internet z cyfrowego polsatu z dużej odległości
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
internet z cyfrowego polsatu z dużej odległości
Witam, mam zamiar wybrać internet LTE Cyfrowego Polsatu, tylko nie wiem czy u mnie będzie zasięg, bo nadajnik jest najbliżej 15km w lini prostej, nie wiem co to może mieć do rzeczy ale z play-a łapie mi full zasięg 3G bez anteny a stacja znajduje się około 25km to może tak samo LTE złapie z anteną chociarz te 2 kreski. Czekam na odpowiedzi
-
- Użytkownik forum
Re: internet z cyfrowego polsatu z dużej odległości
twoja lokalizacja mówi bardzo dużo to po pierwsze. Po drugie nie wierzę, że masz full zasięg przy takiej odległości, a po trzecie wystarczy tylko trochę poczytać, LTE ma sięg kilku km.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
i to w bardzo optymistycznej wersji. 2-3 km to max.kris009c pisze:LTE ma zasięg kilku km.
Widzę, że Andersenowi przybył konkurent w dziedzinie bajkopisarstwarogalik112 pisze: z play-a łapie mi full zasięg 3G bez anteny a stacja znajduje się około 25km

Ostatnio zmieniony 2011-12-12, 18:31 przez Yanusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Co za bzdury piszeszrogalik112 pisze:może mieć do rzeczy ale z play-a łapie mi full zasięg 3G bez anteny a stacja znajduje się około 25km

Podaj swoją lokalizację lub sam sobie określ tu: http://mapa.btsearch.pl/
-
- Stały użytkownik forum
serio mówię z tym play-em, mam full zasięg i mnie to dziwi tylko mnie pingi denerwują i bardzo laguje w grach, a może do tego lte antena by się przydała 14dbi? Lte to moja ostatnia deska ratunku do gier pomoocy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dokładniej to częstotliwość nadawania ma słabą propagację fali w terenieLTE ma sięg kilku km
Zapomnij, gdyby to połączenie było zestawione punkt-punkt to przy zysku anteny 20+...dB coś takiego mogło by działać (pomijając aspekty prawne)a może do tego lte antena by się przydała 14dbi

jareq
- Jaco
O grach zapomnij na internecie komórkowym.rogalik112 pisze:moja ostatnia deska ratunku do gier
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Słyszałem już różne bajki, ale ta jest przedniej marki. Moim zdaniem żyjesz w błogiej nieświadomości realnego zasięgu. Na początek sugeruję zmienić aplikację do pomiaru siły sygnału i warto też pamiętać, że jest "subtelna" różnica pomiędzy "3G" i "G".rogalik112 pisze:play-a łapie mi full zasięg 3G bez anteny a stacja znajduje się około 25km
-
- Mistrz bezprzewodowy
Z tym się akurat w 100% nie zgodzę, oczywiście przy założeniu że korzystamy minimum z technologi HSPA, nie przeciążonej stacji ...itd które również dotyczy technologi kablowych. Jest wielu użytkowników kablowych którzy mają gorsze parametry łącza od 3G-HSPA, choć reguła jest odwrotna-są wyjątki!O grach zapomnij na internecie komórkowym.

jareq
-
- Stały użytkownik forum
jak bym miał kłamać to bym tego nie pisał dla pośmiewiska ale mówię serio, może taka siła nadawcza stacji jest, a wiadomo może lte złapie, przecież można wybrać lte w cyfrowym polsacie na próbę
- Jaco
Więc nie pisz że na 100% można sobie swobodnie grać.jarek999 pisze:oczywiście przy założeniu że korzystamy minimum z technologi HSPA, nie przeciążonej stacji ...itd
-
- Stały użytkownik forum
zimpulsowany już robiłem zmiany do pomiaru nawet urządzenia zmieniałem i nadal pisało 3g a prędkość pobierania około 1mbps i ja wiem co to oznacza 3g, 3,5g, hsdpa, hspa+ itd. bo sie w to bawie i testuje prawie każda technologie jak działa na moim terenie
-
- Użytkownik forum
No fajnie, fajnie, tylko szkoda, że nie znasz zasad działania 3G/hspa..., już nawet z wiki niech będzie. Nie wiem, czy patrzyłeś stronę, co podał ktoś wcześniej? patrzyłeś chociaż? zaraz się okaże, że masz Play'ea nadajnik u sąsiada, a ty niczego pewien myślisz, że ciągniesz z 25 km...rogalik112 pisze: bo sie w to bawie i testuje prawie każda technologie jak działa na moim terenie