Modem Huawei E398 Jaki router??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
anteklukasz
Stały użytkownik forum

Re: Modem Huawei E398 Jaki router??

Post autor: anteklukasz »

Koledzy czy cos wiemy a temat LT 6408 N
Czy gdzieś mozna go kupić jak on działa?

Ja mogę go kupić przetestować tylko czy kupić go w Polscacie?
Awatar użytkownika
Thrathor
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Thrathor »

Dzwoniłem dziś do dystrybutora Polsatu - póki co router mają "na papierze" i nie wiadomo kiedy zobaczą go na oczy.
Thrathor
mayka
Użytkownik forum

Post autor: mayka »

Na routerach na których obslugiwane jest openwrt juz jest obsluga e398 wiec możesz przetestować z innym modemem (np. tplink 3420)
Awatar użytkownika
Thrathor

Post autor: Thrathor »

A jak to ma się do tego postu sprzed 10 dni: ?
japkooo pisze:ktoś kiedyś spytał jak z działaniem tego modemu pod TL-mr3420.
Odpowiem na to pytanie gdyż od kilku dni bezowocnie z nim walczę. Efektu brak także dopóki komuś się nie uda tych urządzeń zmusić do współpracy to odradzam zakup TL do modemu E398.
Pogooglowałem na szybko i nie zauważyłem nigdzie info o dodaniu pełnej obsługi e398 do openwrt, tak żeby osiągnąć chociaż te 50Mbps obiecywane w Edimaxie.
Thrathor
Awatar użytkownika
rsmax

Post autor: rsmax »

Edimax 6408 test

Mój LTE ze względu na brak anteny zewnętrznej (7km od nadajnika) wyciąga 30mbps po modemie.
Edimax 6408n po kablu sprawdza się z tą samą prędkością, więcej uzyskam jak znajdę czas i chęci dla zamontowania anteny. WIFI w "G" różnie do 20mbps

Natomiast mam inny problem z VOIP, gdyż D105 po podłączeniu w DHCP bramki LINKSYS 2002 od razu działał, natomiast Edimax za chiny, nie mogę sobie poradzić ze skomplikowanym menu i obsługą. W DHCP świetnie działa komp, smartfon.
Nie ważne jaki modem, sieć bo mam ich kilka
Ktoś się zna na tym?
Ostatnio zmieniony 2011-11-27, 21:39 przez rsmax, łącznie zmieniany 2 razy.
Noreck
Stały użytkownik forum

Post autor: Noreck »

rsmax pisze:Edimax 6408 test

Mój LTE ze względu na brak anteny zewnętrznej wyciąga 30mbps po modemie.
Edimax 6408n się sprawdza z tą samą prędkością, więcej uzyskam jak znajdę czas i chęci dla zamontowania anteny. Po WIFI w "G" obcina do 14mbps
Nieco dziwna polszczyzna. Rozumiem, ze po wifi ten router obcina do 14 Mbps, wiec nie rozni sie niczym od routera, ktorego uzywam od 2 lat tj. Edimax 6200n. Mialo byc pelne wsparcie LTE a tu kicha. Jeszcze troche takich "testow" i zdecyduje sie na Dovado.
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

Post autor: Tom3k »

Noreck, kolega rsmax, napisał, że obcina w "G"!
W "n" nie znamy szybkości a to prędkość dająca rozkręcić możliwości LTE.
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Noreck
Stały użytkownik forum

Post autor: Noreck »

Tom3k pisze:
W "n" nie znamy szybkości a to prędkość dająca rozkręcić możliwości LTE.
Nie jestem pewien. Mój stary Edimax podłaczony pod internet UPC dawał po G ok. 40 Mbps, a niezależnie czy Cyfrowy Polsat leci po G czy N wydoli do ok. 14 Mbps.

Dlatego jestem sceptyczny co do wyników nowego Edimaxa :(
anteklukasz
Stały użytkownik forum

Witam,
Pisałem email do edimaxu odnosnie predkosci tego routera
Dostałem odpowiedź że router nie obcina predkosci i takie jak LTE e398 osiąga bezposrednio w Laptopie tak samo bedzie po wsadzeniu go do routera
hmm - co sadzicice;)

Pozdr
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

A Ja pisałem do nich o listę wspieranych modemów i cisza do dzisiaj
anteklukasz
Stały użytkownik forum

Koledzy mi chodzi o Router LT 6408 N i jego prędkości.

Pozdrawiam

Dodam ze dzwoniłem do Polsatu router w/w nie spowalnia w ogóle prędkosci czyli jak w lapku mam 70 Mb to realnie tez tyle wyciąga.

Niestety nie ma go w sprzedaży dla zwykłego klienta tzn dla klienta który chce tylko router :( Ja mam LTE i muszę radzić sobie sam.

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2011-11-29, 23:18 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-11-29, 23:18 przez anteklukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

anteklukasz, To bardzo dobre wieści!!!
Oby tylko zapowiedzi się sprawdziły!! Dzięki niemu pewnie będzie możliwość rozkminienia "jak to działa" i przeportowania na inne routery (OpenWRT).
Poczekam chwilkę czy się to uda bo bardzo mi się podoba mój netgear, jeśli uda się usprawnić OpenWRT to lux ale jeśli nie, to kupuje Edimaxa ;)

OT. "po" WNDR3700v2 wszystkie routery z wystającymi (czyt. zewnętrznymi) antenami wyglądają "dziwnie" :)
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
anteklukasz
Stały użytkownik forum

Koledzy ja odpuszczam to forum za jakiś błąd dostałem ostrzeżenie o pisowni masakra!!!

Pozdrawiam tych co patrzą na pisownie a nie na treść

Pozdrawiam normalnych forumowiczów
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: moher »

anteklukasz pisze:Koledzy ja odpuszczam to forum
Wyluzuj, nie warto rezygnować z dobrego źródła wiedzy tylko dla tego, że jakiś moderator jest nadgorliwy.
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

Anteklukasz daj spokój - ostrzeżenie to nie znaczy, że ktoś Cię nie szanuje - może Pan MOD ma zły dzień ;)

Panie MODZIE - błąd w pisowni... ok... ale czy nie warto było przeczytać najpierw informacje kolegi, który napisał bardzo ważna informacje NA TEMAT!? Zadzwonił do CP i podzielił się z nami informacją - przecież nie musiał! Więc może warto dać mu "pomógł" zamiast ostrzeżenia?
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Tom3k pisze:błąd w pisowni
Żeby to jeden, przecież tego nie da się normalnie czytać.
Przykład bełkotu:
anteklukasz pisze:że router nie obcina predkosci i takie jak LTE e398 osiąga bezposrednio w Laptopie tak samo bedzie po wsadzeniu go do routera
A po ostrzeżeniu nagle nawet polskie znaki się znalazły:
anteklukasz pisze:za jakiś błąd dostałem ostrzeżenie o pisowni
Tu widać że nad poprawnością ortograficzno gramatyczną warto pracować. Skoro Opera nie podkreśla błędów albo podkreśla prawie cały tekst bo jest bez polskich znaków to znaczy że piszący ma to gdzieś.
Dla mnie oznacza to brak szacunku dla czytających i o ile na gg czy innym chacie/fb/nk każdy może pisać jak chce bo to świadczy tylko o nim samym to jednym z punktów regulaminu Forum jest poprawna pisownia.
Osobiście nie czepiam się braku ogonków, jednak powinny być i jak widać większość potrafi ich używać. Ortografy i bełkot nie zasługują na pobłażanie.
Nie pomagam na PW!
anteklukasz
Stały użytkownik forum

Jeszcze jedna informacja dla osób normalnych na tym forum!.

Router edimax będzie dostępny w CP w połowie grudnia w ofercie detalicznej
Takie info dostałem od wsparcia LTE CP

Ceny na rynku detalicznym nie podali bo jeszcze nie znają

Co do cen ogólnych to na Allegro te routery chodzą po ok 350 - 390 zł

Pozdrawiam
biegus42

DOVADO

Post autor: biegus42 »

Witam.A gdzie znajdę firmware do wersji 5.12. do E398?
Awatar użytkownika
rsmax

Założyłem wreszcie antenę zewnętrzną do LTE i Edimax 6408n hula jak modem:
50 mbps down
24 mbps upload

Niestety ma złe firmware które nie chce współpracować z VOIP (bramkami), Edimax.pl problem rozwiązuje, ma być w najbliższych dniach nowe poprawione do zdjęcia.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Moje wyniki na Dovado Lite i tym Edimax są także bardzo dobre - przez USB osiągam do 88Mbit/s, na routerach około 70Mbit/s (na Dovado nieco więcej). Pierwsze wyniki: http://forum.jdtech.pl/Watek-dwa-router ... o-i-edimax
Będzie na blogu test.
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

Powiedzcie jak ten Edimax pracuje w WiFi ? Jakubd bo Twoje testy są po Lanie?
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Zrobiłem i takie i takie testy. Edimax po lan dociąga do 70Mbit, po wlan (w miarę małe zakłócenia, odległość 1m) wychodzi około 40/28Mbit (up/down).
Muszę to teraz wszystko opracować :) Sam router już przekazałem dalej i nie mam go, ale materiału mi wystarczy do analiz.
Sprawdziłem także zgodność z modemami: SW307, E173, E353 i oczywiście E398 działają bez problemu, także z Aero2. Co ciekawe routerek ma konfigurację netu do kilku innych polskich sieci poza CP i setek z całego świata.
Konfiguracja pod Aero2 także nie stanowi problemu :) choć na liście jej nie ma.
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

jakubd, Twoim zdaniem lepiej kupić Dovado LITE czy tego edimaxa?
Sprzedałem mojego netgeara kiedy dowiedziałem się, że są już szybsze sprzętu do LTE tylko teraz kwestia wyboru

Jak pewnie kojarzysz interesuje mnie NET w 100% po Wifi dla kilku urządzeń- LANu w ogóle nie używam. Więc zależy mi na prędkości maksymalnej w Wifi.
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Przy WiFi oba urządzenia mają podobną wydajność, choć Edimax z CP wydaje się odrobinkę szybszy. Przy Ethernecie jest odwrotnie: Dovado jest nieco szybszy.
Test obu urządzeń dokończę i opublikuję mam nadzieję w ten weekend. Nie udało mi się tylko zrobić testu stabilności Edimaxa, ale nie spodziewam się jakiś wielkich problemów.
Oba urządzenia są godne polecenia, ale jak kupisz z umową Edimaxa, to masz łatwiejszy serwis w razie czego. Natomiast Dovado technicznie chyba jest do przodu, jedna wadą może być brak switcha ethernetowego.
Zaletą Dovado może być też odłączana antena WiFi, czego nie ma netgear.

Generalnie warto będzie przeczytać oba testy i wybrać świadomie :)
Gasol
Stały użytkownik forum

Post autor: Gasol »

Testuję właśnie Edimax LT-6408n. Niestety bez LTE, bo nie mam sygnału. Korzystam z HSPA Plusa.

Tak na szybko zauważyłem, że po włożeniu SIMa Plusa zabezpieczonego PINem jest chyba jakiś problem, by router zainicjował połączenie z modemem. Jeśli wyłączy się PIN, to wtedy jest OK. Być może robię coś nieprawidłowo, ale co innego wpisać w pole oznaczone Kod PIN?

Druga wada, to problem z obsługą bramki VoIP wbudowanej w Linksys RT31P2. Nie udało mi się tego ustawić, nawet gdy zrobiłem DMZ na adres RT31P2 podłączonego pod LAN LT-6408n. Być może to kwestia oprogramowania, jak wspominał wcześniej rsmax.
P10TR
Użytkownik forum

Post autor: P10TR »

jakubd pisze:Nie udało mi się tylko zrobić testu stabilności Edimaxa, ale nie spodziewam się jakiś wielkich problemów.
U mnie już zaliczył pierwszy, samoczynny restart. Nie minęło nawet 24h od pełnego uruchomienia. Na szczęście sam się podnosi i nawiązuje połączenie więc nie muszę wdrapywać się na strych, żeby go "wspomóc".
Awatar użytkownika
rsmax

edimax.pl rozwiązał problem współpracy routera edimax 6408n z bramkami voip we wszystkich sieciach poprzez nowe firmware - 1.03a
jesli ktoś chce, u mnie już sprawdzone, to proszę o email:)
anteklukasz
Stały użytkownik forum

Witam,

Koledzy idąc dalej tymi myślami , mam pytanie jak podpisywałem umowę kupując D 105 - a teraz muszę zakupić na wolnym rynku Edimaxa czy nie można zareklamować w CP D 105 ponieważ nie spełnia tego po co został sprzedany!!!

Czy jest szansa aby walczyć z nimi?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Póki D105 jest sprawny, nie możesz go reklamować. A jak go zareklamujesz jako niesprawny, dostaniesz najwyżej naprawę/wymianę na... D105 :) Niestety. Ostrzeżenie u mnie na stronie wisi od dawna, od operatora nie żądaj gwarancji na cokolwiek.
Najbardziej wkurza, że nie można zmienić firmware na taki, który umożliwiłby korzystanie z oferty innego operatora.
Gasol
Stały użytkownik forum

Post autor: Gasol »

anteklukasz pisze:Witam,

Koledzy idąc dalej tymi myślami , mam pytanie jak podpisywałem umowę kupując D 105 - a teraz muszę zakupić na wolnym rynku Edimaxa czy nie można zareklamować w CP D 105 ponieważ nie spełnia tego po co został sprzedany!!!

Czy jest szansa aby walczyć z nimi?
Nie podpowiem, co zrobić, aczkolwiek moim zdaniem masz prawo do reklamacji.

Natomiast dziś rozmawiałem z CP i powiedzieli mi, że nowy Edimax będzie od Nowego Roku w wolnej sprzedaży za 249zł. Nie wiem, czy to się sprawdzi, bo kontaktowałem się z punktem, gdzie brałem zestaw do testów, a nie oficjalnie z CP.
ODPOWIEDZ