Internet cyfrowy polsat zamula
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Internet cyfrowy polsat zamula
Witam mam internet z cyfrowego polsatu modem HUAWEI E367+MIMO w skład wchodzi najnowszy router + antena magnetyczna zasięg mam 98% siła zasięgu -79dbm i wszystko było dobrze według stronki www.speedtest.net internet chodził mi zawsze wachająć sie w granicach 6-7mega a od pewnoego czasu internet zaczoł zamulać tzn są chwile ze chodzi 4mega są ze 3mega a nieraz chodzi 1mega co jest tego powodem ? na antenie kominowej tak samo chodzi
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Internet cyfrowy polsat zamula
Skoro masz dobry zasięg to pewnie obciążenie sieci wzrosło.
-
- Stały użytkownik forum
-
- Początkujący użytkownik forum
To by się zgadzało. Mam ten sam modem w Cyfrowym Polsacie i obserwuję te same zmiany. Niestety się tego obawiałam i po bardzo przykrych doświadczeniach z Orange Free, tym razem podpisałam umowę tylko na rok. LTE i HSPA+ w CP dopiero co weszły i wiadomo, że sieć niedługo zostanie o wiele bardziej obciążona. Jednak jeżeli ktoś ma niedaleko nadajnik, to CP jest w tej chwili chyba najlepszą bezprzewodową opcją.
-
- Stały użytkownik forum
Witam, nie chce pisac nowego tematu.
Predkosc dochodzi mi do 4mb/s a bufor filmów na yt jest beznadziejny, chwilami zerowy co można na to poradzić?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-11-19, 20:45 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Predkosc dochodzi mi do 4mb/s a bufor filmów na yt jest beznadziejny, chwilami zerowy co można na to poradzić?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-11-19, 20:45 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-11-19, 20:45 przez janek1350, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nic, taki urok YT.janek1350 pisze: co można na to poradzić?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Bo stronki sie dobrze otwierają na wrzucie bufor jest ok wiec coś yt ma ale dzięki za pomoc.
-
U mnie też ostatnio zaczął Cyfrowy Polsat zamulać, tylko nie wiem czy problem nie leży po mojej stronie. Zauważyłem że bardzo dynamicznie zmienia się poziom sygnału widoczny w aplikacji Cyfrowego Polsatu do obsługi internetu (ten w lewym dolnym rogu widoczny po najechaniu myszką). Co kilka sekund skacze i waha się od 16% do 24%, zmienia się też liczba kresek. Poziom sygnału w Narzędzia->Diagnostyka jest stabilny i wynosi -99dBm.
Czy też tak macie że poziom sygnału widoczny po najechaniu myszką na lewy dolny róg programu od CP się zmienia?
Czy też tak macie że poziom sygnału widoczny po najechaniu myszką na lewy dolny róg programu od CP się zmienia?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Niestety potwierdzam. Cyfrowy Polsat zamula i wyraźnie widać to wieczorami
. Z dnia na dzień jest coraz gorzej, mimo że testy prędkości np. na www.speedtest.net wskazują np. 1 mbit (tak, jeden megabit, z oferowanych 28,8, mam siłę sygnału 97% i bezpośrednią widoczność modem-stacja), to niektóre strony ładują się tragicznie. Wyraźnie widać to na filmach z youtube, gdzie rok temu jak tylko kupiłem cp to mogłem oglądać film w rozdzielczości 720 na żywo, a teraz ta sztuka udaje się tylko przy 240. Jak sądzę sieć szkieletowa jest coraz bardziej obciążona.

-
- Stały użytkownik forum
ygreko
No umnie to samo niby predkosc do 3mb/d ale bufor słabiutki z nawet mam zewnętrzną antene sygnał 99% siła sygnału -79dbm jutro zadzwonie do cyfrowego polsatu i sie dowiem co jest
No umnie to samo niby predkosc do 3mb/d ale bufor słabiutki z nawet mam zewnętrzną antene sygnał 99% siła sygnału -79dbm jutro zadzwonie do cyfrowego polsatu i sie dowiem co jest
-
- Mistrz bezprzewodowy
Prognozuje dalszy przyrost klientów spowodowany następstwami przejęcia Polkomtela i jeszcze większe "zamuły".
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ostatnio to chyba sam YT ma problemy niezależnie od łącza. A tu już stado narzekaczy się zebrało.ygreko pisze:Wyraźnie widać to na filmach z youtube
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
No też to zauważyłem ale cyfrowy polsat w godzinach wieczornych zwalnia strasznie i powoduje wolne otwieranie stron.krystianb pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font> Ostatnio to chyba sam YT ma problemy niezależnie od łącza. A tu już stado narzekaczy się zebrało.
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2011-11-21, 15:42 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-11-21, 15:42 przez janek1350, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Być może i tak, ale w takim razie jak wytłumaczyć, że przez CP film z yt działa jak opisałem, a wystarczy że podłączę się do plusa przez zwykły modem hsdpa i ten sam film śmiga jak zły?krystianb pisze:Ostatnio to chyba sam YT ma problemy niezależnie od łącza. A tu już stado narzekaczy się zebrało.
Dodam jeszcze, że nodeb plusa podłączone jest radiolinią 4mbit, a cyfrowego polsatu 80mbit...
-
- Mistrz bezprzewodowy
A nie jest przypadkiem współdzielone z LTEa cyfrowego polsatu 80mbit...
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pozostają jeszcze łącza szkieletowe i punkty styku.ygreko pisze:Być może i tak, ale w takim razie jak wytłumaczyć, że przez CP film z yt działa jak opisałem, a wystarczy że podłączę się do plusa przez zwykły modem hsdpa i ten sam film śmiga jak zły?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Widać ze cp jest bardzo obciążony bo w dzien ping jest np 59 a wieczorami 120
-
- Stały użytkownik forum
Jak uwas z netem ? umnie coraz gorzej
Macie morze mapke gdzie w miejscowosci są nadajniki ? bo umnie nie wiem gdzie są

- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Lenistwo i jeszcze raz lenistwo,wiele wątków na forum ma linki do mapy nadajników jak i też trzeba się nauczyć szukania a nie,że wszystko podane na tacy.
http://mapa.btsearch.pl/
http://mapa.btsearch.pl/
-
- Stały użytkownik forum
Dobra dzięki za mapke do najblizszego nadajnika mam 1.5km.
-
Internet strasznie słaby
Witam
Mam problem i nie wiem jak sobie poradzić
Wziąłem neta na początku listopada i zasięg w granicach 96-99 % -83-87 dBm
prędkość 4-11 mb/s aż do dziś
16-24 % zasiegu
-97-103 dBm
predkość 1,5 -2 mb/s
Czy to mozliwe ze zmiana pogody to spowodowała ?
Od listopada najpierw było -83 dBm az spadało do -87 dBm
W ciagu jedenj doby az tak mogło sie pogorszyc, czekam co bedzie jutro. Bawiłem sie dzis w ustawianie anteny aby moze cos poprawic i gdzie skieruje tam tak samo
czy to wina pogody, facet na infolini zapewniał że z nadajnikiem wszystko ok
Prosze o porady, ktos z Was ma na pewno dłuzej neta tego a ja mam dopiero od miesiaca
Mam problem i nie wiem jak sobie poradzić
Wziąłem neta na początku listopada i zasięg w granicach 96-99 % -83-87 dBm
prędkość 4-11 mb/s aż do dziś
16-24 % zasiegu
-97-103 dBm
predkość 1,5 -2 mb/s
Czy to mozliwe ze zmiana pogody to spowodowała ?
Od listopada najpierw było -83 dBm az spadało do -87 dBm
W ciagu jedenj doby az tak mogło sie pogorszyc, czekam co bedzie jutro. Bawiłem sie dzis w ustawianie anteny aby moze cos poprawic i gdzie skieruje tam tak samo
czy to wina pogody, facet na infolini zapewniał że z nadajnikiem wszystko ok
Prosze o porady, ktos z Was ma na pewno dłuzej neta tego a ja mam dopiero od miesiaca
- wojteks
- *** Administrator ***
Awaria lub celowe zmniejszenie zasięgu przez operatora.karol0251 pisze:Czy to mozliwe ze zmiana pogody to spowodowała ?
No to patrz druga opcja.karol0251 pisze: facet na infolini zapewniał że z nadajnikiem wszystko ok
Nie pomagam na PW!
-
przed chwilą mi powiedział ze siec działa znakomicie i ze to antena lub modem mogło ulec uszkodzeniu albo gniazdo
Wychodzi na to ze dzwoniac dowiedziałem sie ze wina musi lezec po mojej stronie i zebym modem i antene zaniósl do punktu zeby to sprawdzili
Wychodzi na to ze dzwoniac dowiedziałem sie ze wina musi lezec po mojej stronie i zebym modem i antene zaniósl do punktu zeby to sprawdzili
- wojteks
- *** Administrator ***
To też jest mozliwe.karol0251 pisze:i ze to antena lub modem mogło ulec uszkodzeniu albo gniazdo
Nie pomagam na PW!
-
Ja za to mam inny problem z tym Internetem - rachunki zapłacone, a internet chodzi jakby chciał a nie mógł - tj. średnio przeciętna strona się włącza 10 minut, nieraz w ogóle się nie uruchamia. Dzwoniono milion razy na Infolinię i wg nich wszystko jest OK. Wina modemu? Karty? Anteny? Od samego początku są problemy z tym internetem. -_-
-
- Stały użytkownik forum
A sprawdź w wierszu poleceń ( cmd) ping jaki masz i czy nie gubi Ci pakietów : ping www.onet.pl -t
Mi od jakiegoś czasu zjada średnio 20-30 % pakietów - w sumie to jest dziwne bo raz jest idealnie a raz tragicznie. np nawet teraz tak było o 1.00 w nocy istna tragedia a teraz już ( 1.40) jest ok.
Jeszcze kilka miesięcy temu nie było mowy o takich cyrkach - gram online także zaraz bym to zauważył.
A download uzyskuje całe 1.15 Mbit wow, gdzie pół roku temu o tej godzinie miałem 8-10 Mbitów ale uwaga najlepszy był dziś, sprawdzane o 1.00 i teraz też (1.57) Upload CAŁE 0.03 Mbit'a normalnie szok.
Mi od jakiegoś czasu zjada średnio 20-30 % pakietów - w sumie to jest dziwne bo raz jest idealnie a raz tragicznie. np nawet teraz tak było o 1.00 w nocy istna tragedia a teraz już ( 1.40) jest ok.
Jeszcze kilka miesięcy temu nie było mowy o takich cyrkach - gram online także zaraz bym to zauważył.
A download uzyskuje całe 1.15 Mbit wow, gdzie pół roku temu o tej godzinie miałem 8-10 Mbitów ale uwaga najlepszy był dziś, sprawdzane o 1.00 i teraz też (1.57) Upload CAŁE 0.03 Mbit'a normalnie szok.
-
Witam forumowiczów
Możliwie krótko - mam podobny problem jak kolega wyżej. Mam Internet LTE z CP od dziś (blisko centrum Krakowa) i mam poważny problem: baaardzo długi czas oczekiwania zanim film na Youtube zacznie się ładować - nieważne w jakiej jakości. Póki co próbowałem to zrobić na 4 filmach i były to czasy rzędu 3-6 minut, a za jednym razem w 30 minut nie zrobiło.
Ping jest w porządku - około 20-30 do onetu. Ściągam również szybko - jednocześnie ściągałem z MSDN i z soundcloud z prędkością ponad 3 MB/s i ping wciąż był poniżej 50 ms. Strony ładują sie naprawdę szybko (szybciej niż na neostradzie 2-6 Mb/s). Co ciekawe na vimeo tego problemu co na youtube nie ma. Więc problem nie dotyczy konfiguracji po stronie komputera. A, i przełączając na neo oczywiście problem natychmiast znika - nawet nie resetując przeglądarki.
Jak dla mnie to jest jakiś konflikt/ograniczenie na linii Internet CP <-> youtube.
Pozdrawiam
Możliwie krótko - mam podobny problem jak kolega wyżej. Mam Internet LTE z CP od dziś (blisko centrum Krakowa) i mam poważny problem: baaardzo długi czas oczekiwania zanim film na Youtube zacznie się ładować - nieważne w jakiej jakości. Póki co próbowałem to zrobić na 4 filmach i były to czasy rzędu 3-6 minut, a za jednym razem w 30 minut nie zrobiło.
Ping jest w porządku - około 20-30 do onetu. Ściągam również szybko - jednocześnie ściągałem z MSDN i z soundcloud z prędkością ponad 3 MB/s i ping wciąż był poniżej 50 ms. Strony ładują sie naprawdę szybko (szybciej niż na neostradzie 2-6 Mb/s). Co ciekawe na vimeo tego problemu co na youtube nie ma. Więc problem nie dotyczy konfiguracji po stronie komputera. A, i przełączając na neo oczywiście problem natychmiast znika - nawet nie resetując przeglądarki.
Jak dla mnie to jest jakiś konflikt/ograniczenie na linii Internet CP <-> youtube.
Pozdrawiam
focus
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Pewnie to samo co w TP i u wielu innych opów...TheDJ pisze:Jak dla mnie to jest jakiś konflikt/ograniczenie na linii Internet CP <-> youtube.
Pozostaje się z tym pogodzić.
-
Ja u TP tego typu problemu nie mam (a korzystam z neostrady w bodaj 4 miejscach) - a z całą pewnością nie tej wielkości - może oczekiwanie rzędu 1-2 sekundy jest, ale nic więcej.Patryk pisze:Pewnie to samo co w TP i u wielu innych opów...TheDJ pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Pozostaje się z tym pogodzić.
Ostatnio zmieniony 2012-01-08, 00:55 przez TheDJ, łącznie zmieniany 1 raz.
focus
- wojteks
- *** Administrator ***
To szczęśliwiec jesteś, ja mam Orange adsl (to samo co neo) i są problemy z buforowaniem YT.TheDJ pisze:Ja u TP tego typu problemu nie mam
Nie pomagam na PW!