LTE a'la Plus
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
LTE a'la Plus
Witam,
Wczoraj właśnie odebrałem modem wraz z kartą oraz anteną (wewnętrzną).
Pierwsze uruchomienie:
+ automatycznie zainstalowały się sterowniki
+ antena bez niej trudno by było osiągnąć jakikolwiek wynik
+ Win7 poradził sobie z podłączeniem
- modem za ciężki do podłączenia bezpośrednio do laptopa co chwila rozłączał się
- oficjalna aplikacja plusa nie wykrywa modemu a co za tym idzie karty sim
- brak opisu w które gniazdo podłączyć antenę, a symbolika na modemie podpowiada złe gniazdo
- Win7 idiotyczne pytanie o roaming, które wiąże się z wymuszeniem potwierdzenia że wiemy o wyższej płatności.
W mojej lokalizacji Win7 pokazuje siłę sygnału jako Dobrą, poziom 3/5, Partner Roamingowy 'UnNamed', speedtest.net 26/4,65 z tym że znajduje się na skraju sygnału wewnątrz budynków.
Dziś (w sobotę) o godz. 18 będę testował stabilność, przeprowadzam transmisje z meczu piłki ręcznej 1 ligi mężczyzn pomiędzy Wójcik Meble-Techtrans Elbląg – SMS ZPRP Gdańsk.
Zainteresowanie na pewno znajdą odpowiednią stronkę.
Wczoraj właśnie odebrałem modem wraz z kartą oraz anteną (wewnętrzną).
Pierwsze uruchomienie:
+ automatycznie zainstalowały się sterowniki
+ antena bez niej trudno by było osiągnąć jakikolwiek wynik
+ Win7 poradził sobie z podłączeniem
- modem za ciężki do podłączenia bezpośrednio do laptopa co chwila rozłączał się
- oficjalna aplikacja plusa nie wykrywa modemu a co za tym idzie karty sim
- brak opisu w które gniazdo podłączyć antenę, a symbolika na modemie podpowiada złe gniazdo
- Win7 idiotyczne pytanie o roaming, które wiąże się z wymuszeniem potwierdzenia że wiemy o wyższej płatności.
W mojej lokalizacji Win7 pokazuje siłę sygnału jako Dobrą, poziom 3/5, Partner Roamingowy 'UnNamed', speedtest.net 26/4,65 z tym że znajduje się na skraju sygnału wewnątrz budynków.
Dziś (w sobotę) o godz. 18 będę testował stabilność, przeprowadzam transmisje z meczu piłki ręcznej 1 ligi mężczyzn pomiędzy Wójcik Meble-Techtrans Elbląg – SMS ZPRP Gdańsk.
Zainteresowanie na pewno znajdą odpowiednią stronkę.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: LTE a'la Plus
Nie zgodził bym się, ale to moje zdanie.joker77 pisze: anteną (wewnętrzną)
Iplus menager to stary zabytek, powinni zabronić tego używać.joker77 pisze: oficjalna aplikacja plusa nie wykrywa modemu a co za tym idzie karty sim
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Chwilka - tu tor nadawczy jest oddzielony od odbiorczego ?
-
- Użytkownik forum
Witam
Podłącze się pod ten temat żeby nie zakładać nowego podobnego
Dziś gadam z gościem z plusa o przedłużeniu umowy
a pan mi mówi że mają LTE i że wypas i najciekawsze zasięg
z jednego nadajnika 100km. Czy to jest możliwe ?
Podłącze się pod ten temat żeby nie zakładać nowego podobnego
Dziś gadam z gościem z plusa o przedłużeniu umowy
a pan mi mówi że mają LTE i że wypas i najciekawsze zasięg
z jednego nadajnika 100km. Czy to jest możliwe ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, LTE to zasięgi rzędu kilkuset metrów no może paru kilometrów w idealnych warunkach.szajbna pisze: Czy to jest możliwe ?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
No to nie rozumiem po co taka ściema i jeszcze tekst oczywiście na
początku że rozmowa nagrywana, chyba tylko w celu wysłuchania
swojej nieudolnej próby zwerbowania klienta na LTE.
Dzięki i pozdrawiam
początku że rozmowa nagrywana, chyba tylko w celu wysłuchania
swojej nieudolnej próby zwerbowania klienta na LTE.
Dzięki i pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
W niektórych miejscach będących w zasięgu LTE w ogóle nie funkcjonuje z powodu przeciążenia baz. Nawiasem mówiąc.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
No raczej nie baz, LTE jest na tyle pojemny, ze kilka dni promocji raczej nie wystarczy do jego nasycenia. Problem leży gdzieś indziej, może w sieci dostępowej?
-
- Stały użytkownik forum
A ja jestem poza zasięgiem w/g mapy Plusa (choć niewiele brakuje) i LTE mam wewnątrz mieszkania, bez dodatkowej anteny sygnał na poziomie 50%. Podłączenie anteny którą musiałem obowiązkowo dokupić do modemu nie wpływa na poziom sygnału.
[ Dodano: 2011-12-06, 13:52 ]
Właśnie się dowiedziałem, że w LTE w Plusie nie ma możliwości korzystania z DDNS. Jak to jest w Polsacie?
[ Dodano: 2011-12-06, 13:52 ]
Właśnie się dowiedziałem, że w LTE w Plusie nie ma możliwości korzystania z DDNS. Jak to jest w Polsacie?
-
- Stały użytkownik forum
A ja nie mogę połączyć się z LTE. Modem z kartą odebrane w niedzielę, do tej chwili nie udaje mi się nawiązać połączenia z LTE nawet stojąc 100m od masztu ( testowałem w kilku lokalizacjach ). HSPA+ wchodzi bez problemów.
Czy to może mieć związek z tym, że 26017 melduje się jako niedostępna?
Czy to może mieć związek z tym, że 26017 melduje się jako niedostępna?

Kod: Zaznacz cały
(2,"Plus","Plus","26001",2),(1,"Plus","PLUS","26001",0),(3,"","","26017",2),(3,"Era","Era","26002",2),(3,"Orange PL","Orange","26003",2),(3,"Orange PL","Orange","26003",0),(3,"","","26006",2),(3,"","","26006",0),(3,"Era","Era","26002",0)
-
- Stały użytkownik forum
Zainstaluj program ze strony CP, sprawdź jakie masz ustawienia modemu, może jest ustawiony wyłącznie na HSPA+, a tu przecież nie ma automatycznego przełączania.zygzak73 pisze:A ja nie mogę połączyć się z LTE. Modem z kartą odebrane w niedzielę, do tej chwili nie udaje mi się nawiązać połączenia z LTE nawet stojąc 100m od masztu ( testowałem w kilku lokalizacjach ). HSPA+ wchodzi bez problemów.
Czy to może mieć związek z tym, że 26017 melduje się jako niedostępna?![]()
-
- Stały użytkownik forum
Nie, u mnie ta sieć też jest niedostępna, czy to przez modem czy przez telefon brak dostępu do sieci 26017, a LTE działa - wtedy pokazuje operatora 26016.zygzak73 pisze: Czy to może mieć związek z tym, że 26017 melduje się jako niedostępna?]
- FileNotFound
- Początkujący użytkownik forum
Nie stwierdziłem żadnych takich akcji. Z tym, że u mnie pracuje w pionie a nie poziomo. Pomarudzić za to mogę, że po podłączeniu do USB, modem jest "do góry nogami" = dioda LED mówiąca o stanie modemu świeci u mnie do dołu, albo w bok, na zewnątrz, co raczej nie sprzyja informowaniu użytkownika ;-)joker77 pisze: - modem za ciężki do podłączenia bezpośrednio do laptopa co chwila rozłączał się
Podobnie jak wyżej, nie mam takich problemów. To co się zainstalowało z modemu (Plus Internet 2.4, build 201111120001), bez problemu wykrywa modem i SIM. Za każdym razem.joker77 pisze: - oficjalna aplikacja plusa nie wykrywa modemu a co za tym idzie karty sim
Chyba mamy różne modemy. Z boku mojego E398 jest wyraźny napis na klapce MicroSD i namalowany symbol anteny. Pod klapką nie da się pomylić gniazd. Da się?joker77 pisze: - brak opisu w które gniazdo podłączyć antenę, a symbolika na modemie podpowiada złe gniazdo

[ Dodano: 2011-12-07, 12:48 ]
To jest nowa umowa czy zmieniałeś modem? Jak zmieniałeś modem, to -wg informacji w Plusie - LTE się włączy od nowego okresu rozliczeniowego.zygzak73 pisze:A ja nie mogę połączyć się z LTE. Modem z kartą odebrane w niedzielę, do tej chwili nie udaje mi się nawiązać połączenia z LTE nawet stojąc 100m od masztu
oops.. File Not Found
-
- Stały użytkownik forum
Nowa umowa, nigdy wcześniej nie miałem z plusem do czynienia. Nic a nic.FileNotFound pisze:To jest nowa umowa czy zmieniałeś modem?
-
- Stały użytkownik forum
A jak szybko wam działa plusowy LTE? U mnie nigdy nie przekracza 20Mb/s. Liczyłem na więcej, bo w sieci można znaleźć wypowiedzi że w polsacie ktoś ma 60 a ktoś 70 itp. U mnie zawsze 17-20 niezależnie czy w domu 2km od nadajnika czy 100metrów od niego. Mam takie wrażenie jakby była blokada do 20Mega.
-
Start -> Run... (Uruchom) -> wpisz 'gpedit.msc'. Przejdź do gałęzi Computer Configuration -> Administrative Templates -> Network -> QoS Packet Scheduler i kilknij 2 razy na 'Limit reservable bandwidth' (Konfiguracja komputera-> Schematy administracyjne -> Ogranicz zarezerwowaną przepustowość) -> Enabled (Włączone) i wpisz 0 (%).Mam takie wrażenie jakby była blokada do 20Mega.
-
LTE Lublin
LTE Plusa w Lublinie.
Pierwsze wrażanie pozytywne. Strony ładują się błyskawicznie w porównaniu do nie najgorzej działającego u mnie HSPA+ (dl: 4-6Mb/s up: 1,5Mb/s Ping: 80-90ms).
Skok na Speedtest: dl: 33-38Mb/s up: 2-3Mb/s Ping: 31-36ms (zasięg 3/5)
Euforia trwa krótko. Pojawiają się przestoje, czasami niektóre strony trzeba odświeżyć aby załadowały się poprawnie. Coraz częściej pojawia się komunikat w Firefoxie "Nie udało się nawiązać połączenia". Po kilkunastu minutach mogę już określić katalog stron, z którymi jest problem tzn. bardzo często nie wczytują się za pierwszym razem lub trwa to bardzo długo. Kolejne odkrycia: są strony, które nie działają w ogóle (np. www.bzwbk.pl; www.n.pl - co ciekawe bankowość elektroniczna działa ok, tak samo jak ICA n'ki). Przełączenie modemu na 3G i wszystko wraca do normy. Zmiana lokalizacji na centrum miasta i dalej to samo. Telefon do Plus'a i zgłoszenie reklamacji (tydzień temu) i jak dotąd czekam.
Kilka innych spostrzeżeń:
Aplikacja, która instaluje się z E398 (Plus Internet) sprawia (przynajmniej u mnie) małe problemy. Na starcie zawiesza się plusinternetchecker.exe, więc odpalam ją ręcznie. Czasami ma problemy z wykryciem modemu lub zgłasza dziwne błędy jak brak karty sim. Zazwyczaj wystarczy ją zrestartować.
Modem Huawei E398 jest ku mojemu zdziwieniu bezproblemowo wykrywany na TL-MR3420. Jedyne ograniczenie, która zaobserwowałem to download nieprzekraczający 20Mb/s (na USB leci tak jak pisałem znaczenie powyżej 30). Sprawdzone także "na kablu" więc ograniczenia WiFi nie wchodzą w grę.
Pierwsze wrażanie pozytywne. Strony ładują się błyskawicznie w porównaniu do nie najgorzej działającego u mnie HSPA+ (dl: 4-6Mb/s up: 1,5Mb/s Ping: 80-90ms).
Skok na Speedtest: dl: 33-38Mb/s up: 2-3Mb/s Ping: 31-36ms (zasięg 3/5)
Euforia trwa krótko. Pojawiają się przestoje, czasami niektóre strony trzeba odświeżyć aby załadowały się poprawnie. Coraz częściej pojawia się komunikat w Firefoxie "Nie udało się nawiązać połączenia". Po kilkunastu minutach mogę już określić katalog stron, z którymi jest problem tzn. bardzo często nie wczytują się za pierwszym razem lub trwa to bardzo długo. Kolejne odkrycia: są strony, które nie działają w ogóle (np. www.bzwbk.pl; www.n.pl - co ciekawe bankowość elektroniczna działa ok, tak samo jak ICA n'ki). Przełączenie modemu na 3G i wszystko wraca do normy. Zmiana lokalizacji na centrum miasta i dalej to samo. Telefon do Plus'a i zgłoszenie reklamacji (tydzień temu) i jak dotąd czekam.
Kilka innych spostrzeżeń:
Aplikacja, która instaluje się z E398 (Plus Internet) sprawia (przynajmniej u mnie) małe problemy. Na starcie zawiesza się plusinternetchecker.exe, więc odpalam ją ręcznie. Czasami ma problemy z wykryciem modemu lub zgłasza dziwne błędy jak brak karty sim. Zazwyczaj wystarczy ją zrestartować.
Modem Huawei E398 jest ku mojemu zdziwieniu bezproblemowo wykrywany na TL-MR3420. Jedyne ograniczenie, która zaobserwowałem to download nieprzekraczający 20Mb/s (na USB leci tak jak pisałem znaczenie powyżej 30). Sprawdzone także "na kablu" więc ograniczenia WiFi nie wchodzą w grę.
-
Witam
Mieszkam w Częstochowie w raczej gęsto zabudowanej domkami jednorodzinnymi dzielnicy. Do nadajnika mam ok. 2km. Modem Huawei E398 używam bez jakiejkolwiek anteny a maksymalny tranfser sumaryczny jaki udało mi się zaobserwować to nawet 78Mbit!!! Załączam zrzut ekranowy jeszcze z umowy na dowód-testuj udało mi się ukręcić 55Mbit/s. Obecnie mam kontrakt na 24 miesiące, niestety dostałem już lejek o czym pisałem w innym temacie - uważam, że niesłusznie.
[ Dodano: 2011-12-24, 22:09 ]
Zrzut obiecany. Nie umiem jeszcze dobrze posługiwać się panelem, bo jestem nowy
link: http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... nsfer.jpg/
Mieszkam w Częstochowie w raczej gęsto zabudowanej domkami jednorodzinnymi dzielnicy. Do nadajnika mam ok. 2km. Modem Huawei E398 używam bez jakiejkolwiek anteny a maksymalny tranfser sumaryczny jaki udało mi się zaobserwować to nawet 78Mbit!!! Załączam zrzut ekranowy jeszcze z umowy na dowód-testuj udało mi się ukręcić 55Mbit/s. Obecnie mam kontrakt na 24 miesiące, niestety dostałem już lejek o czym pisałem w innym temacie - uważam, że niesłusznie.
[ Dodano: 2011-12-24, 22:09 ]
Zrzut obiecany. Nie umiem jeszcze dobrze posługiwać się panelem, bo jestem nowy

link: http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... nsfer.jpg/