Aero2 :(

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Marta_n
Stały użytkownik forum

Aero2 :(

Post autor: Marta_n »

Dziś dostałam kartę Aero2 i po włożeniu do modemu nie może się zalogować do sieci

Obrazek

Co robić? Mam już antenę zewnętrzną.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Aero2 :(

Post autor: krystianb »

Może napiszesz coś więcej, jaki modem, jaka antena i na co wykierowana. Przydała by się też informacja o lokalizacji, bo aero2 nie wszędzie ma zasięg.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Marta_n
Stały użytkownik forum

Modem E353u-2, antena ATK020 wykierowana niestety nie na nadajnik tylko w bok bo na linii do nadajnika (który jest 7km w linii prostej) jest duże wzniesienie i jak się w nie poceluje to nie ma nic. łapie tylko sygnał z kierunków bocznych tak jak na obrazku, ale czemu nie chce się zalogować mimo sygnału na poziomie 30%?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Jeżeli nie ma bezpośredniej widoczności nadajnika, to masz małe szanse złapać sygnał - przy większym wzniesieniu nie znajdziesz się nawet w strefie fresnela i po prostu robi się smutno.
To co widzisz to sygnał z pierwszej lepszej sieci GSM, do której modem ma obowiązek się zalogować na wypadek obsługi połączenia alarmowego (112).
Spróbuj najpierw podjechać pod nadajnik i sprawdzić, czy cały zestaw działa poprawnie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Marta_n pisze:ale czemu nie chce się zalogować mimo sygnału na poziomie 30%?
Oj to co się wyświetla w TNI przed zalogowaniem to może być siła sygnału czegokolwiek. Bez Twojej lokalizacji nic tu nie można wywróżyć.
Marta_n
Stały użytkownik forum

jakubd pisze: To co widzisz to sygnał z pierwszej lepszej sieci GSM, do której modem ma obowiązek się zalogować na wypadek obsługi połączenia alarmowego (112).
Ale przy wyborze operatora pisze, że to Aero2. Jak mam włożoną kartę play, to przy wyszukiwaniu operatorów pokazuje również Aero2.

[ Dodano: 2011-11-23, 12:27 ]
Miejscowość Leonów powiat Chełmski,
Mam wymuszone w modemie UMTS 900.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Marta_n pisze:Mam wymuszone w modemie UMTS 900.
Przywróć tu ustawienia fabryczne, żadnego wymuszania bo się nie połączy/zaloguje (tak robi mój e173u-2).
Nie pomagam na PW!
Marta_n
Stały użytkownik forum

Niestety nic to nie dało, nadal nie może się zalogować, chyba pozostaje mi odesłac kartę.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Marta_n pisze: nadal nie może się zalogować,
Poszukaj innego modemu/terminala z WCDMA 900MHz i sprawdź na nim (i bliżej stacji bazowej).
Nie pomagam na PW!
tarest
Początkujący użytkownik forum

Post autor: tarest »

jakubd pisze:To co widzisz to sygnał z pierwszej lepszej sieci GSM, do której modem ma obowiązek się zalogować na wypadek obsługi połączenia alarmowego (112).
krystianb pisze: Oj to co się wyświetla w TNI przed zalogowaniem to może być siła sygnału czegokolwiek. Bez Twojej lokalizacji nic tu nie można wywróżyć.
A może po ustawieniu "Używaj CGREG zamiast CREG" w Top_netinfo>Komunikacja AT ( http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=31923 ) można by dojść do tego czy to jednak nadajnik Aero2? Teoretyzuję tylko, bo nie ustawiałem tego jeszcze samemu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

tarest pisze:A może po ustawieniu
Musisz być zalogowany (do Aero2) żeby mieć poziom sygnału Aero2, innej możliwości nie widzę.
Nie pomagam na PW!
Dj Seghide
Użytkownik forum

Post autor: Dj Seghide »

Zaznacz w Komunikacji AT w TNI Używaj CGREG zamiast CREG. Po tym powinno wyświetlać BTSa do którego jesteś zalogowana. U mnie na E173-u2 i Aero2 też nie wyświetlało tych danych.
Ale jeszcze Twoim problemem może być system operacyjny. Napisz z jakiego korzystasz? Dla przykładu u mnie na Windows 8 DP nie ma mowy żeby to stabilnie działało. Jak zadziała to po restarcie i tak już się nie chce zalogować do siebie pomimo wykrywania Aero2. Tylko na XP. Na Windows 7 Ultimate nie zdążyłem dobrze sprawdzić.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Dj Seghide Zobacz screena, pali się "nie zalogowano" to niezależnie od ustawienia creg/cgreg jest wyświetlana prawidłowo!
Dj Seghide
Użytkownik forum

Post autor: Dj Seghide »

Wiem! Miałem to samo. I w końcu nie wiem co tam się stało. Po prostu po tygodniu nie stabilnej pracy działa teraz bez zarzutu. Pamiętam że kilku krotnie przywracałem ustawienia fabryczne, resetowałem i restartowałem modem.

[ Dodano: 2011-12-03, 18:52 ]
Uwaga!! Chyba wiem czym są spowodowane problemy! Jak wiemy Solorz (właściciel między innymi Aero2) wykupił Plusa. Od pewnego czasu pojawiają się raporty o próbach logowania kart Plusa na nadajniki Aero2 i sporadycznie odwrotnie. Proponuje skorzystać z komendy na wymuszenie operatora. Prawdopodobnie trwają prace na sieci i dlatego występują kłopoty.
Pozdrawiam!

PS
Specjalnie post pod postem.
Ostatnio zmieniony 2011-12-02, 23:32 przez Dj Seghide, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ