Internet Radiowy/ Ant 5Ghz + Ruter TL-WR543G - lagi w grach
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet Radiowy/ Ant 5Ghz + Ruter TL-WR543G - lagi w grach
Witam,
Nie znalazłem odpowiedzi na mój problem więc postanowiłem założyć temat, ponieważ mam problem z moim Internetem. Od prawie dwóch lat mieszkam na nowej ulicy, gdzie nie ma możliwości technicznych do założenia internetu kablowego, tp, upc czy multimedia. Jestem zatem skazany na Internet radiowy, który mam od ponad roku. Przez cały ten czas użytkowania ciągle są jakieś problemy i do końca nie mogę znaleźć przyczyny.
Znalazłem osobę, która oferuje internet radiowy w mojej okolicy i zdecydowałem się na opcję 2mbit. Antenę mam na 5 Ghz do tego ruter TP Linka TL-WR543G
Na początku jak robiłem testy na speedtest wyniki oscylowały mniej więcej:
Download: 3,50 mbit
Upload: 0,15 mbit
Ping: 50-60 ms
Generalnie najczęściej używam sieć do grania w multiplayer na platformie Play Station 3. Najpierw pojawiły się problemy z GT5, lagowanie, wyrzucanie z pokojów online itp. Rozmawiałem z moim dostawcą, szukałem informacji w sieci i ciągle coś zmienialiśmy. Znalazłem info jakie porty są wykorzystywane w konsoli PS3, dodaliśmy je i miarę się ustabilizowało Smile
Aby było lepiej postanowiłem zwiększyć sobie upload i udało mi się dojść do porozumienia i zwiększyłem upload z 0,15 do około 0,28 mbit.
Kilka miesięcy później nadszedł czas na FIFA 12 i Battlefield 3 na PS3. Muszę przyznać, że po ostatnich konfiguracjach ( 6 miesięcy temu ) w ogóle mnie nie odłącza od internetu nie zależnie od pogody Internet śmiga ( przeglądanie stron, portale itp ) natomiast jest problem podczas grania w sieci. Są dni, że wszystko jest jak należy, drobne lagi, to się zdarza, ale są też dni, że gra w sieci tak zamula, że nie da się w ogóle grać !! Nie wiem w czym jest problem. Rozmawiałem z dostawcą i u niego niby wszystko jest dobrze, pingi na poziomie 50-60 ms tak jak mam w swoich testach.
Poniżej wklejam dwa filmy, które nagrałem jakiś czas temu, aby przedstawić Wam naocznie o co konkretnie chodzi. Z góry przepraszam za wulgaryzmy, ale mam już takie ciśnienie, że nie wiem co mam robić...
Battlefiled 3: PS3, Multiplayer
http://www.youtube.com/watch?v=oV9YsquuusM
FIFA 12: PS3, Multiplayer
http://www.youtube.com/watch?v=wL1fa8QsaOw
Po południu jak wrócę z pracy zrobię test i wy edytuję post, wkleję raport ze speedtest. Proszę, napiszcie mi jakie dane jeszcze potrzebujecie, aby rozwiązać mój problem. Ja oraz mój dostawca już nie mamy pomysłów a to ciągnie się w nieskończoność... Dlaczego ten internet tak zamula?? POMOCY !! Sad
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam!
Nie znalazłem odpowiedzi na mój problem więc postanowiłem założyć temat, ponieważ mam problem z moim Internetem. Od prawie dwóch lat mieszkam na nowej ulicy, gdzie nie ma możliwości technicznych do założenia internetu kablowego, tp, upc czy multimedia. Jestem zatem skazany na Internet radiowy, który mam od ponad roku. Przez cały ten czas użytkowania ciągle są jakieś problemy i do końca nie mogę znaleźć przyczyny.
Znalazłem osobę, która oferuje internet radiowy w mojej okolicy i zdecydowałem się na opcję 2mbit. Antenę mam na 5 Ghz do tego ruter TP Linka TL-WR543G
Na początku jak robiłem testy na speedtest wyniki oscylowały mniej więcej:
Generalnie najczęściej używam sieć do grania w multiplayer na platformie Play Station 3. Najpierw pojawiły się problemy z GT5, lagowanie, wyrzucanie z pokojów online itp. Rozmawiałem z moim dostawcą, szukałem informacji w sieci i ciągle coś zmienialiśmy. Znalazłem info jakie porty są wykorzystywane w konsoli PS3, dodaliśmy je i miarę się ustabilizowało Smile
Aby było lepiej postanowiłem zwiększyć sobie upload i udało mi się dojść do porozumienia i zwiększyłem upload z 0,15 do około 0,28 mbit.
Kilka miesięcy później nadszedł czas na FIFA 12 i Battlefield 3 na PS3. Muszę przyznać, że po ostatnich konfiguracjach ( 6 miesięcy temu ) w ogóle mnie nie odłącza od internetu nie zależnie od pogody Internet śmiga ( przeglądanie stron, portale itp ) natomiast jest problem podczas grania w sieci. Są dni, że wszystko jest jak należy, drobne lagi, to się zdarza, ale są też dni, że gra w sieci tak zamula, że nie da się w ogóle grać !! Nie wiem w czym jest problem. Rozmawiałem z dostawcą i u niego niby wszystko jest dobrze, pingi na poziomie 50-60 ms tak jak mam w swoich testach.
Poniżej wklejam dwa filmy, które nagrałem jakiś czas temu, aby przedstawić Wam naocznie o co konkretnie chodzi. Z góry przepraszam za wulgaryzmy, ale mam już takie ciśnienie, że nie wiem co mam robić...
Battlefiled 3: PS3, Multiplayer
http://www.youtube.com/watch?v=oV9YsquuusM
FIFA 12: PS3, Multiplayer
http://www.youtube.com/watch?v=wL1fa8QsaOw
Po południu jak wrócę z pracy zrobię test i wy edytuję post, wkleję raport ze speedtest. Proszę, napiszcie mi jakie dane jeszcze potrzebujecie, aby rozwiązać mój problem. Ja oraz mój dostawca już nie mamy pomysłów a to ciągnie się w nieskończoność... Dlaczego ten internet tak zamula?? POMOCY !! Sad
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 2011-11-25, 22:27 przez Watson20054133, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Internet Radiowy/ Ant 5Ghz + Ruter TL-WR543G - lagi w grach
Zadam podstawowe pytanie, jak działa internet bez routera WR543G (czyli komputer do kabla od anteny podłączony)?
Nie pomagam na PW!
-
Całą sieć w domu mam przez wifi.
Router rozdziela sygnał na:
1) PS3
2) Laptop
3) Komputer stacjonarny
Wszystkie ip ustawione na stałe,
Podłączałem laptop bez pośrednio przez kabel do routera oraz kabel antenowy do laptopa i działa jak powinno w obu przypadkach.
Ogólnie internet funkcjonuje dobrze podczas korzystania z laptopa czyli ściąganie plików, przeglądanie stron internetowych itp.
Problem występuje jedynie w graniu online, np. przed chwilą włączyłem sobie B3 w multi, pierwsze 10 minut było bez lagów i zacięć w grze, a po 10 minutach przyszły lagi i "pograne" lagowanie i cofki takie jak na filmach, które dodałem...
PS. Znalazłem na tym forum podobny temat, że dobrze byłoby przeskanować sieć programem inSSIDer, właśnie zainstalowałem i próbuję go rozgryźć.
Proszę pytać, a postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania.
Router rozdziela sygnał na:
1) PS3
2) Laptop
3) Komputer stacjonarny
Wszystkie ip ustawione na stałe,
Podłączałem laptop bez pośrednio przez kabel do routera oraz kabel antenowy do laptopa i działa jak powinno w obu przypadkach.
Ogólnie internet funkcjonuje dobrze podczas korzystania z laptopa czyli ściąganie plików, przeglądanie stron internetowych itp.
Problem występuje jedynie w graniu online, np. przed chwilą włączyłem sobie B3 w multi, pierwsze 10 minut było bez lagów i zacięć w grze, a po 10 minutach przyszły lagi i "pograne" lagowanie i cofki takie jak na filmach, które dodałem...

PS. Znalazłem na tym forum podobny temat, że dobrze byłoby przeskanować sieć programem inSSIDer, właśnie zainstalowałem i próbuję go rozgryźć.
Proszę pytać, a postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania.
- wojteks
- *** Administrator ***
Bez routera, czyli kabel od anteny do komputera bezpośrednio podłączony?Watson20054133 pisze:Problem występuje jedynie w graniu online
Nie pomagam na PW!
-
Nie gram w sieci na komputerze.... problem występuje na PS3.
Obecnie i takie było założenie, że PS3 jest podłączone przez Wifi. Podłączałem też konsolę przez kabel ( router - konsola ) ale wyniki są takie same, czyli nic się nie zmienia.
Obecnie i takie było założenie, że PS3 jest podłączone przez Wifi. Podłączałem też konsolę przez kabel ( router - konsola ) ale wyniki są takie same, czyli nic się nie zmienia.
- wojteks
- *** Administrator ***
Podłącz bez routera.Watson20054133 pisze:Podłączałem też konsolę przez kabel ( router - konsola ) ale wyniki są takie same,
Jeżeli nadal będzie źle to jeszcze bardziej zwiększ upload od dostawcy, może dostawca ma problem z punktem styku jego sieci do sieci z serwerami PS3 albo coś się zatyka u niego.
Skoro dostawca chce współpracować to idź do niego z konsolą i przetestuj z pominięciem linka radiowego do Ciebie (i kolejnych dosyłów).
Nie pomagam na PW!
-
No właśnie może coś się zatyka u niego, ale ani on ani ja nie wiemy za bardzo co... brakuje już pomysłów. Jak to sprawdzić co jest nie tak? Ostatnio mówił mi, że inni Klienci informowali go, że laguje im net w Counter Strike. Niby znalazł port, który wykorzystuje Cs, wpisał i niby działa. Wczoraj znalazłem jakie porty wykorzystuje B3, podałem mu je, wpisał, ale problem dalej występuje. I nie ma na to reguły czy to jest rano czy wieczorem, czy poniedziałek czy weekend. Raz jest dobrze, raz jest tragicznie...
Więc nie może mi wcisnąć, że to wina serwerów np. od Battlefielda ( DICE, EA )
Wina ewidentnie leży po jego stronie.... ale jest bezradny... 
PS. Aha chciałem jeszcze dodać, że dostawca też korzystał z PS3, grał w Gran Turismo 5 i żadnych lagów nie doświadczał, a korzystał z tego samego internetu... to jest bardzo dziwne...
Więc nie może mi wcisnąć, że to wina serwerów np. od Battlefielda ( DICE, EA )

PS. Aha chciałem jeszcze dodać, że dostawca też korzystał z PS3, grał w Gran Turismo 5 i żadnych lagów nie doświadczał, a korzystał z tego samego internetu... to jest bardzo dziwne...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Po pierwsze-jaki masz ping do routera brzegowego sieci, czy przypadkiem nie gubi pakietów? Po drugie jakie są wymagania odnośnie łącza internetowego gier z linków? Po trzecie w przypadku słabych łącz musisz wykluczyć słabości swojego routera na 99,999...TL-WR543G w tym przypadku odpada-z tanich to minimum TP-Link MR-3220 lub 3420, trochę droższe to Asus RT-10,12 (najlepiej z Broadcom i instalacja Tomato ) lub Netgear 3500L, Asus RT-16N.Na początku jak robiłem testy na speedtest wyniki oscylowały mniej więcej:

jareq
-
Sprawdzałem sobie ping z laptopa do routera i zawsze wychodzi 1ms.
Przed chwilą zrobiłem ping z laptopa do serwera mojego dostawcy czyli ode mnie do WAN i wyniki są następujące. Ping bardzo skacze... zobaczcie i oceńcie..
http://img607.imageshack.us/img607/1056/pingpr.jpg
Na tym routerze jadę od samego początku. Kupiłem go za 99 zł, ale na pewno tu nie o router chodzi, ponieważ podpiąłem konsolę bezpośrednio z kabla antenowego ( tak polecił kolega wyżej ) i było tak samo...

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-11-24, 20:26 ]
Wyniki PINGa podajemy tak, jak tu opisano: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
Przed chwilą zrobiłem ping z laptopa do serwera mojego dostawcy czyli ode mnie do WAN i wyniki są następujące. Ping bardzo skacze... zobaczcie i oceńcie..
http://img607.imageshack.us/img607/1056/pingpr.jpg
Na tym routerze jadę od samego początku. Kupiłem go za 99 zł, ale na pewno tu nie o router chodzi, ponieważ podpiąłem konsolę bezpośrednio z kabla antenowego ( tak polecił kolega wyżej ) i było tak samo...

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-11-24, 20:26 ]
Wyniki PINGa podajemy tak, jak tu opisano: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
Ostatnio zmieniony 2011-11-24, 20:26 przez Watson20054133, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
To że Twój router daje czas odpowiedzi 1ms to nie predysponuje go do tego że jest dobry do tak wymagających zastosowań jak gry on-line. Co do wykresu odpowiedzi z routera brzegowego sieci-wygląda to nie ciekawie. Czy to jest internet radiowy w paśmie 5GHz? Ja również korzystam z takiego internetu i czas odpowiedzi z routera brzegowego sieci mam na poziomie 1,5-3ms. P.S Mobilny iPlus daje takie czasy odpowiedzi:64 bytes from 208.67.222.222: icmp_seq=5 ttl=48 time=110.266 msKupiłem go za 99 zł, ale na pewno tu nie o router chodzi, ponieważ podpiąłem konsolę bezpośrednio z kabla antenowego ( tak polecił kolega wyżej ) i było tak samo...
64 bytes from 208.67.222.222: icmp_seq=6 ttl=48 time=109.091 ms
64 bytes from 208.67.222.222: icmp_seq=7 ttl=48 time=117.846 ms
64 bytes from 208.67.222.222: icmp_seq=8 ttl=48 time=116.806 ms
64 bytes from 208.67.222.222: icmp_seq=9 ttl=48 time=106.863 ms
64 bytes from 208.67.222.222: icmp_seq=10 ttl=48 time=105.462 ms
64 bytes from 208.67.222.222: icmp_seq=11 ttl=48 time=114.160 ms
64 bytes from 208.67.222.222: icmp_seq=12 ttl=48 time=103.621 ms
64 bytes from 208.67.222.222: icmp_seq=13 ttl=48 time=102.441 ms
64 bytes from 208.67.222.222: icmp_seq=14 ttl=48 time=111.280 ms
64 bytes from 208.67.222.222: icmp_seq=15 ttl=48 time=100.182 ms . Niby stosunkowo wysokie, ale bardzo stabilne, dlatego działają na nim nawet najbardziej wymagające multimedia.

jareq
- wojteks
- *** Administrator ***
Zrób to samo tylko dodaj parametr -1 1400 czyli ping -t -l 1400 adres.serweraWatson20054133 pisze:zrobiłem ping z laptopa do serwera mojego dostawcy
Nie pomagam na PW!
-
Wygląda to tak:

Niby większość na poziomie 1-10 ms, ale są pewne wyniki gdzie przekracza 100
Posiedziałem trochę i poobserwowałem i wygląda na to, że są nagłe podwyższenia tego ms, mniej więcej co 60 odpowiedzi ( w tym samym odstępie czasowym ) 3-4 odpowiedzi na granicy 60-120 ms, a potem powrót do 1-5 ms i znowu 60 odpowiedzi na tym poziomie i znowu wzrost ms do 60-120 i tak w kółko...

Z tego co mi mówił dostawca on ma wszystkie anteny na 5Ghz, nie posiada już na 2,4

Niby większość na poziomie 1-10 ms, ale są pewne wyniki gdzie przekracza 100

Posiedziałem trochę i poobserwowałem i wygląda na to, że są nagłe podwyższenia tego ms, mniej więcej co 60 odpowiedzi ( w tym samym odstępie czasowym ) 3-4 odpowiedzi na granicy 60-120 ms, a potem powrót do 1-5 ms i znowu 60 odpowiedzi na tym poziomie i znowu wzrost ms do 60-120 i tak w kółko...
Domyślam się, że wygląda to nieciekawie, ale co ja mogę z tym zrobić....jarek999 pisze:Co do wykresu odpowiedzi z routera brzegowego sieci-wygląda to nie ciekawie. Czy to jest internet radiowy w paśmie 5GHz?

Z tego co mi mówił dostawca on ma wszystkie anteny na 5Ghz, nie posiada już na 2,4
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jaki masz ten kabel "antenowy"? RJ45?
Masz jakis opis, nazwe albo zdjecie twojej "anteny"?
Masz jakis opis, nazwe albo zdjecie twojej "anteny"?
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Między 1-2 testem jest zasadnicza różnica, 2-gi nie wygląda źle-z tym że niepokojący jest ten powtarzający się cykl-tak jak by był ustawiony protokół w rodzaju TDMA.Nie odpowiedziałeś na pyt. jaki jest apetyt gier na użycie łącza? U mnie np. ping przy ściąganiu na maxa. nie wzrasta ale przy wysyłaniu na max. rośnie do ok. 100ms UL mam 512kb/s, noc x2, router z QoS-Open-Wrt i zewnętrzne IP. (nie jest to taka drobnostka-bo gdy go nie miałem i byłem w sieci za NAT-em to nie raz traciłem nerwy z telefonami IP).
Zrobić screen-y i przedstawić ISP gdzie jest problem, włączyć na próbę usługę zewnętrznego IP-chyba że już posiadasz i ewentualnie przekierować wymagane porty do gier na własnym routerze (dla mnie ten sprzęt jest be do Twoich zastosowań).że wygląda to nieciekawie, ale co ja mogę z tym zrobić....

jareq
- wojteks
- *** Administrator ***
Sugerowałem kilka postów wcześniej zwiększenie uploadu ale kolega Watson20054133 odpowiada wybiórczo na pytania i sugestie.jarek999 pisze:ale przy wysyłaniu na max. rośnie
Nie pomagam na PW!
-
Nie odpowiadam wybiórczo na pytania, odpowiadam jeśli znam odpowiedź.wojteks pisze:ale kolega Watson20054133 odpowiada wybiórczo na pytania i sugestie.
Dziś po pracy skontaktuje się z dostawcą i zrobię zdjęcie anteny.
Zwiększenie uploadu nie będzie łatwe, bo dostawca nie bardzo będzie to chciał zrobić.
Ale może dla testów się zgodzi...
Dziś wieczorem będę miał więcej czasu i zrobię testy jak wygląda ping podczas obciążonego łącza, podczas grania w sieci oraz jeszcze raz przy nieobciążonym łączu.jarek999 pisze:jaki jest apetyt gier na użycie łącza? U mnie np. ping przy ściąganiu na maxa. nie wzrasta ale przy wysyłaniu na max. rośnie do ok. 100ms
Zależy mi na rozwiązaniu tego problemu, więc postaram się współpracować i przekazać Wam tyle danych ile będziecie potrzebowali

[ Dodano: 2011-11-25, 15:49 ]
Sorry za post pod post.
Poprzednie testy ping były robione na laptopie przez wifi do ip WAN. Rozmawiałem o tym z dostawcą i powiedział mi, że takich rzeczy nie robi się po wifi tylko przez kabel. Podłączyłem zatem laptop przez kabel do rutera i zrobiłem połączenie przewodowe. Zrobiłem test i wyniki były pozytywne. Powtarzalnie 1ms, od czasu do czasu 2ms, ale nigdy więcej.... pingowałem przez 3 minuty i żadnych wzrostów nie zaobserwowałem.
http://imageshack.us/photo/my-images/39 ... enia2.png/
http://img39.imageshack.us/img39/9919/p ... ienia2.png
Antenę mam 23 decybele na 5Ghz i wkręcony bullet. Od bulleta idzie kabel do routera ( tyle wiem na temat anteny ( tak mi powiedział dostawca )
Zdjęcie anteny:

Dzisiaj provider zrobił pewne zmiany na serwerze. Przesłałem mu jeszcze raz porty, które obsługuje PS3 oraz porty, które wykorzystuje B3. Szczegóły poniżej:
Porty PS3:
TCP: 80, 443, 5223
UDP: 3478, 3479, 4658
UDP: 3658 should also be opened for voice chat.
Porty Battlefield 3:
Abhishek: Below are the online ports for the game
TCP: 80, 443, 9988, 10000-10100, 17502, 42127
UDP: 3659, 14000-14016
Powyższe porty zostały dodane i oznaczone jako priorytet, bez żadnej kolejki, bez oczekiwania. Ponadto podłączyłem dziś konsolę przez kabel i zrobiłem połączenie przewodowe.
W oczekiwaniu na poprawę, mam nadzieję, że to coś pomoże

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-11-25, 16:17 ]
Wycinam wynik ping jako obrazek.
Wyniki takie podajemy jako link lub tak jak opisano tu: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
Ostatnio zmieniony 2011-11-25, 16:15 przez Watson20054133, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Sprzęt do połączenia z dostawcą jest b.dobry i efekty widać po odpowiedziach ping z serwera brzegowego, za to-powtórzę się może już 5-raz Twój router jest zabawką przy takich zastosowaniach. 
Przekierowałeś je również na swoim routerze? Sprawdzałeś czy robi to skutecznie? Jest masa sprzętu Low-End który ma mnóstwo wbudowanych funkcji w firmware które w ogóle nie działają w rzeczywistości.Porty PS3:
TCP: 80, 443, 5223
UDP: 3478, 3479, 4658
UDP: 3658 should also be opened for voice chat.
Porty Battlefield 3:
Abhishek: Below are the online ports for the game
TCP: 80, 443, 9988, 10000-10100, 17502, 42127
UDP: 3659, 14000-14016

jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Hmmm.. jestes pewny ze 10.16.80.54 to brzegowka? Mi to troche buletem pachnie, wtedy czasy rzedu 1ms sa ok. Przydal by sie wykres trace na n.p. 8.8.8.8Watson20054133 pisze: Powtarzalnie 1ms, od czasu do czasu 2ms, ale nigdy więcej.... pingowałem przez 3 minuty i żadnych wzrostów nie zaobserwowałem.
Nie pomagam na PW.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ponieważ to już drugi post z "PINGiem" w ostatnich dniach zatem przypomnę.
Wyniki takie podajemy jako link lub tak jak opisano tu: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> czyli tekstowo.
Wyniki takie podajemy jako link lub tak jak opisano tu: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> czyli tekstowo.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Chyba by ISP tak nie przeginał tworząc kolejny NAT, bo przy połączeniu w bridge bramą by był inny adres-widoczny na WAN-nie TP-Linka użytkownika?Hmmm.. jestes pewny ze 10.16.80.54 to brzegowka?
jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niekoniecznie NAT. Z tym IP moze to byc Bulet, AP po stronie ISP, dowolna maszyna w sieci ISP. Na brzegowke (interpretuje jako router miedzy siecia ISP i jego dostawca) IP wydaje mi sie troche dziwne i czasy za krotkie. Po czasach podejrzewam ze to Bulet - na pustym WiFi oczekiwal bym ping do AP providera 2ms. Dlatego wlasnie pytam o trace - wtedy ladnie widac IP brzegowki.
Pingowanie Buleta niewiele daja (tzn daje odpowiedz, czy polaczenie miedzy maszyna uzytkownika i Buletem jest stabilne)
Pingowanie Buleta niewiele daja (tzn daje odpowiedz, czy polaczenie miedzy maszyna uzytkownika i Buletem jest stabilne)
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ale wówczas na TP-Linku byłby inny adres-z tej samej puli i brama do niego. Te czasy odpowiedzi to są wręcz laboratoryjne i rzeczywiście wydają się podejrzane. Osobiście mam w przedziale 1,5-3ms (link ok. 1km Mikrotik + karta Ubiquiti Networks), choć np. po lanie router z Open-Wrt ( http://www.cyberteam.pl/produkt/show/14 ... heros.html) daje pingi 0,3ms.Niekoniecznie NAT
jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja konfiguracji TP-Linka w tym watku nie widzialem, wiec nie strzelam. Pomijajac, ze nawet jesli OP ma zainstalowany router, to niekoniecznie musi on byc skonfigurowany jako router.jarek999 pisze:Ale wówczas na TP-Linku byłby inny adres-z tej samej puli i brama do niego.
Nie pomagam na PW.
-
Obecnie nie mam żadnych wpisanych portów w ruterze. Tyle razy modyfikowałem ten ruter i przywracałem do ustawień fabrycznych i na nowo, bo próbowaliśmy wielu rzeczy.jarek999 pisze:Przekierowałeś je również na swoim routerze? Sprawdzałeś czy robi to skutecznie? Jest masa sprzętu Low-End który ma mnóstwo wbudowanych funkcji w firmware które w ogóle nie działają w rzeczywistości.
Moim zdaniem to jest adres wan, kiedyś miałem inny, ale provider zmieniał całą sieć i nadał nowy adres WaN, najlepiej jak wkleję Wam screen z rutera... oceńcie sami.key pisze:Hmmm.. jestes pewny ze 10.16.80.54 to brzegowka? Mi to troche buletem pachnie, wtedy czasy rzedu 1ms sa ok. Przydal by sie wykres trace na n.p. 8.8.8.8

Sorki, od następnego wpisu będę się stosował do regulaminuBliSki pisze:Ponieważ to już drugi post z "PINGiem" w ostatnich dniach zatem przypomnę.
Wyniki takie podajemy jako link lub tak jak opisano tu: »PING« czyli tekstowo.

Zrobiłem ten test tracera.... wpisałem w cmd: tracert 8.8.8.8 ale wyniki dziwne, upłynął limit żądania....key pisze:Hmmm.. jestes pewny ze 10.16.80.54 to brzegowka? Mi to troche buletem pachnie, wtedy czasy rzedu 1ms sa ok. Przydal by sie wykres trace na n.p. 8.8.8.8
Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.
C:\Users\Dawid>tracert 8.8.8.8
Śledzenie trasy do google-public-dns-a.google.com [8.8.8.8]
z maksymalną liczbą 30 przeskoków:
1 * * * Upłynął limit czasu żądania.
2 * * * Upłynął limit czasu żądania.
3 * * * Upłynął limit czasu żądania.
4 * * * Upłynął limit czasu żądania.
5 * * * Upłynął limit czasu żądania.
6 * * * Upłynął limit czasu żądania.
7 * * * Upłynął limit czasu żądania.
8 * * * Upłynął limit czasu żądania.
9 * * * Upłynął limit czasu żądania.
10 * * * Upłynął limit czasu żądania.
11 * * * Upłynął limit czasu żądania.
12 * * * Upłynął limit czasu żądania.
13 * * * Upłynął limit czasu żądania.
14 * * * Upłynął limit czasu żądania.
15 * * * Upłynął limit czasu żądania.
16 59 ms 59 ms 61 ms google-public-dns-a.google.com [8.8.8.8]
Śledzenie zakończone.
C:\Users\Dawid>
A poniżej po wpisaniu w cmd: tracert 195.114.0.145 - znalazłem ten adres w temacie tracert.
Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.
C:\Users\Dawid>TRACERT 195.114.0.145
Śledzenie trasy do 195.114.0.145 z maksymalną liczbą 30 przeskoków.
1 * * * Upłynął limit czasu żądania.
2 * * * Upłynął limit czasu żądania.
3 * * * Upłynął limit czasu żądania.
4 * * * Upłynął limit czasu żądania.
5 * * * Upłynął limit czasu żądania.
6 * * * Upłynął limit czasu żądania.
7 * * * Upłynął limit czasu żądania.
8 * * * Upłynął limit czasu żądania.
9 * * * Upłynął limit czasu żądania.
10 * * * Upłynął limit czasu żądania.
11 40 ms 42 ms 58 ms 195.114.0.145
Śledzenie zakończone.
C:\Users\Dawid>
Tak chyba nie powinno być??
Odpowiedziałem chyba na wszystkie Wasze pytania

Ostatnio zmieniony 2011-11-26, 12:45 przez Watson20054133, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czyli jednak nie brzegowka a twoj routerWatson20054133 pisze: Najlepiej jak wkleję Wam screen z rutera...

Brzegowka siedzi pod 10.16.80.1
Twoj ISP wylacza odpowiedzi na ping poszczegolnych stacji. U mnie wyglada tak:Watson20054133 pisze:ale wyniki dziwne, upłynął limit żądania
Kod: Zaznacz cały
Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.
C:\>tracert 8.8.8.8
Routenverfolgung zu google-public-dns-a.google.com [8.8.8.8] über maximal 30 Abschnitte:
1 3 ms 2 ms 1 ms fritz.box [192.168.178.1]
2 19 ms 18 ms 18 ms rdsl-de01.nw.mediaways.net [213.20.x.x]
3 85 ms 18 ms 93 ms xmwc-de01-chan-18.nw.mediaways.net [195.71.x.x]
4 18 ms 86 ms 24 ms rmwc-de02-gigaet-0-0-0.nw.mediaways.net [195.71.x.x]
5 32 ms 30 ms 109 ms rmwc-de01-xe-7-0-3-0.nw.mediaways.net [195.71.x.x]
6 30 ms 31 ms 29 ms 72.14.x.x
7 32 ms 28 ms 44 ms 209.85.241.112
8 42 ms 33 ms 30 ms 72.14.236.68
9 104 ms 98 ms 30 ms 209.85.254.116
10 * * * Zeitüberschreitung der Anforderung.
11 32 ms 34 ms 37 ms google-public-dns-a.google.com [8.8.8.8]
Ablaufverfolgung beendet.
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oj...dokładnie, pingowałeś własną bramę, @key ustrzelił 10. Po testuj teraz ww adres i daj screen-y.Brzegowka siedzi pod 10.16.80.1

To jak może działać przekierowanie? Masz NAT-własną podsieć.Obecnie nie mam żadnych wpisanych portów w ruterze.
jareq
-
key pisze:Czyli jednak nie brzegowka a twoj router. Teraz czasy maja sens.
Brzegowka siedzi pod 10.16.80.1
Aktualnie jestem w pracy, jak wrócę zrobię testy pingu do w/w adresujarek999 pisze:Oj...dokładnie, pingowałeś własną bramę, @key ustrzelił 10. Po testuj teraz ww adres i daj screen-y.![]()

W temacie internetu radiowego jestem laikiem, mam nadzieję, że tu się czegoś nauczę, bo jak widać jest to konkretne forum i chłopaki znacie się na rzeczyjarek999 pisze:To jak może działać przekierowanie? Masz NAT-własną podsieć.

Ostatnio zmieniony 2011-11-26, 12:45 przez Watson20054133, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Mylił się, Bullet to router jeżeli pracuje w trybie Station (WISP) i to w nim trzeba ustawić przekierowanie a potem drugie w WR543G albo go przekonfigurować.Watson20054133 pisze: W kwestii przekierowania portów na ruterze twierdził,
Nie pomagam na PW!
-
Całkiem możliwe, że się mylił... w sumie on też nie jest ( tak jak ja ) żadnym specjalistą w tych sprawach... zmieniamy coś na podstawie prób i błędów.wojteks pisze:Mylił się, Bullet to router jeżeli pracuje w trybie Station (WISP) i to w nim trzeba ustawić przekierowanie a potem drugie w WR543G albo go przekonfigurować.
Czyli dobrze rozumiem, że oprócz portów wpisanych na serwerze ja również muszę je wpisać w swoim ruterze w "Virtual Server" ( zakładka porty ) i przekierować je w tym przypadku na stały adres ip ps3, tak ? Porty zarówno do ps3 jak i do B3 ?

Jaki jest sposób na sprawdzenie czy wpisane porty funkcjonują ??
Wspominaliście, że mój ruter to zabawka... rozumiem, nie należy do Hi endujarek999 pisze:powtórzę się może już 5-raz Twój router jest zabawką przy takich zastosowaniach.

Zależy mi na tym, żeby to porządnie skonfigurować, czy nie obejdzie się bez wymiany rutera? Nie ukrywam, że wolałbym wymienić ruter jeśli to by pomogło niż użerać się i prosić o neostradę, która i tak nie zostanie zamontowana, bo w mojej okolicy trzeba stawiać słupy i kopać.... a TP się tego nie chce robić - za duża inwestycja... pfff.....

-
- Mistrz bezprzewodowy
Masz rację z tym że im mniej NAT-ów tym lepiej. Bullet też ma tryb bridge, choć akurat w tym przypadku o wiele lepiej było by w tym trybie ustawić (o ile ten model takowy posiada*) TP-Linka a na Bullet-cie zostawić WISP-Station i na nim przekierować ww porty. Przy połączeniu TP-Linka w tryb bridge* i kategorycznym połączeniu konsoli przez kabel, spokojnie ten sprzęt może pozostać. Albo masz zapchany eter na 2.4GHz, jakieś zakłócenia zewnętrzne lub po prostu radio w tym sprzęcie działa beznadziejnie i z screen-ów ping wyżej zamieszczonych widzę że można sobie przeglądać www, pisać na gg i przerzucać pliki ale nie korzystać z gier i multimediów.Bullet to router jeżeli pracuje w trybie Station (WISP) i to w nim trzeba ustawić przekierowanie a potem drugie w WR543G albo go przekonfigurować.

jareq