Router jaki??

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
michal-kostek

Router jaki??

Post autor: michal-kostek »

Witam!!!
Posiadam internet T-mobil z modem e173 oraz z router TL-MR3420 .Kupiłem do niego antenę cybertech 15dbi. I teraz planuje ja załozyć .Ale nie w tym problem. Chodzi o to że to wszystko mam na strychu a kabla od anteny nie ma tyle zeby go przeciagnąć bardziej na srodek domu.
Więc chce przeciągnąc kablem i tam podłaczyc router kolejny.
Teraz nie wiem jaki. :(
Zależy mi na tym żeby miał:
dość duzy zasieg.
Oraz żeby miał taka funkcje jak ograniczne predkósci dla wybranego komputera (mój komputer jest dość daleko w poruwnaniu do innych przez to ma nizszy transfer .
w przyszłosci planuje mieć multiroom z telewizji ,,N",Oraz podłaczyc dodatkowo do internetu ps3.

Czytałem recenzje i wpadł mi w oko
TL-WR1043ND Ale jest troche drogi.

Prosze o szybką odpowiedz i zgóry dzięki
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Router jaki??

Post autor: key »

Wystarczy ci zwykly AP. Router juz masz, ograniczenie predkosci robisz na sprzecie laczacym sie z siecia.
Nie pomagam na PW.
michal-kostek

ok dzieki ,poszukam na allegro .ap kosztuja podobnie do routerow,jak patrzyłem
Ostatnio zmieniony 2011-11-26, 07:55 przez michal-kostek, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Mozesz wziac tez router, tylko skonfiguruj go jako AP - polaczenie przez port LAN, wylaczony DHCP, IP z tego samego kregu co router laczacy z netem, WAN wylaczony.
Ostatnio zmieniony 2011-11-26, 08:42 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
michal-kostek

ok ,ale taki zwykły router z standardem N .Wystarczy do przesyłania obrazu hd?
Chodzi o multi room
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Zalezy od sposobu kodowania.

Niekodowane HD-Video 1080p60 24b/px ma ~3 Gbps. Tego nie przepchasz nawet przez kabel. 1080i50 kodowany w MPEG-2 (stream z satelity) jest specyfikowany maksymalnie z 27 Mbps. Blu ray ma 36 Mbps, wiec teoretycznie wystarcza "G". Nie jestem pewien, czy multiroom to nie tylko przekazanie informacji z karty (sharing) a stream jest bezposrednio z satelity.
Nie pomagam na PW.
michal-kostek

Ok dziek za pomoc , Domyślałem się od początku ze standard n będzie ok.W takim razie Prawdopodobnie kupie router TL-WR1043ND .tylko muszę jeszcze rodziców przekonać
Ostatnio zmieniony 2011-11-26, 19:56 przez michal-kostek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

key pisze: Blu ray ma 36 Mbps, wiec teoretycznie wystarcza "G".
36Mbps strumienia w G? :zdziwko:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Dlatego pisalem teoretycznie. Up i downlink nie musi byc symetryczny, a 54Mbps>36Mbps. Ok, przyznam sie bez bicia, przy typowych warunkach ciezko bedzie ;)
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

key pisze:Dlatego pisalem teoretycznie. Up i downlink nie musi byc symetryczny, a 54Mbps>36Mbps. Ok
Nie spodziewał bym się po Tobie takich news-ów i jakie delikatne komentarze-masz fory na tym Forum. :rotfl: Dla zainteresowanych fajny opis realnych przepustowości jest: http://www.pcworld.pl/artykuly/50186/Rz ... dardu.html
jareq
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Pobaw sie Beacon Interval, ACK Timing, DTIM Interval, Fragmentation Threshold, Frame Burst, Maximum Clients, Preamble, No ACK i jeszcze paroma innymi parametrami w komorze bez echowej i potem wytlumacz mi, czego nie zrozumiales w slowie "teoretycznie".

30..40% overhead ktore masz w standartowych ustawieniach nie zawsze sa konieczne. Ustawienia fabryczne sa optymalizowane pod kontem stabilnosci, a nie na maksymalna wydajnosc.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ