Proszę o sprawdzenie poprawności połączenia WiFi.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Proszę o sprawdzenie poprawności połączenia WiFi.
Witam,
Mieszkam na osiedlu. Chciałbym połączyć w sieć dwa mieszkania.
Pierwsze mieszkanie jest oddalone od drugiego (drugi blok osiedlowy) o 160m i okna widzą się (na styk) jak na załączonym obrazku.
W pierwszym budynku (pierwszym mieszkaniu) jest podłączony Internet, są dwa laptopy, drukarka WiFi. Do drugiego mieszkania (drugi budynek - jest jeden laptop), chcę udostępnić internet i połączyć tego laptopa w sieć z pierwszym budynkiem, tak, żebym mógł drukować z drugiego mieszkania na drukarce w pierwszym mieszkaniu i udostępniać pliki.
Prosiłbym o sprawdzenie według załączonego obrazka, czy mój tok myślenia i koncepcja całego rozwiązania jest dobra, czy aby nie przesadziłem, albo nie dałem coś za mało.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i pomoc.
Mieszkam na osiedlu. Chciałbym połączyć w sieć dwa mieszkania.
Pierwsze mieszkanie jest oddalone od drugiego (drugi blok osiedlowy) o 160m i okna widzą się (na styk) jak na załączonym obrazku.
W pierwszym budynku (pierwszym mieszkaniu) jest podłączony Internet, są dwa laptopy, drukarka WiFi. Do drugiego mieszkania (drugi budynek - jest jeden laptop), chcę udostępnić internet i połączyć tego laptopa w sieć z pierwszym budynkiem, tak, żebym mógł drukować z drugiego mieszkania na drukarce w pierwszym mieszkaniu i udostępniać pliki.
Prosiłbym o sprawdzenie według załączonego obrazka, czy mój tok myślenia i koncepcja całego rozwiązania jest dobra, czy aby nie przesadziłem, albo nie dałem coś za mało.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i pomoc.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Proszę o sprawdzenie poprawności połączenia WiFi.
W pierwszym mieszkaniu brakuje routera z wifi.
No i anteny raczej do niczego, na 160m to najsałbsze panele wystarczą (oczywiście muszą być na zewnątrz) No i jeszcze pytanie o środowisko, czy nie jest zbyt mocno zasyfione na 2.4GHz, wtedy albo ucieczka linku na 5GHz, albo mocne anteny i skręcone radia (nie będą zbierały śmieci z innych kierunków)
No i anteny raczej do niczego, na 160m to najsałbsze panele wystarczą (oczywiście muszą być na zewnątrz) No i jeszcze pytanie o środowisko, czy nie jest zbyt mocno zasyfione na 2.4GHz, wtedy albo ucieczka linku na 5GHz, albo mocne anteny i skręcone radia (nie będą zbierały śmieci z innych kierunków)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Źle opisałem na obrazku, już poprawiłem - jest router WiFi.krystianb pisze:W pierwszym mieszkaniu brakuje routera z wifi.
Sprawdziłem inSSIDer i mój laptop widzi 9 do 12 (różnie to bywa) innych sieci WiFi - załączam obrazek.
Wydaje mi się, że w pierwszym mieszkaniu powinna być antena dookólna, która jest podłączona do routera zamiast standardowej antenki 3dBi. Czy dobrze rozumuje?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-12-08, 10:20 ]
Poprawiłem cytat.
Ostatnio zmieniony 2011-12-08, 10:20 przez Pixo, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Niezbyt dobre rozwiązanie, lepiej użyć osobnego AP do linku, bo antena i tak musi być na zewnątrz.Pixo pisze:Wydaje mi się, że w pierwszym mieszkaniu powinna być antena dookólna, która jest podłączona do routera zamiast standardowej antenki 3dBi. Czy dobrze rozumuje?
-
Miałem na myśli antenę na zewnątrz mieszkania, przymocowaną do ściany budynku. Antena ta byłaby linkiem do drugiego budynku, ale również sygnałem dla laptopów w pierwszym budynku.krystianb pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font> Niezbyt dobre rozwiązanie, lepiej użyć osobnego AP do linku, bo antena i tak musi być na zewnątrz.
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2011-12-08, 00:38 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-12-08, 00:37 przez Pixo, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zrobisz jak chcesz, jak wolisz ryzykować stabilność to możesz zrobić i tak.
-
krystianb - dzięki serdeczne za pomoc, przynajmniej wiem już, że mój schemat jest w miarę poprawny. Będę testował pewnie różne rozwiązania. 

- Rilicek
- Specjalista bezprzewodowy-junior
@Pixo
Pytasz się, a potem robisz po swojemu.
W sumie mocna dookólna antena pewnie ucieszy niektórych twoich sąsiadów

orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mocna antena ma dodatkowy dwa plus: Wieksza kierunkowosc i tym samym mniej zbierania/rozsylania syfu z/w okolicy.krystianb pisze:No i anteny raczej do niczego, na 160m to najsalbsze panele wystarcza
Moim zdaniem ciasny Fresnel.Pixo pisze:Prosilbym o sprawdzenie wedlug zalaczonego obrazka
Osobiscie tego typu link stawial bym na 5 GHz oraz dedykowanym sprzecie (n.p. Nanostation).
Nie pomagam na PW.
-
Rilicek - właśnie nie chcę robić po swojemu, tylko tak jak mi doradzą fachowcyRilicek pisze:@Pixo

Czyli rozumiem, że najlepiej do mojego routera (w pierwszym budynku) podpiąć AP przez RJ45, do AP antenę kierunkową i na tym zrobić linka. I tak właśnie zrobię (chcę się upewnić czy dobrze rozumuję, bo nie jestem specem w te klocki

Jeżeli chodzi o 5GHz - to wystarczy, żeby AP podłączony do routera i antena do AP były na 5GHz w pierwszym budynku, a w drugim budynku tylko AP klient i podłączona do niego antena na 5GHz ? Jeżeli tak, to czy możecie polecić w miarę tanie rozwiązanie sprzętowe?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
2 razy NS5 z jednej strony podłączone do routera, z drugiej do AP 2.4GHz, odpadają anteny (są zintegrowane)Pixo pisze:Jeżeli chodzi o 5GHz - to wystarczy, żeby AP podłączony do routera i antena do AP były na 5GHz w pierwszym budynku,