Szczęśliwe godziny a VPN i router

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szuki
Specjalista bezprzewodowy-junior

Szczęśliwe godziny a VPN i router

Post autor: szuki »

Witam w związku z migracją na nową taryfę - dzisiaj od północy otrzymałem Szczęśliwe godziny w Orange. Jakiś czas temu opisywałem na forum moją syt. od maja nie naliczano mi transferu via APN VPN - dobre jednak ostatnio się skończyło widocznie coś naprawili. Od dzisiaj będę miał nową taryfę z nielimitowanym transferem pomiędzy 00 w nocy a 8 rano. Mam dwa pytania:

a) Czy korzystając z routera EDIMAXA gdzie mam wpisany APN : VPN będę miał naliczany transfer normalnie? czy będzie ok? (swojego czasu Szczęśliwe godziny nie działały na APN:VPN czy to się zmieniło?)

b) Czy rozłączanie się o 00 w nocy jest konieczne aby zostać taryfikowanym zgodnie z promocją? Jest to kłopotliwe zwłaszcza jak np. mam zaplanowany harmonogram ściągania czegoś a już smacznie sobie śpię.

Zauważyłem też dziwną prawidłowość w billingu przez kilka miesięcy jak już wspominałem nie zliczało mi transferu jak łączyłem się przez APN: VPN obecnie łączę się dalej przez VPN a w historii połączeń mam na zmianę VPN i Internet i OW i tak cały czas pomimo utrzymywania jednego połączenia - przeplatają się VPNy. Czy ktoś wie o co chodzi?

Czy znacie jakieś fajne narzędzia do ściągania aby samo uruchamiało się o północy? Wznawiało po przerwaniu połączenia itd?
marens
Guru bezprzewodowy

Re: Szczęśliwe godziny a VPN i router

Post autor: marens »

szuki pisze:a) Czy korzystając z routera EDIMAXA gdzie mam wpisany APN : VPN będę miał naliczany transfer normalnie? czy będzie ok? (swojego czasu Szczęśliwe godziny nie działały na APN:VPN czy to się zmieniło?)
Powinny działać Szczęśliwe godziny
szuki pisze: b) Czy rozłączanie się o 00 w nocy jest konieczne aby zostać taryfikowanym zgodnie z promocją? Jest to kłopotliwe zwłaszcza jak np. mam zaplanowany harmonogram ściągania czegoś a już smacznie sobie śpię.
Nie

Chociaż sugerowałbym abyś sprawdził samodzielnie.
Testowałem to jakoś w październiku i ww. problemy teoretycznie zostały wyeliminowane.
Nie wiem tylko, czy to przypadkowo czy problem jest definitywnie rozwiązany.
zygzak73
Stały użytkownik forum

Re: Szczęśliwe godziny a VPN i router

Post autor: zygzak73 »

szuki pisze:Zauważyłem też dziwną prawidłowość w billingu przez kilka miesięcy jak już wspominałem nie zliczało mi transferu jak łączyłem się przez APN: VPN obecnie łączę się dalej przez VPN a w historii połączeń mam na zmianę VPN i Internet i OW i tak cały czas pomimo utrzymywania jednego połączenia - przeplatają się VPNy. Czy ktoś wie o co chodzi?
U mnie też tak było, okazało się że transfer przez vpn był też liczony jako internet, czyli był naliczany podwójnie. Sprawdź godziny połączeń czy się nie dubluje wszystko.
Jakiś rok temu, jak chciało mi się przełączać na vpn to
a) szczęśliwe godziny nie działały pod vpn
b) nie trzeba było rozłączać o północy
szuki pisze:Czy znacie jakieś fajne narzędzia do ściągania aby samo uruchamiało się o północy?
Postaraj się o ruter z openwrt lub innym linuksem, wtedy bez najmniejszego problemu.
ODPOWIEDZ