FAX w N6230

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
reilord

FAX w N6230

Post autor: reilord »

Witam,

jak powszechnie wiadomo, faks stacjonarny wysyla fax za pomoca CSD, czy majac nokie 6230 w iPlus lub SE K510i lub K610i w BC moge wysylac faxy, by ze wsi nie fatygowac sie na poczte?

Pozdrawiam,
R.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: FAX w N6230

Post autor: zDaleKi »

Nie wiem jak to wygląda dokładnie teraz. Ale kiedyś, czyli jakieś 5 lat temu robiłem takie coś. Musiałem wtedy uruchomić specjalną usługę u operatora (transmisja danych i faxów - teraz zapewne nazywa się to inaczej) oraz dostałem całkowicie nowy nr. telefonu do tych usług (o ile dobrze pamiętam - i to chyba do tej samej karty sim).

Konfigurowało się odpowiednio komputer i używało komórki jak normalnego modemu z faksem.

Swego czasu był jeszcze opis na stronie Plusa jak to zrobić. Poszukaj, może znajdziesz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Mavie

Post autor: Mavie »

BliSki pisze:Nie wiem jak to wygląda dokładnie teraz. Ale kiedyś, czyli jakieś 5 lat temu robiłem takie coś. Musiałem wtedy uruchomić specjalną usługę u operatora (transmisja danych i faxów - teraz zapewne nazywa się to inaczej) oraz dostałem całkowicie nowy nr. telefonu do tych usług (o ile dobrze pamiętam - i to chyba do tej samej karty sim).
Przez te pare lat sie to nie zmienilo i nadal obowiazuje ;]
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Mavie pisze:Przez te pare lat sie to nie zmienilo i nadal obowiazuje ;]
Cieszy mnie to :)

Jeżeli robiłeś takie podłączenia niedawno, to może napiszesz parę słów jeszcze jak to dokładnie się zestawia? Myślę, że koledze, który zadał pytanie to się przyda.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ