Witam w związku z migracją na nową taryfę - dzisiaj od północy otrzymałem Szczęśliwe godziny w Orange. Jakiś czas temu opisywałem na forum moją syt. od maja nie naliczano mi transferu via APN VPN - dobre jednak ostatnio się skończyło widocznie coś naprawili. Od dzisiaj będę miał nową taryfę z nielimitowanym transferem pomiędzy 00 w nocy a 8 rano. Mam dwa pytania:
a) Czy korzystając z routera EDIMAXA gdzie mam wpisany APN : VPN będę miał naliczany transfer normalnie? czy będzie ok? (swojego czasu Szczęśliwe godziny nie działały na APN:VPN czy to się zmieniło?)
b) Czy rozłączanie się o 00 w nocy jest konieczne aby zostać taryfikowanym zgodnie z promocją? Jest to kłopotliwe zwłaszcza jak np. mam zaplanowany harmonogram ściągania czegoś a już smacznie sobie śpię.
Zauważyłem też dziwną prawidłowość w billingu przez kilka miesięcy jak już wspominałem nie zliczało mi transferu jak łączyłem się przez APN: VPN obecnie łączę się dalej przez VPN a w historii połączeń mam na zmianę VPN i Internet i OW i tak cały czas pomimo utrzymywania jednego połączenia - przeplatają się VPNy. Czy ktoś wie o co chodzi?
Czy znacie jakieś fajne narzędzia do ściągania aby samo uruchamiało się o północy? Wznawiało po przerwaniu połączenia itd?
Szczęśliwe godziny a VPN i router
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Szczęśliwe godziny a VPN i router
Powinny działać Szczęśliwe godzinyszuki pisze:a) Czy korzystając z routera EDIMAXA gdzie mam wpisany APN : VPN będę miał naliczany transfer normalnie? czy będzie ok? (swojego czasu Szczęśliwe godziny nie działały na APN:VPN czy to się zmieniło?)
Nieszuki pisze: b) Czy rozłączanie się o 00 w nocy jest konieczne aby zostać taryfikowanym zgodnie z promocją? Jest to kłopotliwe zwłaszcza jak np. mam zaplanowany harmonogram ściągania czegoś a już smacznie sobie śpię.
Chociaż sugerowałbym abyś sprawdził samodzielnie.
Testowałem to jakoś w październiku i ww. problemy teoretycznie zostały wyeliminowane.
Nie wiem tylko, czy to przypadkowo czy problem jest definitywnie rozwiązany.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Szczęśliwe godziny a VPN i router
U mnie też tak było, okazało się że transfer przez vpn był też liczony jako internet, czyli był naliczany podwójnie. Sprawdź godziny połączeń czy się nie dubluje wszystko.szuki pisze:Zauważyłem też dziwną prawidłowość w billingu przez kilka miesięcy jak już wspominałem nie zliczało mi transferu jak łączyłem się przez APN: VPN obecnie łączę się dalej przez VPN a w historii połączeń mam na zmianę VPN i Internet i OW i tak cały czas pomimo utrzymywania jednego połączenia - przeplatają się VPNy. Czy ktoś wie o co chodzi?
Jakiś rok temu, jak chciało mi się przełączać na vpn to
a) szczęśliwe godziny nie działały pod vpn
b) nie trzeba było rozłączać o północy
Postaraj się o ruter z openwrt lub innym linuksem, wtedy bez najmniejszego problemu.szuki pisze:Czy znacie jakieś fajne narzędzia do ściągania aby samo uruchamiało się o północy?