Dwie anteny LTE.
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Dwie anteny LTE.
Witam
Czy to prawda że do LTE są potrzebne dwie anteny jedna w polaryzacji pionowej druga poziomej?
Czy to prawda że do LTE są potrzebne dwie anteny jedna w polaryzacji pionowej druga poziomej?
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Dwie anteny LTE.
Niby tak,ale jednak nie bo już są anteny panelowe na GSM/HSPA+900Mhz/LTE1800 na stronie Bestpartneraradko pisze:Witam
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=28
a ta antena co ma dwa kable i daje ją Polsat to prawie nic nie daje jest tak słaba,lepiej kupić tą panelówkę i podłączyć ją do modemu w złącze antenowe od zewnętrznej strony modemy,tylko najpierw polecam nożyk do cięcia tapet i wycięcie zbędnej ilości plastiku,bo konektor nie chce wejść prawidłowo i można się siłować i uszkodzić modem i jego złącze.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-09-10, 11:27 ]
Kwestia kupienia anteny przez internet i podłączenia jej,a w razie czego masz do 10dni możliwość zwrotu.
[ Dodano: 2011-09-10, 12:21 ]
Antenę z dwoma kablami daje Tylko Polsat kwestia sprawdzenia czy z jednym kablem będzie działać.
U mnie w teście na modemie E398 UMTS 2100Mhz działa na jednym kablu ,a na 1800Mhz LTE jeszcze nie sprawdzałem bo nie mam takiej anteny i zasięgu bo za nisko mieszkam.
Jak się dorobię większej gotówki to sobie może sprawię taka antenę kiedyś i wrzucę w dział testy tę panelówkę 900/1800Mhz ,a teraz mi po prostu tego nie potrzeba.
-
- Użytkownik forum
Modem E398 z dwoma gniazdami antenowymi to troche zagadka, nigdzie nie mogę znależć opisu technicznego . Może ktoś wie :
1. Jaki typ złącza jest w gnieżdzie antenowym ? To nie jest popularny CRC9
2. Czy dla LTE powinny być wykozystywane oba gniazda antenowe . Coś mi się obiło o uszy że transmisja LTE 1800 MHz używa sygnału w polaryzacji pionowej i poziomej jednocześnie . Podobna technologia jest w WiFI i nazywa się MIMO .Może to bzdury a może coś w tym jest ?
1. Jaki typ złącza jest w gnieżdzie antenowym ? To nie jest popularny CRC9
2. Czy dla LTE powinny być wykozystywane oba gniazda antenowe . Coś mi się obiło o uszy że transmisja LTE 1800 MHz używa sygnału w polaryzacji pionowej i poziomej jednocześnie . Podobna technologia jest w WiFI i nazywa się MIMO .Może to bzdury a może coś w tym jest ?
- compile
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Złącze antenowe to ts-9, jest większe niż w innych huaweiach,aaa no i najważniejsze nie trzeba nic docinać nożykiem:)
-
- Użytkownik forum
Co do tych anten czy 1, czy 2 to już chyba znalazłem odpowiedź .
http://www.youtube.com/watch?v=-qS24bjBpVQ
tu jest informacja
http://www.youtube.com/watch?v=-qS24bjBpVQ
tu jest informacja
-
- Stały użytkownik forum
U mnie podłączenie drugiej anteny nie poprawiło sygnału. Próbowałem najpierw obie anteny osobno raz do jednego raz do drugiego wejścia i wynik zawsze ten sam, wzrost o około 20%. Znaczy ze obie anteny dobre i oba wejścia też działają. Jednak podłączenie drugiej anteny gdy jedna była już podłączona nie powodowało dalszego wzrostu siły sygnału. Co do polaryzacji to ustawienie anteny na polaryzację poziomą = spadek poziomu sygnału 3-5%. Ale z antenami to często tak bywa że zależy od lokalizacji i takie testy przeprowadzone gdzie indziej pewnie dałyby inne wyniki.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A jak miałeś ustawione anteny przy podpinaniu 2? Powinny być ustawione ortogonalnie (oprócz ustawienia 90, przetestował bym jeszcze +/- 45*) No i przy używaniu 2 muszą to być porządne anteny z dużym tłumieniem polaryzacji przeciwnej, no i też wpływ na odbiór ma wpływ odległość pomiędzy antenami, tylko nie wiem czy powinna być o n czy o n+1/2 długości fali, choć przy 1.8GHz w porównaniu do wielkości anteny chyba przestaje mieć zauważalne znaczenie.rombad pisze:Co do polaryzacji to ustawienie anteny na polaryzację poziomą
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Ciekawe po jakim czasie wyłamiesz złącza antenowe w modemie,które są skandalicznie źle wykonane.
-
- Stały użytkownik forum
Przy dwóch jedna była pion druga poziom lub obie w pionie, a pod kątem 45 st. nie testowałem. Ale chyba zbyt blisko nadajnika mieszkam na takie testy, bo bez anten mam aż 75% więc trzeba by to przetestować przy słabym zasięgu. Podłączenie anteny i wzrost poziomu sygnału wcale nie wpływa na polepszenie transferu. Anteny kupiłem bo zasięg 3G mam bardzo słaby więc spodziewałem się tego samego jeśli chodzi o LTE. Okazało się jednak że LTE łapie bez problemu i bez anteny nawet wewnątrz mieszkania. Po przełączeniu w tryb 3G faktycznie bardzo słaby zasięg jak w komórce. Oczywiście oba nadajniki są na tym samym maszcie.krystianb pisze:A jak miałeś ustawione anteny przy podpinaniu 2?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To jakie masz te anteny?rombad pisze:Anteny kupiłem bo zasięg 3G mam bardzo słaby więc spodziewałem się tego samego jeśli chodzi o LTE.
-
- Stały użytkownik forum
Takie:
http://allegro.pl/mocna-antena-panelowa ... 09681.html
http://allegro.pl/mocna-antena-panelowa ... 09681.html
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To wiele wyjaśnia. (ich działanie na 1.8GHz)rombad pisze:Takie:
http://allegro.pl/mocna-a...1933309681.html