Propozycja Internetu z Orange. Czy jest sens ?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
skoku8
Początkujący użytkownik forum

Propozycja Internetu z Orange. Czy jest sens ?

Post autor: skoku8 »

Witam. Właśnie dzwonił do mnie konsultant z Orange który zaproponował mi Internet w technologii CDMA z Limitem 3GB za 49zł. Jako że czasem dużo pobieram pytałem go kilka razy czy po przekroczeniu limitu ujrzę transfer magicznych 2kb/s a on stwierdził że nie O.o i że prędkość nie wiele spadnie ale do ilu to już nie powiedział... Kiedyś miałem Orange Free z limitem 1GB i boję się znów wpakować:/ Aktualnie mam neta od lokalnego dostawcy (o zgrozo :|) który za 45zł miesięcznie udostępnia mi magiczne 64Kb/s czyli takie neo 512 tak jakby. Pingi są spoko ale ta prędkość za cenę neo 6Mb mnie dobija :/ Jest sens się pakować w to CDMA? Konsultant twierdził że jakiś tydzień temu jacyś ich testerzy sprawdzali jak działa ten net u mnie i podobno ładnie śmiga ale nawet nie wiem jaka jest maxymalna prędkość. Cały czas tylko słyszałem słowa "technologia idzie do przodu i nasz internet też jest lepszy" ale czy na pewno? Co byście zrobili na moim miejscu? Pomóżcie
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Propozycja Internetu z Orange. Czy jest sens ?

Post autor: wojteks »

skoku8 pisze:a on stwierdził że nie O.o i że prędkość nie wiele spadnie ale do ilu to już nie powiedział
Po limicie obcinają prędkość do 64kbps.
skoku8 pisze: Jest sens się pakować w to CDMA?
Lepszy kabel a i dobra radiówka tez jest lepsza i bez limitu.
skoku8 pisze:technologia idzie do przodu
Może za jakiś czas będą mieli EVDO Rev.B ale na obecną chwilę jest to Rev.A a to znaczy że teoretyczna prędkość połączenia to 3.1Mbps (praktycznie da się uzyskać 2.7-2.8Mbps jak jesteś sam na bazie. Obecnie w związku z dużym obciążeniem transfery większe niż 1Mbps trudno zobaczyć a wieczorami to 100-300kbps.
skoku8 pisze:Co byście zrobili na moim miejscu?
Neostrada a jak się nie da to radiówka (o ile dobrze działa). Jak musi być komórkowy to ten w którego zasięgu 3G jesteś (sprawdź telefonem z 3G na 900Mhz i 2100MHz)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
skoku8

Neo nie mogę niestety :( A radiówka pewnie droga jest i wolna ?
dawwdd
Stały użytkownik forum

Post autor: dawwdd »

Internet jest do bani prędkość wieczorami od 100 do 200 kbs . Nie polecam od siebie lepszy wimax albo kabelek.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

skoku8 pisze: A radiówka pewnie droga jest i wolna ?
Jaka jest w Twojej okolicy to nie wiem, poszukaj może coś znajdziesz i przepytasz użytkowników czy są zadowoleni.
Zawsze możesz brać Orange Free w którym działa CDMA i są znacznie wyższe limity, jednak lepiej poszukać 3G dowolnego operatora, powinno być lepsze niż CDMA.

Czy Twoja lokalizacja to kod 05-430? Jeżeli tak, to masz Orange 3G z Regut i Celestynowa ewentualnie Play z Józefowa bez telefonu z 3G i próbie połączenia video nic więcej nie stwierdzę.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
skoku8

Tak dokładnie to moja lokalizacja. Ogólnie wychodzi na to że CDMA mi się nie opłaca bo aktualnie mam 64kb/s i tam po zwolnieniu będzie to samo ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

skoku8 pisze: Ogólnie wychodzi na to że CDMA mi się nie opłaca
Coś się tak uparł na to CDMA? Weź Orange Free, w nim jest dostęp do 3G i CDMA. Będziesz miał wybór.
Ja bym jeszcze sprawdził Play na 3G.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: trybun »

skoku8 pisze:
Weź Orange Free, w nim jest dostęp do 3G i CDMA. Będziesz miał wybór.
Tylko skąd sprzęt do tego CDMA w Orange free? Od ponad miesiąca, Orange mimo reklamowych kuszeń tym standardem nie oferuje żadnego sprzętu obsługującego pasmo CDMA.
Ostatnio zmieniony 2011-12-03, 10:16 przez trybun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

trybun pisze: Od ponad miesiąca, Orange mimo reklamowych kuszeń tym standardem nie oferuje żadnego sprzętu
To już inna bajka, ja przedstawiam możliwe rozwiązania a nie szczegółowy wybór sprzętu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
trybun

Post autor: trybun »

wojteks pisze: To już inna bajka, ja przedstawiam możliwe rozwiązania a nie szczegółowy wybór sprzętu.
Jasne. Ale zastanawiające o co chodzi firmie Orange. Czy to jakaś chwilowa fuszerka dostawców sprzętu, czy po cichu wycofywanie standardu CDMA z Orange Free.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

trybun pisze:czy po cichu wycofywanie standardu CDMA z Orange Free.
Raczej w ogóle utrudnianie zakupu CDMA ponieważ infrastruktura jest przeciążona na maksa i transfery użytkowników CDMA wieczorami są tragiczne. I tak jest dobrze że jakiś obrót używanym sprzętem do CDMA jest bo innego nie będzie poza pochodzącym z oficjalnej dystrybucji Orange. To dość mocno limituje ilość użytkowników.
Nie pomagam na PW!
DejaVu

Post autor: DejaVu »

wojteks pisze:infrastruktura jest przeciążona na maksa i transfery użytkowników CDMA wieczorami są tragiczne
Dziś w Orange CDMA mam nowy okres rozliczeniowy więc podłączyłem ruter od nich-no i tragedia,w grze Battelfield3 wybrałem serwer z PINGiem 119 a gra się słabiutko,są przycinki i cofa mojego żołnierza i ciężko kogoś ustrzelić ;) a grywałem nawet po limicie z PINGiem do 130 i grało się ''dobrze''-mimo że złożyłem pisemną rezygnację to nie mogę odpędzić się od konsultantów którzy wydzwaniają do mnie :D Plus w mojej lokalizacji działa o wiele lepiej-może za 2lata coś się zmieni,jakieś LTE lub coś innego
:niepewny:
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ