Prośba o poradę w wyborze usługi
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Prośba o poradę w wyborze usługi
Choć jest jeszcze kilka miesięcy do rozstania się z Orange Freedom Pro (ja jestem zadowolony, ale rodzina się rzuca, że Internet powolny), chciałbym się Was poradzić co do wyboru. Jestem skazany na mobilną opcję. Jestem w zasięgu 3G (słabym, więc i tak modem musi mieć podłączoną antenkę). Jaką opcję mi sugerujecie w cenie do 60zł miesięcznie? Myślałem nad T-Mobile, ale prędkośc tylko do 7,2Mbps. Za to limit 7GB. Plus jest droższy, choc chyba ma możliwość dokupu braku limitu w dzień. Nie wiem, jak z prędkością. Orange wypada chyba słabo. Play ma skąpe informacje. Proszę o poradę.
-
- Użytkownik forum
Re: Prośba o poradę w wyborze usługi
Testowałem wszystkie i u mnie Play ma najmniej obciążony bts, więc działa najbardziej stabilnie.
-
- Stały użytkownik forum
Widzę, że Play za 59zł ma duży limit, ale tylko 4Mb/s maksymalnie. Ludzie narzekają, że 1Mb/s to maksimum mozliwości w tej sieci.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Kup modem (np E173U-2 za 129zł w Play), startery czterech sieci i przetestuj każdą. Później weź abonament bez modemu. (jest tańszy i przeważnie ma krótszą umowę). Bez sprawdzenia nie dowiesz się co najlepiej działa. Ale jeżeli masz daleko do BTSa i dużo ludzi ma internet bezprzewodowy to nie spodziewaj się cudów, a T-Mobile to często ma szczyt możliwości niższy niż Play...
-
- Użytkownik forum
Miałem okazję korzystać z Play z maksimum 2Mbps i nie było żadnych problemów. Niedługo (o ile CP nie zacznie działać, bo obecnie W OGÓLE nie mogę korzystać z ich netu) stanę się zapewne posiadaczem Play Online 99, więc będę mógł podzielić się wrażeniami z ich zawrotnych 4Mbps.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jak nie chcesz zaliczyć zdziwka to skombinuj starter Fresha/Lubię to!, aktywuj jakiś pakiet internetowy (25MB albo 100MB) i zrób test pobierania. Tam nie ma ograniczeń prędkości więc dokładnie widzisz na co stać sieć.stanę się zapewne posiadaczem Play Online 99, więc będę mógł podzielić się wrażeniami z ich zawrotnych 4Mbps
-
- Użytkownik forum
Sprawdzałem przed chwilą SpeedTestem w telefonie. Download 3.6Mbps, upload 1Mbps, na razie nie chce mi się przekładać karty do modemu.
-
- Stały użytkownik forum
I tak zrobię.Kup modem (np E173U-2 za 129zł w Play), startery czterech sieci i przetestuj każdą.
Telefon w przypadku Play 3G pokazuje zasięg 3/5 i literę H. W pozostałych przypadkach jest 2/5. Czy ten Huawei ma w zestawie doadtkową antenę?Później weź abonament bez modemu. (jest tańszy i przeważnie ma krótszą umowę). Bez sprawdzenia nie dowiesz się co najlepiej działa. Option GT Express Ale jeżeli masz daleko do BTSa i dużo ludzi ma internet bezprzewodowy to nie spodziewaj się cudów
-
- Użytkownik forum
Testowałem ponownie, tym razem przy użyciu Huawei'a E398 i osiągałem stałe 7,5Mbps downloadu oraz 1Mbps uploadu.Maciek764 pisze:Jak nie chcesz zaliczyć zdziwka to skombinuj starter Fresha/Lubię to!, aktywuj jakiś pakiet internetowy (25MB albo 100MB) i zrób test pobierania. Tam nie ma ograniczeń prędkości więc dokładnie widzisz na co stać sieć.
-
- Mistrz bezprzewodowy
No to chyba masz odpowiedź 

-
- Początkujący użytkownik forum
Witam, od kilku dni "studiuję" to forum i nadal wiem, że kompletnie nic nie wiem. 
Bardzo proszę, doradźcie, pomóżcie.
W styczniu kończy mi się umowa w Play (5 GB limitu miesięcznego), mam modem Huawei E 1750 C i komputer, który ma już swój wiek (win xp to jego szczyt możliwości)
Teraz dzwonią do mnie z Play i namawiają mnie na pakiet Play 69 (obiecują prędkość 2MB/s; transfer 14GB + bez ograniczeń w nocy), modem Huawei E 353 U-2 za 1.- (zalecany) ale przy każdej z ofert jest coś co wygląda na możliwość wyboru innego modemu za 1.- lub np Huawei z antenką za 22.-
Jest też tańszy pakiet Play49, koszt 39.-/mies (8GB) z (zalecanym) modemem ZTE MF 631 za 1.- lub innymi j.w.
Huawei E173U-2 - 4G ready
Huawei E1820 - 4G
Huawei E173U-2 + antena 9dbi 4G ready - za 22 zł
Huawei E353U-2 4G - za 29 zł
Owszem, jest pakiet bez modemu, ale niewiele różni się od tego z modemem za 1.-. Poza tym mój dotychczasowy modem jest chyba dość słaby.
http://www.play.pl/pl/oferta/dla-przedl ... index.html

Bardzo proszę, doradźcie, pomóżcie.
W styczniu kończy mi się umowa w Play (5 GB limitu miesięcznego), mam modem Huawei E 1750 C i komputer, który ma już swój wiek (win xp to jego szczyt możliwości)
Teraz dzwonią do mnie z Play i namawiają mnie na pakiet Play 69 (obiecują prędkość 2MB/s; transfer 14GB + bez ograniczeń w nocy), modem Huawei E 353 U-2 za 1.- (zalecany) ale przy każdej z ofert jest coś co wygląda na możliwość wyboru innego modemu za 1.- lub np Huawei z antenką za 22.-
Jest też tańszy pakiet Play49, koszt 39.-/mies (8GB) z (zalecanym) modemem ZTE MF 631 za 1.- lub innymi j.w.
Huawei E173U-2 - 4G ready
Huawei E1820 - 4G
Huawei E173U-2 + antena 9dbi 4G ready - za 22 zł
Huawei E353U-2 4G - za 29 zł
Owszem, jest pakiet bez modemu, ale niewiele różni się od tego z modemem za 1.-. Poza tym mój dotychczasowy modem jest chyba dość słaby.
http://www.play.pl/pl/oferta/dla-przedl ... index.html
-
- Mistrz bezprzewodowy
E1750 to dobry modem z którego byłem bardzo zadowolony. Jak starcza 5GB na miesiąc to nie ma co przepłacać za dużo droższe pakiety.
-
Trochę mało te 5 GB a poza tym oferowany Play 49 ma więcej limitu (8GB) i jest o 10zł/mies tańszy
Dziwna sprawa z tym moim modemem. Przez 1 rok byłam z niego zadowolona. Ostatnio jednak rwie mi się sygnał. Pan z Play, namawiający mnie na nowy pakiet twierdzi, że to dlatego, że teraz już są silniejsze modemy i że z nowym 4G problem zniknie
Dziwna sprawa z tym moim modemem. Przez 1 rok byłam z niego zadowolona. Ostatnio jednak rwie mi się sygnał. Pan z Play, namawiający mnie na nowy pakiet twierdzi, że to dlatego, że teraz już są silniejsze modemy i że z nowym 4G problem zniknie
- wojteks
- *** Administrator ***
Bajki opowiada. Ma działać prawidłowo również ze starym modemem.justjoanna pisze:że teraz już są silniejsze modemy i że z nowym 4G problem zniknie
Nie pomagam na PW!
-
No właśnie w tym rzecz...
że ja nie bardzo polegam na tym co mi sprzedający wmawia i dlatego sama szukam odpowiedzi, jakiejś dobrej opcji
A z drugiej strony... skoro mogę kupić za 1 zł nowszy modem (lub nawet za 22 zł z antenką) to dlaczego nie skorzystać? Tylko jaki wybrać?

A z drugiej strony... skoro mogę kupić za 1 zł nowszy modem (lub nawet za 22 zł z antenką) to dlaczego nie skorzystać? Tylko jaki wybrać?
Ostatnio zmieniony 2011-11-27, 22:36 przez justjoanna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Może być tak, że obciążenie sieci wzrosło i już nie będzie to działało tak jak kiedyś. A wtedy nowy modem niewiele pomoże. Zależy jak się objawia to "rwie mi się sygnał".
-
Rozłącza się a ponowne "odpalenie" netu trwa czasem baaardzo długą chwilę, z różnorodnymi komunikatami a najczęściej uwierzytelnianie trwa kilka lub nawet kilkanaście minut. Odkryłam, że gdy ... otworzę okno to szybciej zaskoczy
Tak, chyba wzrosło obciążenie sieci. Od września mieszkam w miejscu, gdzie przypuszczalnie jest zdecydowanie więcej użytkowników niż tam, gdzie poprzednio mieszkałam
Tak, chyba wzrosło obciążenie sieci. Od września mieszkam w miejscu, gdzie przypuszczalnie jest zdecydowanie więcej użytkowników niż tam, gdzie poprzednio mieszkałam
-
- Guru bezprzewodowy
-51dBm pakiet Smartfonburli pisze:Ludzie narzekają, że 1Mb/s to maksimum mozliwości w tej sieci.

http://speedtest.net/android/107390365.png
http://speedtest.net/android/107390587.png
http://speedtest.net/android/107390782.png
http://speedtest.net/android/107390982.png
Pozostałbym na Twoim miejscu z obecnym modemem i przedłużył umowę bez modemu.justjoanna pisze:ja nie bardzo polegam na tym co mi sprzedający wmawia i dlatego sama szukam odpowiedzi
-
Ale dlaczego? W Play pakiet bez modemu w sumie jest mniej korzystny (bo tylko 2 pierwsze miesiące opłata o 50% niższa) niż taki sam transfer (14 GB) z modemem za 1 złmarens pisze: Pozostałbym na Twoim miejscu z obecnym modemem i przedłużył umowę bez modemu.
Skoro chcą mnie zatrzymać jako klienta i oferują mi usługę w cenie dotychczasowej, ale szybszą i zamiast tych 5GB, które mam obecnie aż 14 GB transferu + bez limitu w nocy oraz modem 4G za złotówkę? Lub tańszy od obecnego bo za 39zł/mies, 8GB transferu + modem za 1 zł. I ten mam ochotę wziąć. Problem tylko jaki modem wybrać?
Czy zalecany przez nich ZTE MF 631?
Czy Huawei E173U-2 - 4G ready albo Huawei E1820 - 4G? - jeden i drugi za 1 zł
A może Huawei E173U-2 + antena 9dbi 4G ready - za 22 zł
lub Huawei E353U-2 4G - za 29 zł?
Wszystkim dziękuję serdecznie za wpisy,
ale ...

Przejrzałam forum i oceny na temat modemów, o które mi chodzi, ale wszystko dotyczy internetu na kartę lub w innej sieci, więc nie wiem czy w przypadku abonamentu z Play to jest to samo?
A i czytałam tam też na temat wzmacniania sygnału... Może i ja bym tego potrzebowała?
No to może właśnie ten modem z anteną wziąć? A może kupić antenę osobno? Czytałam też coś o przedłużaczu pozwalającym na umieszczenie modemu bliżej okna...
Trudno

- wojteks
- *** Administrator ***
Wyboru nie majustjoanna pisze:ylko jaki modem wybrać?
justjoanna pisze:Huawei E353U-2 4G - za 29 zł?
Nie pomagam na PW!
-
Mam wziąć Huawei E353U-2?
Ok, tak zrobię. Dzięki
Ok, tak zrobię. Dzięki