Router do ok 200 zł
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router do ok 200 zł
Witam,poszukuję routera do ok 200 zł.Teraz posiadam D-Linka i jest tragedia z zasięgiem.Bardzo zależy mi własnie na tym zasięgu,żeby mieć dobrą łączność również w ogrodzie. Nie chcę żadnych kierunkowych. Jaki router moglibyście mi polecić,żeby właśnie miał dobry zasięg ? sama antena też raczej nie wchodzi w grę.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Router do ok 200 zł
Zaden. Moc jest limitowana prawnie. Klopoty z zasiegiem wynikaja zazwyczaj z specyfiki miejsca.
Nie pomagam na PW.
-
Więc po co niektóre routery mają 2-3 anteny ? po co do kupienia są większe anteny ? dlaczego wszyscy mówią,że D-linki są gorsze od np tp linków ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
MIMO lub rozdzielenie RX/TXBucku pisze:Więc po co niektóre routery mają 2-3 anteny ?
Zeby zmienic kszalt oswietlanego pola. Antena dziala identycznie jak reflektor w latarce. Mozesz miec male pole o mocnym swietle, albo duze pole o slabym swietle, ale ilosc swiatla emitowanego przez zarowke pozostaje identyczna.Bucku pisze:po co do kupienia są większe anteny ?
Bo sie nie znaja i wierza w marketingowy bullshit. Oraz "kazda sroczka swoj ogonek chwali".Bucku pisze:dlaczego wszyscy mówią,że D-linki są gorsze od np tp linków ?
Nie pomagam na PW.
-
Dziękuję za uświadomienie. Nadal jednak nie rozumiem pewnej sprawy. Router mam na piętrze, a na parterze często nie mogę się połączyć mimo,że mam 3 kreski na 5,sąsiad ma linksysa, mam 2 kreski i łączę się bez problemu. Tak samo kiedyś w ogrodzie łapałem wszędzie zasięg a teraz max 1 kreska i się nie połączy. Może jednak wadliwy router ? jak miałbym kupić,to jaki byś mi poleciał ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kreski sa miernikiem sily, nie jakosci sygnalu. Glosna muzyka niekoniecznie musi byc dobra muzyka.
Zelbet miedzy routerem i klientem + najprawdopodobniej dookolna antena 3..6 dBi siejace wszedzie, tylko nie tam gdzie potrzebujesz.Bucku pisze:Router mam na piętrze, a na parterze
Watkie - bardziej syf w powietrzu. Zobacz co pokazuje inSSIDer.Bucku pisze: Może jednak wadliwy router ?
Prosty AP na parterze, w rogu budynku + sektorowka, tak aby obejmowala ogrod.Bucku pisze:jak miałbym kupić,to jaki byś mi poleciał ?
Nie pomagam na PW.
-
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przestaw na kanal 11. Sygnal na poziomie -60..-70 dBm jest ok.
mozesz jeszcze zmierzyc poziom sygnalu w miejscach gdzie jest kiepski zasieg, ale ja na twoim miejscu szukal bym raczej kamerek bezprzewodowych, nianiek, videonadajnikow, stacji pogody pracujacych na 2.4GHz.
Z sprzetu na slepo osobiscie bral bym WRT54GL.
mozesz jeszcze zmierzyc poziom sygnalu w miejscach gdzie jest kiepski zasieg, ale ja na twoim miejscu szukal bym raczej kamerek bezprzewodowych, nianiek, videonadajnikow, stacji pogody pracujacych na 2.4GHz.
Z sprzetu na slepo osobiscie bral bym WRT54GL.
Nie pomagam na PW.
-
Nie mam w domu nic z tych rzeczy,stację odłączyłem i bez zmian,jedynie mikrofalówka (?). Pisałeś jeszcze o kierunkówce jaką wziąć ? a AP to ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niekoniecznie to musi byc twoje - moze byc n.p. sasiad.Bucku pisze:Nie mam w domu nic z tych rzeczy
Boli mnie tu, o przepraszam, bardziej tu. Jaki lek mam zazyc?Bucku pisze:Pisałeś jeszcze o kierunkówce jaką wziąć?
Nie pomagam na PW.
- Rilicek
- Specjalista bezprzewodowy-junior
@Bucku
Może pochwal się jaki masz dokładnie router.
Może pochwal się jaki masz dokładnie router.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
-
Mam router D-link DI-524
- wojteks
- *** Administrator ***
No to polecam dowolny inny niż D-Link, powiedzmy Netgear WNR3500L, Linksys WRT54GL czy Ovislink WL5470.Bucku pisze:D-link DI-524
Nie pomagam na PW!
-
Czym się one różnią od d-linka ? wyżej kolega pisał,że wszystkie mają takie same parametry jeśli chodzi o sygnał.
- wojteks
- *** Administrator ***
Maja taką samą moc. Wspomniane routery powinny działać lepiej (mieć większy/lepszy zasięg przy tej samej mocy nadawania).Bucku pisze:,że wszystkie mają takie same parametry jeśli chodzi o sygnał.
Nie pomagam na PW!
-
http://allegro.pl/linksys-wrt54gl-i1961663527.html więc ten byłby ok ?
- Rilicek
Zanim napiszę nie, nie i jeszcze raz nie, napisz jaką masz kartę sieciową w laptopie.
Z całym szacunkiem dla WRT54GL, wydaje mi się, że lepszym wyborem będzie jakiś router z Wi-Fi w standardzie "n".
Z całym szacunkiem dla WRT54GL, wydaje mi się, że lepszym wyborem będzie jakiś router z Wi-Fi w standardzie "n".
-
Koledzy proszę ustalcie wspólną wersję,który będzie najlepszy,żeby nie okazało się,że kupiłem syf
w jednym laptopie mam kartę Realtek RTL8102E/RTL8103E Family PCI-E Fast Ethernet NIC (NDIS6.20)
a w netbooku na którym zależy mi bardziej żeby był zasięg to :
atheros ar5007eg
czekam na odpowiedź,z góry dziękuję

a w netbooku na którym zależy mi bardziej żeby był zasięg to :
atheros ar5007eg
czekam na odpowiedź,z góry dziękuję

- Rilicek
@Bucku
Na pewno WRT54GL nie jest syfem, to bardzo dobry router, tylko w dzisiejszych czasach wydaje mi się, że warto zainwestować coś z radiem w standardzie "n". Zwłaszcza, że chcesz przeznaczyć na router do 200 zł.
Realtek RTL8102E/RTL8103E to karta sieciowa ethernet - czyli ta od "kabla".
Podaj jaka jest w tym laptopie karta wi-fi.
Na pewno WRT54GL nie jest syfem, to bardzo dobry router, tylko w dzisiejszych czasach wydaje mi się, że warto zainwestować coś z radiem w standardzie "n". Zwłaszcza, że chcesz przeznaczyć na router do 200 zł.
Realtek RTL8102E/RTL8103E to karta sieciowa ethernet - czyli ta od "kabla".
Podaj jaka jest w tym laptopie karta wi-fi.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Syfem może i nie, ale na pewno antykiem nie wartym więcej niż 100zł.Rilicek pisze:Na pewno WRT54GL nie jest syfem
W budżecie do 200zł mieści się przyzwoity TL-WR1043ND, ale być może na rynku pojawiło się coś ciekawszego w tym segmencie cenowym.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
A może Asus RT-N12 ? Warunek ceny spełnia,można wgrać soft alternatywny (jak komuś firmowy nie starcza), ma pełne (300 Mb/s) "n".. 
A może lepiej zamiast o nowym routerze pomyśleć o jakimś AP/Repeaterze do już posiadanego ?

A może lepiej zamiast o nowym routerze pomyśleć o jakimś AP/Repeaterze do już posiadanego ?
-
przepraszam, w laptopie jest
Karta sieciowa Realtek RTL8187B Wireless
nie znam się za bardzo na tym,więc nie wiem co byłoby lepsze,dlatego chciałbym się tutaj dowiedzieć
Karta sieciowa Realtek RTL8187B Wireless
nie znam się za bardzo na tym,więc nie wiem co byłoby lepsze,dlatego chciałbym się tutaj dowiedzieć

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Standart B/G, wiec N'ka na nic ci nie potrzebna.Bucku pisze:RTL8187B
WRT54GL jest moze i klasykiem, ale na pewno jest to bardzo stabilny router z pewnym oprogramowaniem. Kupujesz, ewentualnie robisz update na jakis alternatywny soft, konfigurujesz, zapominasz ze istnieje.Bucku pisze:kupiłem syf
Nie pomagam na PW.
-
chciałbym zapomnieć,że istnieje,bo teraz to jest tylko przestawianie go w miejsca,żeby na parterze był zasięg..
EDIT :
Dobrze Panowie,z polecanych przez was zastanawiam się między Linksys WRT54GL a TP-Link TL-WR1043ND. Który teraz wybrać ? pisaliście jeszcze o tym AP - co to jest dokładnie ? i czy to błoby lepszym rozwiązaniem niż nowy router ?
[ Dodano: 2011-12-04, 18:45 ]
Proszę o odpowiedź,gdyż chciałbym zamówić.
EDIT :
Dobrze Panowie,z polecanych przez was zastanawiam się między Linksys WRT54GL a TP-Link TL-WR1043ND. Który teraz wybrać ? pisaliście jeszcze o tym AP - co to jest dokładnie ? i czy to błoby lepszym rozwiązaniem niż nowy router ?
-
Linksys to znakomity wybór, po zainstalowaniu Tomato masz pełen przegląd kto i na którym kanale nadaje - więc wybierasz kanał wolny.Bucku pisze:chciałbym zapomnieć,że istnieje,bo teraz to jest tylko przestawianie go w miejsca,żeby na parterze był zasięg..
EDIT :
(vide obrazek)
Poza tym, łączność musi działać w obie strony - tzn. tak samo jak notebook musi "widzieć" sygnał z routera, ów notebook musi jeszcze "sięgnąć" routera w drodze powrotnej.
Wprawdzie pod Tomato możesz zwiększyć moc nadawania routera (domyślnie 42mW, legalny limit to bodaj 100mW z tego co pamiętam) - to oczywiście kluczowe jest jeszcze połączenie w drugą stronę - bez tego nic nie zdziałasz.
Zaś Linksys + Tomato to bardzo słuszne rozwiązanie, podpinasz, konfigurujesz, i zapominasz że masz.

- Rilicek
@Bucku
Jeżeli masz zamiar dzielić tylko internet, Linksys WRT54G wystarczy.
Jak będziesz miał kiedyś ochotę w zabawę w przesyłanie danych, postawienie NAS, szybko okaże się, że potrzebujesz czegoś szybszego niż "G". Na razie nie masz laptopa z kartą N, więc brak N nie będzie Ci dokuczał. Jeżeli jednak w niedalekiej przyszłości masz zamiar kupić nowego laptopa , zakup routera bez standardu N musisz sobie dobrze przemyśleć.
Jeżeli masz zamiar dzielić tylko internet, Linksys WRT54G wystarczy.
Jak będziesz miał kiedyś ochotę w zabawę w przesyłanie danych, postawienie NAS, szybko okaże się, że potrzebujesz czegoś szybszego niż "G". Na razie nie masz laptopa z kartą N, więc brak N nie będzie Ci dokuczał. Jeżeli jednak w niedalekiej przyszłości masz zamiar kupić nowego laptopa , zakup routera bez standardu N musisz sobie dobrze przemyśleć.