Konfiguracja modemu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Konfiguracja modemu
Witam. Mam pewien problem odnośnie modemu Huawei e510. Internetu używam w plusie.
Tak więc próbowałem ostatnio pograc w Starcraft II ale pisze ze problem z połączeniem z netem przy kazdej próbie logowania ;/ Nie jest to problem komputera gdyz juz grałem na nim tylko, że używając sieci Wi-fi w domu. Tez to nie jest problem zbyt slabego zasiegu gdyz kumpel mieszkający blisko posiada identyczna ofertę PLUSA (tylko że na MiFi smiga) i wszystko mu działa. Jesli ktoś wie jak odblokowuje sie porty/firewall w modemie lub po prostu ma jakiś pomysł to prosze o pomoc.
Tak więc próbowałem ostatnio pograc w Starcraft II ale pisze ze problem z połączeniem z netem przy kazdej próbie logowania ;/ Nie jest to problem komputera gdyz juz grałem na nim tylko, że używając sieci Wi-fi w domu. Tez to nie jest problem zbyt slabego zasiegu gdyz kumpel mieszkający blisko posiada identyczna ofertę PLUSA (tylko że na MiFi smiga) i wszystko mu działa. Jesli ktoś wie jak odblokowuje sie porty/firewall w modemie lub po prostu ma jakiś pomysł to prosze o pomoc.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Konfiguracja modemu
W Plusie trzeba wykupić usługę (IP dynamiczny albo IP stały, obydwa zewnętrzne i otwarte na ruch inicjowany z internetu).kubaxg pisze:. Jesli ktoś wie jak odblokowuje sie porty
Nie pomagam na PW!
-
Kupiłem z kolegą identyczną usługę i identycznie płacimy a mu chodzi ;/ Czy IP ma byc dynamiczny czy stały to mogę sobie sam ustalic w programie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Niestety nie możesz, to zależy od wykupionej usługi.kubaxg pisze: Czy IP ma byc dynamiczny czy stały to mogę sobie sam ustalic w programie.
To może firewall w Twoim komputerze coś blokuje dla połączenia 3G?kubaxg pisze:Kupiłem z kolegą identyczną usługę i identycznie płacimy a mu chodzi
Nie pomagam na PW!
-
http://www.sendspace.pl/file/ed1ab9f92596baf4e439eaa
Tu mam opcje wyboru. Na pewno posiadam IP dynamiczny bo omijam limty łącząc sie ponownie z netem a co do statycznego to nigdy nie mialem potrzeby jego uzywanina.
a jak mozna to sprawdzic ? (zaporę systemu windows posiadam wyłączoną)
Tu mam opcje wyboru. Na pewno posiadam IP dynamiczny bo omijam limty łącząc sie ponownie z netem a co do statycznego to nigdy nie mialem potrzeby jego uzywanina.
a jak mozna to sprawdzic ? (zaporę systemu windows posiadam wyłączoną)
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, masz dynamiczny ale on nie wpuszcza ruchu inicjowanego z internetu (czyli z automatu jest za firewallem dostawcy).kubaxg pisze:Na pewno posiadam IP dynamiczny
A jakiś antywirus albo inny program pełniący funkcję zapory?kubaxg pisze:zaporę systemu windows posiadam wyłączoną
Nie pomagam na PW!
-
Znalazłem coś takiego http://internet.plus.pl/firmy/promocje/ ... y-adres-ip czy właśnie o to chodzi ?
Na laptopie nie mam żadnego programu antywirusowego (kupiłem go miesiąc temu bez oprogramowania)
A nie ma czegos takiego jak firewall modemu albo jakies poblokowane porty przez modem (podobnie jak w zwykłych routerach) ?
Na laptopie nie mam żadnego programu antywirusowego (kupiłem go miesiąc temu bez oprogramowania)
A nie ma czegos takiego jak firewall modemu albo jakies poblokowane porty przez modem (podobnie jak w zwykłych routerach) ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, o to ale skoro u kolegi działa bez tego to i u ciebie powinno.kubaxg pisze: czy właśnie o to chodzi
Jak nie masz publicznego IP to porty dla ruchu przychodzącego masz poblokowane z definicji i nic na to nie poradzisz bez wykupienia usługi. Gry nie znam i nie wiem jak masz to WiFi skonfigurowane.kubaxg pisze:A nie ma czegos takiego jak firewall modemu albo jakies poblokowane porty przez modem
http://eu.blizzard.com/support/article. ... leId=42963 w tym miejscu radzą jak prawidłowo skonfigurować firewalla windowsowego. Niestety gra wymaga otwarcia portów dla ruchu przychodzącego a tego standardowo nie ma w internecie GSM/3G.
Nie pomagam na PW!
-
Mam po odblokowywane wszystkie porty i programy. Tak mi się przypomniało może to komuś ułatwi identyfikacje problemu. Wiec jak włączę sobie jakąś relacje na żywo (przewaznie mecz) to zawsze po jakimś czasie (czasami kilka sekund czasami kilkanaście minut) transmisja się zatrzyma, internet pokazuje ze nic nie pobiera i tak by można było czekać do usranej śmierci. Dopiero jak odświeżę stronę rozpoczyna mi się ponowne ściąganie i ładowanie transmisji ;/ Przed chwilą upewniłem się i kumpel mówi, że nic nie dobierał ani nie zmieniał więc przypuszczam, że to problem z modemem. Czy istnieje coś takiego jak konfiguracja modemu ? (np. w routerze jak wpisze się swoje IP w przegladarce to pojawia sie ustawienia)
- wojteks
- *** Administrator ***
Właściwie nie, sprawdź jeszcze "oszczędzanie energii" dla USB.kubaxg pisze: Czy istnieje coś takiego jak konfiguracja modemu ?
Może masz problem z przełączeniem modemu UMTS/HSDPA?kubaxg pisze:Dopiero jak odświeżę stronę rozpoczyna mi się ponowne ściąganie
Nie pomagam na PW!
-
No cóż wyłączyłem "oszczędzanie energii" dla USB i dalej klapa,
Co do przełączenia to w filmach odbiera mi całkiem nieźle i nic się nie zacina ;/
jeszcze pytanie czemu jak wpisuje 192.168.1.1 to niczego mi nie znajduje ?
[ Dodano: 2011-12-03, 21:42 ]
Co do przełączenia to w filmach odbiera mi całkiem nieźle i nic się nie zacina ;/
[ Dodano: 2011-12-03, 21:42 ]
- wojteks
- *** Administrator ***
A co ma Ci znajdować?czemu jak wpisuje 192.168.1.1 to niczego mi nie znajduje
Nie pomagam na PW!
-
To nie jest tak samo jak w routerach ? Po wpisaniu pojawiła sie kongiguracja gdzie mozna bylo wylaczyc firewalla
- wojteks
- *** Administrator ***
Modem to nie router, nie da się.kubaxg pisze:To nie jest tak samo jak w routerach
Nie pomagam na PW!
-
I zadnego odpowiednika tej strony nie ma ?
- wojteks
- *** Administrator ***
W tym modemie nie ma.kubaxg pisze:I zadnego odpowiednika tej strony nie ma ?
Nie pomagam na PW!