Mieszkam we wsi Szydłowiec koło Mielca (nie w mieście Szydłowiec tylko we wsi w województwie podkarpackim). Problem jest taki, że potrzebuję dobry internet przede wszystkim do wygodnej komunikacji z kolegami (m.in z kolegą, który mieszka w USA). Lokalizacja jest o tyle trudna, że otoczony jestem wysokim lasem.
Potrzebuje do tego przede wszystkim internetu z niskimi pingami (wiem, że cudów nie ma ale muszę wybierać najlepsze). Oprócz tego pasowałoby, żebym od czasu do czasu coś ściągnąć musiał, jednak jest to raczej drugorzędowa sprawa. Bardziej mnie interesuje żebym nie miał limitu danych, bo lubię często zostawiać komputer na noc/ jak idę do szkoły włączony i on tam ściąga. Nawet limit 30GB mnie odstrasza, jeżeli później będę musiał płacić za każdy 1GB. Jeśli po przekroczeniu limitu spada tylko transfer, to jestem nawet przychylny tego typu umowie. Może ktoś ma jakieś informacje o antenach w których zasięgu jestem bo tutaj problem jest nawet z zasięgiem komórkowym.
Internet chciałbym również do celów grania w gry niskopingowe (FPS, wyscigi). Chcę dodać, że na Playstation 3 jestem w stanie grać w FPS, jedynie czasami odczuwam lekki dyskomfort opóźnienia (dużego pingu) zwłaszcza podczas równoczesnej komunikacji internetowej (skype)
Aktualnie posiadam Orange Freedom Pro z anteną kierunkową. Proszę o poradę czy zmieniać internet i na co. Można sugerować zestaw dwóch różnych rodzajów dostępu do internetu: jeden do niskich pingów (ale tak, żeby dało się grać) a drugi do ewentualnego ściągania. W miare tak to 200zł/mieś.
Obecny internet jest akceptowalny, ale problem pojawia się gdy na przykład chcę z kolegą pograć w coś (ping >100ms eliminuje fps) lub gdy chce sciągnąć nawet niewielką grę w krotkim czasie (koło 40kb/s max, w godzinach "szczytu" 9

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi, sugestie i starania.