Karta sieciowa - sterowniki

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
terebka
Początkujący użytkownik forum

Karta sieciowa - sterowniki

Post autor: terebka »

Zdaję sobie sprawę z tego, że powielanie tematów jest źle odbierane w forumowych społecznościach, tak szczegółowego jednak tematu odnośnie sterowników na tym forum nie znalazłem. Piszę w tym dziale, jako użytkownik (chwilowo wyautowany) Orange Freedom Pro.

Sprawa przedstawia się następująco: Dokonałem reinstalacji Widnowsa XP, zabezpieczając wcześniej własne osobiste dane. Rzecz w tym, że znikł, co było do przewidzenia, cały gromadzony latami soft. Nie w tym jednak rzecz, lecz w konieczności ponownej instalacji sterowników do karty sieciowej. Zarówno menadżer jak i wiersz polecenia nie odczytują karty sieciowej, zupełnie jakby przestała istnieć. Oczywiście, nie mam przez to łączności i mój śliczny nowiutki router MV411R chwilowo jest bezużyteczny. Wnioskuję, że potraciłem sterowniki.
Teraz tak. Znam dane karty głównej (ASUS P5LD2-VM/C DDR CH8 SATA II GB), nie znam natomiast danych karty. Czy mogę je odnaleźć na podstawie karty głównej i gdzie. I jak w sieci mogę odnaleźć i ściągnąć właściwe sterowniki. Próbowałem na stronie ASUSA ale się tam pogubiłem.

Moja wdzięczność za ewentualną pomoc byłaby bezgraniczna :padam: :)

>Post edytowany<
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Karta sieciowa - sterowniki

Post autor: wojteks »

terebka pisze:P5LD2-VM/C
http://www.asus.com/Motherboards/Intel_ ... /#download
Nie pomagam na PW!
terebka

wojteks, składam ukłon :)

Edytowane:

Rozumiem, że mam wejść w zakładkę LAN? Tylko która wersja z trzech możliwych dla Windows HP HOME EDITION PL OEM? Version ma znaczenie, czy może każda jest odpowiednia. I, na rany, global, China czy P2P
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

terebka, Zacznij od chipsetu bo niekiedy mogą być nadal problemy.

Oczywiście ściągaj z jak najbliższego serwera. Kliknij ,,Global,,
terebka

Dzięki wielkie, Jaco.
Awatar użytkownika
Jaco

terebka, powinieneś na przyszłość zrobić sobie folder ze sterownikami i pozostawić go na nie formatowanej części dysku. Wówczas za każdym formatem bez neta masz dostęp do sterowników swojego komputera.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

terebka pisze:Tylko która wersja z trzech możliwych dla Windows HP HOME EDITION PL OEM?
Ta

Kod: Zaznacz cały

Intel(R) Tekoa Enthernet Driver V9.1.34.0 for Windows 2K/XP & 64bit XP(WHQL).
ale najpierw

Kod: Zaznacz cały

Intel(R) Chipset Software Installation Utility V8.3.0.1013 for Windows 2000/XP & 64bit XP & 32/64bit Vista(WHQL).
Nie pomagam na PW!
terebka

Jaco każdy użytkownik na tym świecie, cokolwiek by użytkował, ma własny zasób rzeczy oczywistych :) Trzyma go w folderze "Na tym się znam". Foldery "Na tym się nie znam" z reguły bywają puste ;)

Jeszcze raz dziękuję. Bez Waszej pomocy byłbym jako ten ślepiec w fabryce żarówek :D
Awatar użytkownika
Jaco

terebka pisze:Trzyma go w folderze "Na tym się znam". Foldery "Na tym się nie znam" z reguły bywają puste ;)
Ja gdy naprawiam kompy robię folder i nazywam go ,,Stery,, . Po zgromadzeniu sterowników ukrywam go aby był niewidoczny by go przypadkowo nie usunęli. Oczywiście wiem że format je usunie ale zwykle jest tak że to z partycją systemową są problemy a nie dyskiem lokalnym.
ODPOWIEDZ