Linksys E2000 + Tp Link WA901ND (Repeater

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fckmayday
Początkujący użytkownik forum

Linksys E2000 + Tp Link WA901ND (Repeater

Post autor: fckmayday »

Witam serdecznie, moim problemem jest konfiguracja AP, którego zadaniem ma być rozszerzanie zasięgu sieci WIFI
Urządzenia to oczywiście te, podane w temacie.

Router działa wyśmienicie, jest to nowy zakup, konfiguracja banalna, wszystko bardzo intuicyjne i przyjazne użytkownikowi. Schody zaczynają się w przypadku Tp linka.

W linksysie mam ustawione hasło WPA PSK gdyż AP nie będzie współpracował z WPA/WPA2 (opcja tych zabezpieczeń jest niedostępna w trybie repeater).
Tak więc poprzez opcje Survey dodaję adres MAC routera, w zakładce zabezpieczenia ustawiam WPA PSK oraz wprowadzam hasło.

I to chyba powinno być wszystko, tak mi się wydaję. Odłączam AP od routera, przenoszę go piętro niżej, podłączam.

Zasięg faktycznie maksymalny, jednak internet nie działa. Sprawdzałem zarówno na PC jak i Macu, telefonie czy laptopie. Nigdzie nie działa, więc odpada opcja niewłaściwej konfiguracji komputera.

Proszę o pomoc, męczę się z tym już dość długo, a chciałbym w końcu mieć użytek z AP.

Z góry dziękuję, Wiktor Mańkowski
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Linksys E2000 + Tp Link WA901ND (Repeater

Post autor: key »

Pociagnij kabel miedzy AP i routerem. A jak nie ma jak ciagnac kabla, kup sobie DLAN.

Funkcja repeater nie dziala zbyt dobrze.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

fckmayday pisze: męczę się z tym już dość długo, a chciałbym w końcu mieć użytek z AP
Podłącz go kablem do routera, tryby typu repeater często nie chcą działać. Jedyny mi znany sprzęt który działa w takim trybie to Ovislink WL5460APv2.
Nie pomagam na PW!
fckmayday

Gdybym miał możliwość podłączenia go kablem do routera tak tez bym zrobił. Musi działać w trybie repeater i proszę o pomoc w takiej konfiguracji, nie innej.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

fckmayday pisze:Musi działać w trybie repeater i proszę o pomoc w takiej konfiguracji, nie innej.
Powtorze sie: ten tryb pracy nie jest specyfikowany - kazdy producent implementuje go roznie, dlatego mieszane sieci sprawiaja duzy klopot. Najprawdopodobniej trafiles na taka konfiguracje.

Sprawdz: http://allegro.pl/internet-i-siec-lan-p ... 24680.html
Nie pomagam na PW.
fckmayday

Hmn, a powiedz mi proszę czy masz jakieś doświadczenie z tymi urządzeniami? Jak to działa w praktyce?
Poza tym, jeśli mam AP 300mb/s to ten dlan jest za słaby, czy myślisz że wystarczy?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

fckmayday pisze: jeśli mam AP 300mb/s
Szybki całkiem, 300 metrów bieżących na sekundę :P
A tak poważnie to 300Mb/s możesz zapomnieć tak czy tak, szczególnie w trybie repeater.

Próbowałeś po połączeniu się z siecią ustawić adresy na sztywno?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

fckmayday pisze:Hmn, a powiedz mi proszę czy masz jakieś doświadczenie z tymi urządzeniami?
Mam tak zrobiony link miedzy pracownia (DSL16Mb, NAS 2x1 Gb) a TV + receiver SAT + HTPC + receiver AV. Dziala i to calkiem stabilnie.
Ostatnio zmieniony 2011-11-29, 08:26 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Rilicek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Rilicek »

@fckmayday
Zaufaj bardziej doświadczonym.
Jak na forum bez-kabli doradzają Ci połączenie kablowe, to coś w tym musi być.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
fckmayday

To nie chodzi i fakt mojej fanaberii czy duszy artystycznej, według której wizja świata bez kabli jest jedyną chroniącą nasza planetę przed atakiem nazi zombie.

Po prostu mieszkam w dużym domu (450m2) i zasięg na górze, gdzie stoi router jest świetny, na dole tylko przy schodach jest dobra łączność, dalej już mocno spada + w niektórych pokojach jej już nie ma.

Jestem wdzięczny za pomoc, której mi udzielacie, jednak nie ma możliwości poprowadzenia kabla tak po prostu przez dom. Nie po to człowiek stawia dom, wszystko dopieszcza i projektuje, aby potem przewlekać kabel przez salon oraz wierci dziurę w stropie.

Liczyłem na tryb repeater, jednak jak widać to nie pomoże. Przepraszam za ewentualne błędy, nie jestem osobą, która posiada zaawansowaną wiedzę techniczną. Jest przeciętnie.

Chyba zdecyduję się na dlan i kupię urządzenie firmy devolo o przepustowości 200Mb/s. Co o tym sadzicie?

I jeszcze jedno pytanie odnośnie dlan. Czy jeśli punktem zbiorczym RÓŻNYM i OSOBNYCH linii elektrycznych (mam na myśli kable z gniazdek) są bezpieczniki to dlan zadziała?
Chodzi mi o to, że u mnie każde gniazdko jest jakby osobno, prąd jest rozdzielany do każdego gniazda z osobna przez bezpieczniki, nie ma bezpośredniego połączenia gniazdek.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

fckmayday pisze:mieszkam w dużym domu (450m2) i zasięg na górze, gdzie stoi router
Przenieś router w centralny (geometrycznie) punkt domu, może uzyskasz wystarczający zasięg we wszystkich potrzebnych miejscach.
fckmayday pisze:wszystko dopieszcza i projektuje, aby potem przewlekać kabel
Kabel ethernet należało na etapie budowy/projektowania wprowadzić do każdego pokoju zamiast telefonicznego. Ja niestety musiałem przeróbki robić żeby kabel gdzie muszę położyć.

Kabel wyjdzie znacznie taniej niż DLAN który jest jedyną alternatywą.
fckmayday pisze:są bezpieczniki to dlan zadziała?
Gdyby nie działał to trzeba odpowiednie sprzęgnięcie faz/obwodów wykonać.
Nie pomagam na PW!
fckmayday

wojteks pisze:Kabel ethernet należało na etapie budowy/projektowania wprowadzić do każdego pokoju zamiast telefonicznego.
Routera nie przeniosę, tu powraca problem kabla. A w ścianach mam 6, a ethernet potrzebuje 8, tego nie przewidziałem.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-11-29, 17:05 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-11-29, 17:05 przez fckmayday, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

fckmayday pisze:A w ścianach mam 6, a ethernet potrzebuje 8,
Ethernet 100Mbps potrzebuje 2 par, jaki ten kabel masz w ścianach?
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

fckmayday pisze:prąd jest rozdzielany do każdego gniazda z osobna przez bezpieczniki, nie ma bezpośredniego połączenia gniazdek.
Bezpieczniki nie sa problemem. Problemem moga byc rozne fazy - jesli kable leca rownolegle na odpowiednio dlugim odcinku, bedziesz musial zainwestowac 60 PLN i kupic zestaw sprzegajacy.
fckmayday pisze:Nie po to człowiek stawia dom, wszystko dopieszcza i projektuje, aby potem przewlekać kabel przez salon oraz wierci dziurę w stropie.
Moja babcia zawsze mowila: jak nie uwazales co robisz, to teraz rob co uwazasz.
Nie pomagam na PW.
fckmayday

Nie wiem czy ktokolwiek mnie tu polubił czy pozostanę na zawsze starym, zrzędliwym dziadem, który ma problem z zasięgiem sieci,
w każdym razie problem jest rozwiązany, a sam temat do zamknięcia.

Kupiłem urządzenie firmy Netgear, które jest range extenderem. Stworzyło drugą sieć, konfiguracja zajęła może 3 minuty.

Wszystko działa bez zastrzeżeń, transfer z wupload.com, który normalnie sięga u mnie 9-10 (teraz nie wiem jak napisać skrót aby się nie pomylić) megabajtów na sekundę na dole oscylował w granicach 6-7.
Jest to dla mnie wynik zadowalający, szyfrowanie WPA/WPA2, jednym słowem cudeńko.

Pozdrawiam, dziękuję za pomoc i pewnie do zobaczenia.

p.s co do kabli w ścianach to myślałem, że będę miał normalną linię telefoniczną, jednak takowej mi nie założyli, gdyż "nam się to nie opłaca". Dlatego też gniazdka w ścianach przestały mieć sens i wszystko utrudniły. Naprawdę długo myślałem na wszystkim i chciałem aby dom był jak najbardziej przyjazny użytkownikowi :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

fckmayday pisze:długo myślałem na wszystkim i chciałem aby dom był jak najbardziej przyjazny użytkownikowi
Skądś to znam, co by się nie wymyśliło na etapie projektowania/budowy to życie zweryfikuje.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ