Nocne ściąganie play

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krystian93p
Specjalista bezprzewodowy-junior

Nocne ściąganie play

Post autor: krystian93p »

Witam. Czy Play samo "przechodzi" na nocny nielimitowany transfer czy trzeba rozłączać? Nie mam pewności, bo o godz 0:00 nie następuje u mnie żadne przerwanie sesji i nie wiem czy dalej korzystam z dziennego limitu czy z nocnego transferu.
Czy podczas ściągania dużych plików występują jakieś zerwania połączeń? Kiedyś obiło mi się coś takiego o uszy obiło.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Nocne ściąganie play

Post autor: Yanusz »

Samo "przechodzi". Nie trzeba nic rozłączać. Jeśli chodzi o zrywanie połączeń to dużo zależy od tego jaki masz sygnał, czy sieć nie jest obciążona itp. Jeśli wszystko jest w porządku, to zdaje się Play rozłącza po ściągnięciu 1,9 GB. Ale sam nie testowałem, czy tak jest, bo największy plik, jaki ściągałem w nocy miał nieco ponad 1,5 GB. Oczywiście ściągnął się bez żadnego problemu.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Rozłączają z chirurgiczna precyzja 1,94GB w abonamencie(jak donoszą użytkownicy co widziałem potwierdzone na screnach z p24) i na kartę co sam doświadczam, to i tak nie źle bo można sobie z tym poradzić, gorzej było na początku gdy rozłączało co jakieś 400MB
Awatar użytkownika
Easy-Wifi
Stały użytkownik forum

Post autor: Easy-Wifi »

To nocne ściąganie działa tak samo w przypadku każdego operatora,samo przechodzi i nie musisz nic rozłączać. Jeżeli chodzi o zrywanie połączenia,to już zależy od jakości sygnały jaki posiadasz.
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

Post autor: sokoleokoo2 »

Potwierdzam przy sygnale 70-79dB rozłącza przy 1.9 GB

Pyt czy w TNI nie da się gdzieś włączyć automatycznego połączenia ? tak aby włączało po przerwaniu lub coś w rodzaju automatu że np. co 2-3 h się rozłącza i łączy ponownie ?
Piotrex44
Stały użytkownik forum

Post autor: Piotrex44 »

w TNI jest świetna opcja "próbuj automatycznie połączyć co minutę) Więc jeśli Play rozłączy to TNI nas połączy :ok:

[ Dodano: 2011-10-05, 00:55 ]
cholera jak tylko wybiła 00:00 Play zasięg stracił :( brak zasięgu.. jeśli jutro się powtórzy odsyłam im ten badziew..A myślałem że będzie pięknie mając nadajnik 300m a do 4Mb to mu daleko..
Trzeba przeprosić Iplus i dalej Ciągnąć z nadajnika 15-16 km i mieć prędkości 4-5 Mb a Up ok 2Mb
agent07
Użytkownik forum

Post autor: agent07 »

A to w Play trzeba coś kombinować aby mieć w nocy nieograniczony net?
Myślałem że jak w Orange - opcja w standardzie nieograniczony internet i
dodatkowo można sobie włączyć jeżeli nie wyrabiasz się w limitach
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Piotrex44 pisze:jak tylko wybiła 00:00 Play zasięg stracił :( brak zasięgu.. jeśli jutro się powtórzy odsyłam im ten badziew..A myślałem że będzie pięknie mając nadajnik 300m a do 4Mb to mu daleko..
Dziwne, ciągnę z tego samego nadajnika co Ty (tyle że z 900MHz) i nie miałem z Play problemów. No może raz na kilkanaście godzin zniknął zasięg 900MHz, ale ATK 20 ściągnęła sygnał z odległości 10km z nadajnika 2100 i tego tak nie odczułem.
Piotrex44
Stały użytkownik forum

Już jest wszystko ok po prostu przez aktywację karty były te problemy..
Co do nocnego ściągania to po przeszło 2Gb rozłącza choć następne zerwanie poł. było po 400Mb więc nie wiem co to za taktyka.Przy torrentach nie przeszkadza choć z warezów może być problem...
No to ATK 20 godna podziwu bo zbiera też 2100 zapewne kiepsko no ale zawsze mamy rezerwowy dopalacz :D
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Piotrex44 pisze: No to ATK 20 godna podziwu bo zbiera też 2100 zapewne kiepsko no ale zawsze mamy rezerwowy dopalacz :D
Dokładnie. Rewelacji nie było przy CSQ 2-3, ale strony dało się przeglądać, więc w razie czego jest alternatywa. Szczerze sam bym zobaczył, jak chodzi Iplus, bo do nadajnika w Kumowej Dolinie mam niecałe 10km, ale niestety duże wzniesienie zasłania mi horyzont w tamtym kierunku.
Piotrex44
Stały użytkownik forum

Iplus to już inna bajka a przy 10Km spokojnie złapiesz.Ja w Rejowcu F. przez rok korzystałem z nadajnika z Krasnegostawu 15-16Km.Teraz mam Play bo nadajnik pod blokiem (300metrów) lecz mimo że tak blisko to i tak na Iplusie miałem szybszy net (w dzień 4-4,5Mb w nocy 5-5,5Mb) o Up nie wspomnę bo w Iplus był jakieś 6x szybszy :ok: Gdyby nie cena (59zł za PO99/19Gb) to pozostał bym dalej przy Iplus (110zł za 40Gb)
krystian93p
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krystian93p »

Wracając do nocnego ściągania to, gdy ściągam plik z jakiegoś hostingu, np. wupload to po ściągnięciu paru lub paruset mega ściąganie staje w miejscu i dalej nic nie idzie. Ściągam przez mozille. Czemu tak się dzieje?
uvekolarz
Początkujący użytkownik forum

Post autor: uvekolarz »

Ja z kolei zauważyłem, że rozłącza mnie o 1 w nocy. Gdy kilka razy po północy zaczynałem ściągać plik to rano okazywało się, że nie jest ściągnięty do końca. W mozilli wygląda to, jakby ściąganie zakończyło się poprawnie ok. 1. Irytujące trochę.
Ma ktoś tak też?
neotracker

Oszustwo w PLAY

Post autor: neotracker »

Drodzy użytkownicy Play.
Chciałem zauważyć że rozłączanie w Play jest rzeczą nagminną. Mi rozłączają o 0:55.
Jest to wg mnie oszustwo bo co z tego gdy ktoś zacznie ściągać pliki tuż po północy (niby za darmo) jak ich nigdy nie ściągnie z powodu zerwania połączenia??
Obejść to można czekając do 1 w nocy i wtedy zacząć pobieranie...
uvekolarz

Post autor: uvekolarz »

No właśnie.. Wkurzające szczególnie jeśli korzysta się z serwisów typu wupload bez konta premium, można zapomnieć o wznawianiu. A czekanie do 1 kiedy o 6 się wstaje też nie zawsze wychodzi na dobre ;)
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Od jakichś 2mc podlicza mi tylko sesje co jakiś czas reszta jest za darmo heh dla mnie dobrze teraz mi wystarcza 30-40zl miesięcznie i samo sedno gdy się zatnie i jest za darmo zmienia się IP około 0:55 za to połączenie trzyma się jak skala nawet tydzień i można wessać nawet 100GB bez rozłączenia za to gdy podlicza kasę z konta rozłącza równo 1.94GB ...

Ehh ten play Na początku pisałem do boku ze billingi złe działają bo raz mnie wycyckali raz ja ich ale szkoda marnować czasu jak maja gdzieś sugestie i zgłaszane błędy i odpisują do mnie i czuje się potraktowany jak smiec bo dostaje albo napisana odpowiedz po chinsku(bo ciężko bełkot pisany zrozumieć) albo jakiś formularz typu przyklej i wklej

Jak mi sie uda wejsc na p24(a bardzo ciężko mi się tam dostać jak jest przycięty darmowy internet) to zrobie zrzut ekranu jak to mi podliczaja wszedzie mam polaczenie bezplatne :brawa:
W sumie teraz w tym stanie jak by chcieli zanalizowac problem to po takim potraktowaniu musieli by mi dac rok darmowego internetu wtedy bym im podal nr i by sobie mogli analizowac :roll: jestem pewny ze wielu z was ma darmowe połączenia nawet o tym nie wiedząc bo patrzylem na innych kartach i nawet na innym modemie i tez się zacinało. wiec problem maja w play z systemem albo to moje specyficzne ustawienia i sprzet albo jeszcze cos innego... kto to wie :cwaniak:

w skrócie
Czas Łącznie Pobieranie Wysyłanie
Gru 2011 18.463 GB 16.849 GB 1.614 GB
i to 70% w dzien bo nocne sciaganie mi sie znudzilo i to wszystko za 30zl ahh ten play :brawa: :padam:

Na p24 chowały mi się te wyskakujące okienka wiec pobrałem do pliku csv ale widać hehe
celowo zakreslilem godziny i ilosc...
zrzut csv

po dacie ważności widać kiedy było doładowane ;) 5zl zjadlo 10 nocny transfer 10zl większa predkosc
stan konta

Pozdrawiam ekipe play :szampan: :szampan: :szampan: Życ nie umierać
ODPOWIEDZ