radiówka
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
radiówka
Heja, mam bardzo szybkie pytanie. Posiadam internet radiowy, ktorego kabel byl podłączony do ws. pamieci PC. Kabel nietypowy - bialy i wystawał z niego drucik, ktory wkrecalo sie do pc. Teraz wspomniany PC zdechl. Mam lapka, tylko nie bardzo wiem jak podlaczyc internet, nie ma odpowiednich wejsc. Mozna to jakos zrobic?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: radiówka
Objaśnij dokładniej bo nie wiadomo o co chodzi.hollow pisze: ktorego kabel byl podłączony do ws. pamieci PC.
Jakieś zdjęcie tego kabla poproszę.hollow pisze:Kabel nietypowy - bialy i wystawał z niego drucik, ktory wkrecalo sie do pc
Można ale odpowiedz na wcześniejsze pytania.hollow pisze:Mozna to jakos zrobic?
Nie pomagam na PW!
-
Ok, źle napisałem, bo się spieszyłem. Popsuł mi się komputer stacjonarny, na amen, bez możliwości naprawy ani kupna nowego. Posiadam jeszcze laptopa bez wifi (bo 4 lat temu kupowany). Chciałbym pod niego podłączyć radiówkę, jednak moj kabel od radiówki nie ma końcówki z normalnym wejściem, jaki mógłbym wetknąć do laptopa, tylko taki okrągły, który się wkręcało z tyłu do PC. A żaden laptop nie ma takiego wejścia. Zależy mi na tanim rozwiązaniu.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Tu sprawę załatwi tylko router bądź karta wifi na USB . Kartę możesz sobie kupić taką: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9446hollow pisze: Zależy mi na tanim rozwiązaniu.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie do końca, nie wiemy czy to przypadkiem nie ma być 802.11a.Jaco pisze:Kartę możesz sobie kupić taką: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9446
@hollow: podaj dokładny model karty wi-fi z komputera stacjonarnego.
- wojteks
- *** Administrator ***
Na zdjęciu nie widać też czy to SMA czy RP-SMA.moher pisze:Nie do końca
Pozostanie również problem MAC tej karty w PC, zalecam kontakt z dostawcą radiówki.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
SSID, autoryzacji, hasla, ewentualnie tunelowania danych...wojteks pisze:Pozostanie również problem MAC tej karty w PC
OP bez kontaktu z dostawca raczej nic nie zdziala
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Stawiam, że to zwykłe 2,4GHz...
1. Kup sobie kartę na USB,
2. Ściągnij program do zmiany Mac karty i zmień na taki jaki posiada Twoja karta PCI w starym kompie (ewentualnie zgłoś nowy Mac karty do swojego dostawcy).
3 Zainstaluj sterowniki i program do obsługi karty.
4. Połącz się z siecią Twojego dostawcy.
Obstawiam (sądząc po sposobie instalacji i obsługiwanej częstotliwości), że dostawca nie stosuje jakiejś wymyślnej autoryzacji jak tylko po macu, ip i bramie...
1. Kup sobie kartę na USB,
2. Ściągnij program do zmiany Mac karty i zmień na taki jaki posiada Twoja karta PCI w starym kompie (ewentualnie zgłoś nowy Mac karty do swojego dostawcy).
3 Zainstaluj sterowniki i program do obsługi karty.
4. Połącz się z siecią Twojego dostawcy.
Obstawiam (sądząc po sposobie instalacji i obsługiwanej częstotliwości), że dostawca nie stosuje jakiejś wymyślnej autoryzacji jak tylko po macu, ip i bramie...

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Losowanie...centrix23 pisze:Stawiam, że to zwykłe 2,4GHz...
A w razie czego centrix23 odda Ci pieniądze za niewłaściwy zakupcentrix23 pisze: Kup sobie kartę na USB
Zgadywanki na podstawie zgadywanekcentrix23 pisze:Obstawiam (sądząc po sposobie instalacji i obsługiwanej częstotliwości), że dostawca nie stosuje jakiejś wymyślnej autoryzacji jak tylko po macu, ip i bramie...
-
- Stały użytkownik forum
Dlatego też napisałem "obstawiam", a nie, że "jest to" 2,4GHz. Oczywiście można to łatwo sprawdzić odczytując dane z karty PCI. Jeśli jest to nawet 5GHz, procedura jest podobna do opisanej przeze mnie. Zakładam, że autor będzie wiedział przed zakupem karty na jakiej częstotliwości sieje do niego jego ISP.moher pisze:Losowanie...
Wykluczając APC, jaką widzisz inną możliwość podłączenia tego internetu w laptopie jak tylko zakup karty USB z wyjściem na antenę zewnętrzną?moher pisze:centrix23 napisał/a:
Kup sobie kartę na USB
A w razie czego centrix23 odda Ci pieniądze za niewłaściwy zakup
Może i tak, ale mam takie wrażenie, że to 2,4GHz i że dostawca stosuje nie więcej jak tego typu autoryzacje. Jeśli jest to tylko zwykły mac to autor wątku sobie poradzi bez ingerencji dostawcy. Jeśli dodatkowo ip, bramy SSID, hasła itp., no to wtedy pozostaje kontakt z dostawcą. No i oczywiście tak jak mówię jest to tylko moje "wrażenie"moher pisze:Zgadywanki na podstawie zgadywanek

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Anteny. Karta moze byc n.p. A/B/G/N.centrix23 pisze:Oczywiście można to łatwo sprawdzić odczytując dane z karty PCI.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Pod warunkiem, że jest to antena nie wyprodukowana przez Pana Władka w przydomowym garażu...key pisze:Anteny

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Panowie nie nabijać mi tu postów. Proszę na hollow, i więcej info z jego strony . 

-
Stacjonarnego już nie mam, więc nie wiem po co mam podawać jego kartę wi-fi. A reszty nie rozumiem... Czyli router... Ale jaki? Przecież w routerach również nie ma wejścia do tego kabla, bo pytałem... No i laptop wifi nie ma, bo jest stary i trzeba by do niego ten kabel wkręcić, tylko jak? A zdjęcie to moje nie było, pisze zresztą, wzięte z neta bo nie chciało mi się odkręcać.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Po to zeby sprawdzic w jakim standardzie pracuje. Jak kupujesz nowe klocki hamulcowe, to podajesz typ samochodu, czy kupujesz pierwsze lepsze?hollow pisze:więc nie wiem po co mam podawać jego kartę wi-fi
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Top idź do dostawcy żeby Ci polecił jakieś urządzenie.hollow pisze:A reszty nie rozumiem
Nadal nie wiemy jaki masz wtyk antenowy ale na 99,99% są routery z takim wejściem, jakiegoś nieuka pytałeś.hollow pisze:Przecież w routerach również nie ma wejścia do tego kabla, bo pytałem
Karta WiFi na USB albo router i kabel ethernet (do gniazda LAN).hollow pisze: trzeba by do niego ten kabel wkręcić
Skoro tak to nam tez nie chce się pomagać.hollow pisze:bo nie chciało mi się odkręcać
Nie pomagam na PW!