Wyniki mojego eksperymentu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zorian
Użytkownik forum

Wyniki mojego eksperymentu

Post autor: zorian »

Na dachu wisi moja stara antenka Netrack P1000 od WiFi od starego dostawcy internetu (sprzed dwóch lat). W tej chwili służy do udostępniania netu w ogrodzie (no i nawet dalej, bo gdy czasami zapuszczam się w głąb osiedla z lapkiem, to bez problemu czuję się jak w domu :)). Dzisiaj w oczekiwaniu na antenkę ATK20 (do Aero2) postanowiłem tak na szybko poeksperymentować z tym co mam. Na mojej wiosce jedynym opem, który dostarcza rozsądny net komórkowy jest PLAY (mieszkam w północnej części Ślesina ). Tylko P4 daje mi U900 i U2100; u pozostałych opów próżno szukać U2100. Za dnia korzystam z Orange - tylko EDGE. Chciałem zobaczyć, czy coś się poprawi po podłączeniu mojej anteny - od 2100MHz do 2400MHz nie jest daleko ;) , a że antena skierowana na południe, to nawet nie musiałem wchodzić na dach i przestawiać anteny. Na szybko zaprasowałem CRC9 (do Huawei-a) na kawałku przewodu i bez żadnych przejściówek wcisnąłem we wtyczkę od anteny. Rezultat był natychmiastowy - Huwi radośnie zamrugał na niebiesko! W konfigu D100 ani jednej kreski zasięgu(?) ale połączenie stabilne i nic nie zrywa - na speedtest.pl D~1.3MB i ping~112ms. Nie mam jak sprawdzić, z jakim BTS mnie połączyło (kabel od antenki jest co do cm przycięty, a z lapkiem na szafę nie będę wchodził coby podłączyć modem :] ). Podejrzewam, że jest to stacja ok 11km na kominie z elektrociepłowni w Gosławicach - gdy wejdę na dach, to bez problemu widać te kominy. Ale mało niespodzianek na dziś: w konfigu D100 po manualnym wyszukiwaniu sieci załapałem waszystkich opów w 3G, co mnie bardzo zdziwiło, bo do najbliższych podejrzanych o to nadajników mam ok 18km! Stabilności połączeń już dzisiaj nie sprawdzę, ale jutro eksperymentów cdn.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Wyniki mojego eksperymentu

Post autor: wojteks »

od 2100MHz do 2400MHz nie jest daleko
Ale modem może umrzeć szybko od niedopasowania toru nadawczego.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
zorian
Użytkownik forum

Post autor: zorian »

wojteks pisze:modem może umrzeć szybko od niedopasowania toru nadawczego
Wiem! Zapomniałem na początku tematu dodać: Nie róbcie tego sami w domu - to niebezpieczne!
(to oczywiście "chwilowy eksperyment" który wykonałem dla zaspokojenia własnej ciekawości i na pewno nie będę korzystał z tego na poważnie)

Ale zostawiłem to ustrojstwo na noc na nocne ściąganie w Play. Zasięg max (wcześniej 1kreska). Właśnie sprawdzam modem i stwierdzam organoleptycznie (prawa dłoń zaciśnięta w pięść wokół modemu :D ) że jest o wiele chłodniejszy, niż gdy pracował bez anteny.

Nie wiem co dla niego jest gorsze: promieniowanie z pełną mocą aby przebić się przez dwie ściany i 4km powietrza czy spokojna praca z niedopasowaną anteną??
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

zorian pisze:Nie wiem co dla niego jest gorsze
Niedopasowana antena.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »