Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam jestem zainteresowany kupnem tej http://allegro.pl/mocna-antena-24db-hua ... 92926.html lub http://allegro.pl/najmocniejszy-zestaw- ... 51104.html
tej anteny
lecz mam parę pytań
Przedłużyłem sobie umowę z plusem na internet wybrałem technologie hspa + mieszkam na samym końcu zasięgu na samym modemie zostaje wyłapywany sygnał ale bardzo slaby internet co prawda jako tako chodzi ale słabo.
Moje pytania to czy taka antena umożliwiła by mi normalne pobieranie plików i przeglądnie stron?
Czy by ona w_ogóle coś pomogła?
Czy taka antena była by lepsza od tej sprzedawanej w komisach plusa?
Mój modem to Huawei e353
Która antenę wybrać a może by mi jeszcze ktoś inną polecił jeszcze lepszą czekam na propozycje i liczę na ekspercka poradę
Swoją drogą ciekawe, że sprzedawca (i producent jednocześnie), zaleca antenę do stosowania w Iplusie, Blueconnect i Orange Free, mimo, iż antena ta pracuje w paśmie 850-960 MHz.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
W tamtych antenach które podałem zysk wynosi 24 dBi a w tej 17dBi czy to robi dużą różnicę i może jak mógł byś mi powiedzieć jeszcze, w jakim stopni internet będzie chodził szybciej z tą anteną niż bez?
Tutaj nie chodzi o to, czy antena ma 17 czy 24dBi zysku (pominę już fakt, że wg większości opinii ta antena nie ma 24dBi). Chodzi o to, że skoro masz umowę na iPlusa, to potrzebna Ci antena pracująca w częstotliwości UMTS 2100 lub 900..
Antena zaproponowana przez Darek.74, jest w tej chwili najmocniejszą przystępną cenowo anteną na pasmo UMTS 2100, natomiast jeśli zechcesz korzystać z zasięgu Aero2, to skuś się na ATK-20 lub ATK-10.
Ostatnio zmieniony 2011-12-13, 18:24 przez Yanusz, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
no masz rację Yanusz w Rejowcu bez anteny mam HSPA tak samo z mego rodzinnego domu gdzie wcześniej na żadnej antenie nie dało złapać się 3g..cholernie i to bardzo sieje ten 900 może i zapchany będzie ale to zawsze lepsze od EDGE
@Darek.74:
Dużo więcej niż troszkę było by w tym przypadku. Takie szaleństwo z tym, gdzie większa antena nie ma sensu. Na żądanie anteny to sygnał sam się przecież nie pojawi.
Kupiłem tą antenę dzisiaj mi przyszła od razu postanowiłem ją sprawdzić co prawda nie obsadzałem jej na maszcie ponieważ jest już trochę ciemno ale wystawiłem ją za okno w stronę miasta. Niestety nie chce działać po podłączeniu znajdowany jest sygnał EDGE na którym internet nie chodzi. Co ciekawsze po wyjęciu wtyczki anteny z modemu sam modem na swojej wbudowanej antenie znajduje sygnał HSPA+ i łączy z internetem gdy połączenie zostało nawiązane na modemowej antenie podłączyłem zewnętrzną i internet znowu przestał działać jak myślicie czy trafiła mi się wadliwa antena?