Witam poraz pierwszy! Przeszukałem sieć pod kątem podobnych problemów i widzę, że sporo osób pisało o rozłączaniu sieci na WRT54GL, jednak rady mówiące o statycznym adresie IP nie dają nic. Przefleszowanie na najnowsze dd-wrt (v24 SP1 mini) też nic nie daje, zwłaszcza że router działał jeszcze pół roku temu ze 100% stabilnością na tym samym sofcie
Do routera podpięte są 2-3 urządzenia przez wifi i jedno przez kabel ethernetowy, sam router podpięty do WANu ethernetem - z tego co wiem to też do access pointu providera.
Objaw: dość nieregularnie (czasem co 2 minuty, czasem działa przez 30 minut ok) następuje rozłączenie połączenia wifi oraz ethernet, czasem tylko wifi. Czasem w takiej sytuacji dioda power miga, jakby router się restartował (wtedy oczywiście nie ma wifi+eth), a czasem nie (wtedy nie ma tylko wifi i to jest dość dziwne - pada wlan). Powrót do funkcjonalności następuje samoczynnie.
Jednym słowem router szaleje, jest kompletnie niestabilny.
Mam 2 zasadnicze pytania:
1. gdzie zasadzić się z dd-wrt, żeby wyłapać co się dzieje na routerze, jakie parametry obserwować? /var/log/messages jest bardzo leniwy i ogranicza się do notyfikowania o rzeczach oczywistych (np ręczne wyłączenie interfejsu wlan)
2. czy możliwe jest, aby ten niestabilny stan routera powodowany był błędnie definiowanymi pakietami eth przez sieć providera? Pytam, bo zmieniłem providera i prawdopodobnie zbiegałoby się to w czasie. Jeśli tak, to czym mogę zdiagnozować jakość tych pakietów (wireshark coś takiego raportuje?) co podparłoby i tak trudną dyskusję z providerem?
Pozdrawiam,
Tomek
[ Dodano: 2011-11-08, 21:01 ]
Ok, ciekawe, choć nie jestem specem w tej tematyce - załączony wykres przestawia uśredniony czas pinga od klienta do interfejsu wlan (ms). Pierwsza połowa wykresu to router bez podłączonego kabla eth do WAN, a druga po podłączeniu WAN - ping wyraźnie wzrasta. Czy to prawidłowe zachowanie routera a konkretnie interfejsu wlan?
Linksys WRT54GL rozłącza sieć kablową i wifi co jakiś czas
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Linksys WRT54GL rozłącza sieć kablową i wifi co jakiś czas
Najbardziej podejrzany jest zasilacz routera.
Krzysztof
-
Piszesz poważnie, czy ironizujesz? :-)Chris-Kr pisze:Najbardziej podejrzany jest zasilacz routera.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Całkowicie poważnie! Dlaczego myślisz, że ironizuję?eltomek pisze:Piszesz poważnie, czy ironizujesz? :-)
Objawy wskazują na to, że zasilacz nie wyrabia prądowo.
Kondensatory elektrolityczne z czasem wysychają i tracą swoją pojemność (zwłaszcza gdy pracują w wyższej temperaturze lub są podłej jakości) i wtedy wychodzą takie objawy.
Spróbuj pożyczyć od kogoś sprawny zasilacz i przetestuj router z innym zasilaczem.
[ Dodano: 2011-12-04, 22:33 ]
Na początek możesz wyłączyć WiFi. Jeśli sytuacja choć trochę się poprawi, to będzie potwierdzeniem moich podejrzeń.
Krzysztof
-
Dzięki, już się testuje na innym zasilaczu, na razie jest stabilnie, ale tak czasem ma, więc muszę poczekać ze sformułowaniem ostatecznego wniosku ;-)Chris-Kr pisze:Całkowicie poważnie! Dlaczego myślisz, że ironizuję?
[...]
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-12-05, 05:24 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-12-05, 05:24 przez eltomek, łącznie zmieniany 2 razy.