E173-u2 i Aero2 - czasami problemy z nawiązaniem połączenia

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dj Seghide
Użytkownik forum

E173-u2 i Aero2 - czasami problemy z nawiązaniem połączenia

Post autor: Dj Seghide »

Witam! Mam Huawei E173-u2 i Aero2. Mój problem polega na tym że pomimo bycia w zasięgu (antena zewnętrzna) modem czasami się nie loguje do sieci. Albo miga na zielono podwójnie (nie zalogowano) albo miga na niebiesko pojedynczo(zalogowano do sieci 3G) ale i tak połączenia nie chce zrobić informując że połączenie zakończone. Firmware był aktualizowany (z powodu blokady TS10). I powiedzcie co jest grane. W obu przypadkach TNI pokazuje że jest niezalogowany a ręczna próba logowanie pomimo komunikatu "Operacja zakończona sukcesem" i tak nic nie daje. A np. teraz wróciłem ze szkoły i na Win XP bez problemu się połączyłem. Jak zerwało to nie chciał nawiązać połączenia, ale TNI twierdziło że jest zalogowany. Odłączyłem i podłączyłem USB i śmiga jak widać. Możliwe że to przez Win 8 DP? Jakie pomysły? I jeszcze teraz zauważyłem że jak połączyłem dzisiaj pierwszy raz to mi Play Online pokazał HSPA PL17 a poprzednio było HSDPA PL17. Jakiś inny nadajnik? Nie mogę sprawdzić BTS bo TNI mi nie pokazuje pomimo ustawienia w komendach. Mogę się tylko domyślać. I jeszcze jedno. Jak przez chwilę nie korzystam to zrzuca mnie do WCDMA z tą różnicą że wcześniej jak coś chciałem zrobić to wpuszczał mnie z powrotem do HSDPA a teraz już nie.
ODPOWIEDZ