremu w miejscach gdzie mamy słaby zasięg wystarczy podpiąć antenę zewnętrzną. Router posiada również slot na karty microSD z funkcją jej udostępniania poprzez WLAN dzięki czemu dzielenie się zdjęciami, muzyką, fimami itp. z podłączonymi użytkownikami będzie niezwykle proste. Najważniejszą jednak cechą MF60 jest to, iż pracuje on w technologi HSPA+ z prędkością pobierania danych do 21 Mb/s.
nformacje ogólne
Producent ZTE
Model MF60
Typ modem USB
GSM [MHz] 850/900/1800/1900
UMTS 2100 [MHz] Tak
Standard USB
Złącze anteny zew. tak
System Operacyjny
MS Windows XP tak
MS Windows Vista 32 tak
MS Windows Vista 64 tak
Windows 7 32 tak
Windows 7 64 tak
Odbieranie wiadomości SMS* tak
Transmisja Danych
GPRS tak
EDGE tak
UMTS tak
pobieranie danych HSDPA [Mbps] 21
wysyłanie danych HSUPA [Mbps] 5.76
Inne
Waga [g] ok 30 g
Sposób instalacji Automatyczna**
Slot na karty pamięci tak
Inne funkcje
Inne funkcje WLAN, wyświetlacz OLED
Parametry poszczególnych modeli telefonów mogą ulegać zmianom w zależności od zastosowanego oprogramowania.
-
- Stały użytkownik forum
Ooo, chyba znalazłem to czego szukałem.
Tu trochę więcej info i unpack
http://www.**SPAM**/zte-mf60-mobile-hotspot.html
a tu test http://www.cnet.com.au/telstra-elite-mo ... 313587.htm
Prócz HSPA+ fajną sprawa jest praca w trybie Mixed Mode (USB Mode+Wi-Fi Mode).
Jakby ktoś zakupił to proszę o info, jak sie sprawdza.
Tu trochę więcej info i unpack
http://www.**SPAM**/zte-mf60-mobile-hotspot.html
a tu test http://www.cnet.com.au/telstra-elite-mo ... 313587.htm
Prócz HSPA+ fajną sprawa jest praca w trybie Mixed Mode (USB Mode+Wi-Fi Mode).
Jakby ktoś zakupił to proszę o info, jak sie sprawdza.
-
kupiłem go chyba 2 tyg temu, ładowałem baterię 3 (?) razy, a pracuje w domu za jego pomocą codziennie po 3-4 godziny
jestem zaskoczony uzyskiwaniem bardzo dobrego sygnału, a mieszkam we "wrednym" miejscu gdzie poprzednie modemy różne Huawei itp łączyły tylko przy udziale zewnętrznej anteny, na razie rozdzielał sygnał na 3 komputery bez najmniejszego problemu, pasuje do niego wtyk od anteny do Huawei E 173, którą wcześniej kupiłem do poprzedniego modemu. na razie nie mogę tylko zmusić go żeby działał jak pendrive za pomocą kabla usb i bez łączenia z internetem.
jestem zaskoczony uzyskiwaniem bardzo dobrego sygnału, a mieszkam we "wrednym" miejscu gdzie poprzednie modemy różne Huawei itp łączyły tylko przy udziale zewnętrznej anteny, na razie rozdzielał sygnał na 3 komputery bez najmniejszego problemu, pasuje do niego wtyk od anteny do Huawei E 173, którą wcześniej kupiłem do poprzedniego modemu. na razie nie mogę tylko zmusić go żeby działał jak pendrive za pomocą kabla usb i bez łączenia z internetem.
MMP
-
Próbowaliście uruchomić na tym ZTE Aero2?
Z takimi parametrami raczej problemu być nie powinno, ale wolałbym się upewnić zanim go kupię, bo wiem, że sporo modemów do Aero2 nie pasuje.
Z takimi parametrami raczej problemu być nie powinno, ale wolałbym się upewnić zanim go kupię, bo wiem, że sporo modemów do Aero2 nie pasuje.
-
- Stały użytkownik forum
Jak dostane kartę (czyli za jakiś miesiąc) to dam znać.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Z tego co na stronie sklepu napisali z aero nie zadziała:acakiledop pisze:ale wolałbym się upewnić zanim go kupię,
Kod: Zaznacz cały
* HSDPA/HSUPA/UMTS 850/1900/2100 MHz
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
No rzeczywiście, nie wiem czemu skojarzyło mi się, że Aero2 nadaje na UMTS 2100MHz
Dzięki za odpowiedź.

Dzięki za odpowiedź.
-
Witam,
Posiadam modem ZTE MF60 proszę o pomoc!
Jak można zmienić w ustawieniach 3G żeby nie wybierał Automatycznie pasma?
Chodzi mi żeby zawsze było 3G
Z góry dziękuję za pomoc
Posiadam modem ZTE MF60 proszę o pomoc!
Jak można zmienić w ustawieniach 3G żeby nie wybierał Automatycznie pasma?
Chodzi mi żeby zawsze było 3G
Z góry dziękuję za pomoc

-
Witam ponownie wazystkich. Właśnie dziś odebralem swa kartę i sprawdza się w tym modemie rewelacyjnie. Prędkość jest bardzo dobra aby nie przegiąć z zawrotną super prędkością. Dziala bezproblemowo jak sami widzicie( właśnie z niej korzystam) serdecznie pozdrawiam 

- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeżeli ktoś z Was jest w zasięciu Aero2, czy możecie sprawdzić, czy modem widzi tę sieć? Na pewno gdzieś jest opcja wyszukiwania ręcznego. Szukamy 260-17,PL17 lub po prostu Aero2.
Chodzi o ostateczne ustalenie, czy ten modem ma UMTS 900 MHz, czy też nie. Na teraz miałem jeden raport, że wersja z tmobile działa z Aero2, ale muszę to potwierdzić - bo poza tym urządzenie jest po prostu ciekawe.
Chodzi o ostateczne ustalenie, czy ten modem ma UMTS 900 MHz, czy też nie. Na teraz miałem jeden raport, że wersja z tmobile działa z Aero2, ale muszę to potwierdzić - bo poza tym urządzenie jest po prostu ciekawe.
-
witam własnie chce wziąć ten modem i zastanawiam sie czy jest to dobry pomysł może HUAWEI e352 jest lepszy. a jak jest z tymi antenami dobrze sciągają zaasieg bo mieszkam na wiosce kilkanascie km od Białegostoku i może byc problem z zasięgiem. z gory pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi
![:]](./images/smilies/splash.gif)

![:]](./images/smilies/splash.gif)
- jakubd
Nie wiemy gdzie masz BTSy, więc nie powiemy ci, czy potrzebujesz anteny zewnętrznej.
Poza tym MF60 to jest router bezprzewodowy (mobilny), który może udostępniać internet przez Wifi nie będąc podłączony do komputera. Dlatego jest nieco droższy od innych podobnych urządzeń.
Natomiast E353 (bo pewnie o ten model chodzi) to zwykły, tradycyjny modem USB, który ma złącze antenowe, które umożliwia podłączenie zewnętrznej anteny - co się może czasem przydać, jeżeli mieszkasz na skraju zasięgu.
Poza tym MF60 to jest router bezprzewodowy (mobilny), który może udostępniać internet przez Wifi nie będąc podłączony do komputera. Dlatego jest nieco droższy od innych podobnych urządzeń.
Natomiast E353 (bo pewnie o ten model chodzi) to zwykły, tradycyjny modem USB, który ma złącze antenowe, które umożliwia podłączenie zewnętrznej anteny - co się może czasem przydać, jeżeli mieszkasz na skraju zasięgu.
-
aha a do tego routera da się antene zewnetrzną podłączyć?? a co to znaczy te BTS-y ? ;p
- jakubd
Nie miałem w reku MF60, ale chyba nie m gniazda - może ktoś potwierdzić?
A BTS to "naukowo" brzmiąca nazwa nadajnika, inaczej stacji bazowej, inaczej eNodeB (to w przypadku technologii 3G, a precyzyjniej UMTS).
A BTS to "naukowo" brzmiąca nazwa nadajnika, inaczej stacji bazowej, inaczej eNodeB (to w przypadku technologii 3G, a precyzyjniej UMTS).
-
Modem ZTE Mf60 ma wejście na antenę zewnętrzną
-
- Mistrz bezprzewodowy
A eNodeB to nie przypadkiem LTE?jakubd pisze:A BTS to "naukowo" brzmiąca nazwa nadajnika, inaczej stacji bazowej, inaczej eNodeB (to w przypadku technologii 3G, a precyzyjniej UMTS).
- jakubd
Nie. LTE i w ogólności 3G to wszystko sieci typu UMTS i ich końcówki obsługujące komórki radiowe nazywają się eNodeB. Ale ja uważam, że w potocznym języku wolno używać nazw BTSy, stacje bazowe, nadajniki i maszty 

-
Dzis odebralem karte Aero2 i modem ZTE MF60 dziala rewelacyjnie zadnych problemow czy zrywania sieci

- -niXon-
jakie przepustowości ?
-
mam slaby zasieg musze dokupic antene ale przy tym zasiegu to 630 download i 282 upload
[ Dodano: 2011-12-22, 22:10 ]
oczywiscie te sa zmienne raz troszke lepsze a raz gorsze
[ Dodano: 2011-12-22, 22:10 ]
oczywiscie te sa zmienne raz troszke lepsze a raz gorsze
- -niXon-
standardowe ustawienie wifi tego urządzenia jest takie, że po 10min bezczynności (w sensie zero uzytkowników podłączonych) wifi wyłacza się, troche to denerwujące, bo trzeba później kliknąć jeden guzik w urządzeniu żeby włączyć ponownie wifi,
w konfiguracji urządzenia nie znalazłem możliwości zmiany tego ustawienia,
czy ktos ma pojęcie jak ten czas np wydłuzyć ?
w konfiguracji urządzenia nie znalazłem możliwości zmiany tego ustawienia,
czy ktos ma pojęcie jak ten czas np wydłuzyć ?
-
Posiadam ten modem od jakiegoś czasu i jedyne co mnie w nim irytuje to konieczność wpisywania kodu pin za każdym włączeniem routera. Mam kartę z orange, z zablokowaną możliwością wyłączenia kodu.
Jest może jakiś nowszy firmware dla tego modemu, niebrandowany przez t-mobile może na nim modem zapamiętuje kod.
Jest może jakiś nowszy firmware dla tego modemu, niebrandowany przez t-mobile może na nim modem zapamiętuje kod.
- jakubd
Przejdź się z kartą do dowolnego salonu Orange - zdejmą ci tę durną blokadę (po ewentualnej rejestracji). Poza tym chyba nie ma innego rozwiązania.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli to abonament i karta SIM/R-UIM to się nie da nawet przez BOK, były tematy o tym.jakubd pisze:Przejdź się z kartą do dowolnego salonu Orange - zdejmą ci tę durną blokadę
Nie pomagam na PW!
-
Też potwierdzam działanie tego modemu z AERO, czy użytkownicy tego modelu potwierdzają to, że trzeba co jakiś czas kliknąć przycisk power, bo PC go czasami przestaje widzieć ?
...
Doczytałem, że noOne2 też o tym napisałeś, hm.. czyli jest wyjście, jeśli coś podłączy się na stałe nie trzeba będzie klikać (mam jakiś wolny router i zrobię z niego klienta)
...
Doczytałem, że noOne2 też o tym napisałeś, hm.. czyli jest wyjście, jeśli coś podłączy się na stałe nie trzeba będzie klikać (mam jakiś wolny router i zrobię z niego klienta)
- SQBI
Potwierdzam. Wifi wyłącza się, kiedy żaden host nie jest podłączony przez pewien czas. Wówczas trzeba "pobudzić" urządzenie przyciskiem "POWER".
-
Witam,
Panowie, a jak jest z dostępem do internetu przez Wifi? Z odbieraniem sygnału za ścianą/dwoma ścianami w odległości do 10m?
Czy istnieje możliwość zabezpieczenia Wifi WEP itd? Chcę korzystać z internetu przez Aero2.
Panowie, a jak jest z dostępem do internetu przez Wifi? Z odbieraniem sygnału za ścianą/dwoma ścianami w odległości do 10m?
Czy istnieje możliwość zabezpieczenia Wifi WEP itd? Chcę korzystać z internetu przez Aero2.
- rio bravo
Z 1 ścianą nie ma problemu. Z 2 zależy z czego są zrobione, ale może rwać sygnał. Jest oczywiście możliwość zabezpieczenia sieci.
- jakubd
Mobile routery nie są robione pod kątem maksymalnego zasięgu, a niskiego poboru mocy, więc trudno je porównywać ze stacjonarnymi urządzeniami, ale nie jest źle. W normalnym domu przez dwie ściany działowe sygnał się przebije.
Sieć w MF60 może być bez szyfrowania, albo WPA2-PSK. Pośrednich rozwiązań, w tym WEP nie ma.
Sieć w MF60 może być bez szyfrowania, albo WPA2-PSK. Pośrednich rozwiązań, w tym WEP nie ma.