Da rade skopiować SIM ?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Da rade skopiować SIM ?

Post autor: Maciek »

Czy jest jakiś sposób na skopiowanie karty SIM ? Mam internet przez modem ale czesto nie ma mnie w domu i jak chce odebrac maila to nie za bardzo mam na czym a tak mialbym 2 karty jedna w komie druga w modemie i byloby git ? Czy to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> możliwe?
Dawno mnie tutaj nie było :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Da rade skopiować SIM ?

Post autor: zDaleKi »

Niektórzy operatorzy mają w swojej ofercie taką usługę. Mam na myśli dwie karty sim do jednego numeru. popytaj się u swojego operatora czy takie coś jest u niego możliwe i za ile.

Co do amatorskich sposobów, to nie będę sie wypowiadał, czytaj podobno niektórym się udało ;)
Swego czasu były nawet na Allegro specjalne zestawy do tego.
Są też odmiany kart tzw. dual-sim, które teoretycznie umożliwiają przechowanie kilku simów. Ale ja tego nie testowałem, wiec także nie będę opisywał jak to działa.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Mavie

Post autor: Mavie »

W Erze jest tandem, czyli dwie karty do jednego numeru.

Skopiowac sie da, ale trzeba fenixowy programator, czysta karte serwisowa i kilka godzin w zapasie. Na allegro do kupienia gotowe zestawy z instrukcja.
Awatar użytkownika
Maciek

@Mavie a czy moglbys podac line do tego sprzetu na allegro bo nie wiem co <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> wpisac zeby to znalezc :oops: heh :wink:
nunek07
Użytkownik forum

Post autor: nunek07 »

Mavie pisze:Skopiowac sie da, ale trzeba fenixowy programator, czysta karte serwisowa i kilka godzin w zapasie. Na allegro do kupienia gotowe zestawy z instrukcja.
@Tujboo, chce Ci się w takie rzeczy bawić?! Przecież pójść do salonu Twojego operatora i zapytać nie zaszkodzi... No chyba, że lubisz te sprawy i komplikować sobie życie :wink:
Życzę powodzenia w samodzielnym klonowaniu karty!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Mavie pisze:W Erze jest tandem, czyli dwie karty do jednego numeru.
Ja jeszcze dodam aby to poprawnie działało może być włączona do sieci tylko jedna karta.Z chwilą wyłączenia pierwszej można włączyć drugą.Nie da się aby były dwie naraz aktywne.
Awatar użytkownika
Maciek

Wiem ze nie mozna korzystac z dwoch kart naraz :D A co do spytania sie w serwisie to chyba tak zrobie :D
6182

Post autor: 6182 »

BliSki pisze:Są też odmiany kart tzw. dual-sim, które teoretycznie umożliwiają przechowanie kilku simów. Ale ja tego nie testowałem, wiec także nie będę opisywał jak to działa.
O ile wiem dual-sim to urządzonko które pozwala instalować 2 karty SIM w 1 telefonie a nie 2 telefony i 1 numer naraz :wink:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

6182 pisze:
BliSki pisze:Są też odmiany kart tzw. dual-sim, które teoretycznie umożliwiają przechowanie kilku simów. Ale ja tego nie testowałem, wiec także nie będę opisywał jak to działa.
O ile wiem dual-sim to urządzonko które pozwala instalować 2 karty SIM w 1 telefonie a nie 2 telefony i 1 numer naraz :wink:
Przecież dobrze napisał.Dual sim na kilka simów.Można również mieć dwa fony z tym samym numerem.Wszystko masz napisane wyżej. :lol:
6182

Post autor: 6182 »

No nie zwróciłem uwagi faktycznie napisał dobrze.Zwracam honor :wink:
Ale temat jest o tym żeby mieć 2 telefony z jednym numerem a nie jeden telefon z dwoma numerami :)
zDaleKi

6182 pisze:O ile wiem dual-sim to urządzonko które pozwala instalować 2 karty SIM w 1 telefonie
Dokładnie tak. Pierwotnie było to przewidziane do używania dwóch standardowych kart do jednego telefonu. Obecnie te "wynalazki" są przewidziane do tego, żeby skopiować na nie nawet do 10 simów. Oczywiście użyty może być tylko jeden. Ale zakładając, że jeżeli już skopiujemy, to możemy mieć oryginał i kopię ;) dalej z ograniczeniem, ze użyty może być tylko jeden jednocześnie.
6182 pisze: a nie 2 telefony i 1 numer naraz :wink:
A gdzie napisałem, że 2 telefony jednocześnie?
Myślę, że powyższe opisy wyjaśniły o co mi chodziło. Jeżeli nie, to proszę o pytania ;)
6182 pisze:Ale temat jest o tym żeby mieć 2 telefony z jednym numerem a nie jeden telefon z dwoma numerami :)
Dokładnie tak, nie rozpisałem się o tym sposobie, bo myślałem, że nikogo nie zainteresuje ;) A jeżeli zainteresuje, to zapyta ;)
Ale teraz już chyba wszystko jasne?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
wankus
Początkujący użytkownik forum

Post autor: wankus »

Mavie pisze: Skopiowac sie da, ale trzeba fenixowy programator, czysta karte serwisowa i kilka godzin w zapasie. Na allegro do kupienia gotowe zestawy z instrukcja.
witaj,

programator phoenix mam, ale skad mozna wziac czysta karte, i ewentualnie czy jest gdzies opis jak to zrobic/ klonowac?

dzieki za info.
pzdr
Awatar użytkownika
emulator
Stały użytkownik forum

Post autor: emulator »

(...)powtorze jeszcze raz, stare karty SIM dalo sie sklonowac, ale trzeba i tak bylo znac PIN(...)
Nowych kart ze wzgledu na zmieniony algorymt szyfrowania nie da sie sklonowac.
http://www.klonowanie.portal-gsm.pl/pytania.htm

Jednym slowem gra nie warta swieczki.
Awatar użytkownika
Maciek

emulator pisze:
(...)powtorze jeszcze raz, stare karty SIM dalo sie sklonowac, ale trzeba i tak bylo znac PIN(...)
Nowych kart ze wzgledu na zmieniony algorymt szyfrowania nie da sie sklonowac.
http://www.klonowanie.portal-gsm.pl/pytania.htm

Jednym slowem gra nie warta swieczki.
Miałem okazję odwiedzić tą stronę :wink: Kiedy przeczytałem co trzeba zrobić ile zainwestować to od razu zrezygnowałem :)
luke
Początkujący użytkownik forum

Post autor: luke »

:P :P :P Panowie: popatrzcie co napisałem tutaj:

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=42428#42428

A jeśli chodzi o tandem to nie ma bata, żeby internet Wam Era uruchomiła na takiej karcie :-))) Sprawdzałem pytałem, kombinowałem...

Poczytajcie więc powyższego linka :P
zDaleKi

Przy okazji, może kogoś zainteresuje artykuł o wykorzystaniu Dual-SIMów w najnowszym PCFomacie 8/2007. Dokładnego streszczenia nie będę robił, bo jeszcze nie czytałem. Ale jak ktoś jest zainteresowany, to może sięgnąć do tego miesięcznika ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Mavie

Post autor: Mavie »

BliSki pisze:Przy okazji, może kogoś zainteresuje artykuł o wykorzystaniu Dual-SIMów w najnowszym PCFomacie 8/2007. Dokładnego streszczenia nie będę robił, bo jeszcze nie czytałem. Ale jak ktoś jest zainteresowany, to może sięgnąć do tego miesięcznika ;)
Taki maly OT :) Nie czytalem artykulu, ale do swojego MDA kupilem ostatnio najprostrzego duala bez wycinanki za 10 zl, miejsca w nim sporo pod bateria wiec nie musialem kombinowac i niszczyc kart :D Mam prywatny i sluzbowy w jednym urzedzeniu, tylko flight mode wlaczam i wylaczam zeby sie karty przelogowaly. Jakby ktos chcial uzyc duala w PPC to od razu uprzedzam, ze czysci pamiec po uruchomieniu, wiec najpierw backup :)
ODPOWIEDZ