Chris-Kr pisze:Po pierwsze, jeśli nawet modem jest zepsuty (w co nie wierzę), to nie zepsuł Ci go TNI, tylko sama sobie go zepsułaś!
Jak zwał tak zwał, w każdym razie ja nie zrobiłam nic, poza wpisaniem w odpowiednie pole TNI prawidłowego nr nośnej, po czym modem się zresetował i już nie działa poprawnie. Jeśli taka czynność może powodować dla modemu przykre konsekwencje, to albo nie powinno tego typu opcji w tym programie być, albo powinno być gdzieś ostrzeżenie przed korzystaniem z tej funkcji.
Chris-Kr pisze:
Jeśli nie jesteś w stanie włączyć opcji "Komunikacja AT", to zmień port do komunikacji na jakiś inny używany przez modem i wtedy zrób kolejno reset (..).
Nie ma takiej opcji, bo modem resetuje się tak szybko i tak często, że system nawet nie nadąża chyba rozpoznać urządzenia
key pisze:
Mozesz powiedziec, jak twoim zdaniem to "resetowanie" wyglada?
Wygląda to tak, jakby co chwilę modem był podłączany i odłączany z portu USB, co chwila słychać dźwięki systemu windows informujące o podłączeniu i odłączeniu urządzenia. Po minucie, dwóch takiej "jazdy" modem przechodzi w stan awaryjny (długo migająca zielona dioda), gdzie wprawdzie system już widzi modem, ale wszelkie próby zaznaczania jakichkolwiek opcji w TNI kończą się komunikatem jak z pierwszego screena, a próba nawiązania połączenia z internetem komunikatem o prawdopodobnej awarii modemu (zcreen2).
Uwierzcie ja nie jestem blondynką i trochę się w tych technicznych sprawach orientuję i zanim napisałem o problemie próbowałam na kilkanaście sposobów zmienić ustawienia na fabryczne ale się nie udało. Zawsze wszystkie nawet najbardziej zaawansowane opcje TNI miały to do siebie, że zmiany były w 100% odwracalne, niestety nie tym razem i chyba nie obejdzie się bez naprawy (mam nadzieję w ramach gwarancji).