Dostęp do hotspota.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zybi =net
Początkujący użytkownik forum

Dostęp do hotspota.

Post autor: zybi =net »

Witam jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś nie tak napiszę , chciałbym osiągnąć lepszy sygnał miejskiej sieci hot spot = http://www.konin.pl/koman/index.php?d=dostep mieszkam w wieżowcu na 10 piętrze , posiadam urządzenie do internetu EnGenius wireless lan usb2.0 Adapter plus do tego antenę kierunkową typu Yogi skierowaną na nadajnik sieci kdk 1 koman ,od której dzieli mnie około 1000 m w lini prostej ,widzę ich przekażnik z swojego balkonu , obecnie mam dwie kreski i siła sygnału dostateczna , ale czasami wskakuje mi znakomita po czym niknie , tak sobie pomyślałem ze być może idze to anteną zewnętrzną , co o tym myślicie , czy warto inwestować w inną lepszą antenę ,ewentualnie jaką byście polecili z góry dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam :zdrowko:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-12-08, 10:41 ]
Poprawiłem link na klikalny.

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2011-12-10, 14:45 ]
Zmiana tytułu wątku, tematy typu pomoc są zabronione.
Ostatnio zmieniony 2011-12-10, 14:45 przez zybi =net, łącznie zmieniany 2 razy.
dobrze jest wiele wiedzieć
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Dostęp do hotspota.

Post autor: krystianb »

Może być tak, że jesteś poza główną wiązką (jeśli mieszkasz wyżej niż anteny HS) i niewiele da się zrobić. Zależy jaki sprzęt jest z drugiej strony.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
zybi =net

Oki sorry że dubluję posty ale mam dylemat co robić]no i ciekawi mnie to bardzo mieszkam na 10 piętrze ,a ich sprzęt jest na pewno niżej widzę go od siebie odległość to 1 km , czyli nie ma co tracić pieniędzy i mieszać ,dlatego pytam bym na darmo nie stracił siana pozdrawiam i jeszcze raz sorry :D :D
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

zybi =net pisze:a ich sprzęt jest na pewno niżej widzę go od siebie odległość to 1 km ,
Widzisz tylko antenę a nie sprzęt który nadaje sygnał a to już spora różnica.
zybi =net

Więc co doradzicie ,bardzo proszę o poradę ,przykładowo teraz mi chodzi super jestem zadowolony ,ale czasami mi muli że lipa totalna :szok: :szok:Zadzwoniłem do sklepu i doradzono mi do mojej karty sieciowej taką antenę możecie wyrazić swoją opinię na jej temat dzięki za odpowiedzi , bo tą co mam to jakaś samoróbka tłuczona w piwnicy link http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... 712425.htm
zybi =net

Więc się uczę posiedziałem troszkę w necie poczytałem ,o to co uczyniłem proszę o wybaczenie ale ja na poważnie jestem ciemny w tych sprawach 1 co zrobiłem to zmieniłem ustawienie Stan Valid Interval z 60 na 120 wydaje mi się że poprawiła mi się szybkość ,2 sprawdziłem na jakim sprzęcie pracują ich nadajniki i czyli ma Mikrotik więc muszę kupować antenę pod ich sprzęt wypatrzyłem taką co wy na to link proszę o pomoc http://www.mikrotik.org.pl/urzadz.php?g ... 24&idx=749 :ok: :dobani:
Awatar użytkownika
zorian
Użytkownik forum

Post autor: zorian »

zybi =net pisze:czyli ma Mikrotik więc muszę kupować antenę pod ich sprzęt
Pierwsze widzę, aby dobierać antenę pod producenta... Antena jest elementem biernym, więc "nie wie" z jakim sprzętem się łączy i jest jej obojętne, czy jest to Linksys, Cisco, TP-Link czy Microtik. Najważniejsze, aby była to antena na 2,4GHz. Kolejna sprawa to jak najkrótszy przewód = jak najmniejsze straty sygnału.
zybi =net pisze:mieszkam w wieżowcu na 10 piętrze
Ja w twojej sytuacji brałbym antenę wybitnie kierunkową - czyli typu Yagi (panele też oczywiście są kierunkowe, ale jednak ich kąt promieniowania jest znacznie większy niż wieloelementowej Yagi). Chodzi o to, że z takiej wysokości to na panelu złapiesz sygnały z 1/5 Konina, a wiadomo że w mieście ciężko jest o spokój w eterze. Najlepiej więc ukierunkować antenę, żeby jak najmniej syfu/szumów łapała z sąsiednich kanałów (w WiFi częstotliwości z sąsiednich kanałów nachodzą częściowo na siebie).
Poza tym sam z doświadczenia wiem, że w tych darmowych hotspotach czasami znajdzie się kilkoro takich, co ostro zasysają wielkie pliki i wówczas prędkość spada mocno (czasami mają podkręconą moc transmisji nawet do 200mW :) )... i wtedy gdy siedzę tylko 30m od hotspot'a net strasznie zamula.

A tak na początek proponuję aktualizację firmware w urządzeniu.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

zorian pisze:czyli typu Yagi (panele też oczywiście są kierunkowe, ale jednak ich kąt promieniowania jest znacznie większy niż wieloelementowej Yagi)
Zgłaszam sprzeciw, kąt promieniowania zależy tylko i wyłącznie od zysku energetycznego i charakterystyki anteny (panele mają te kąty mniej więcej te same, yagi może mieć wiązkę bardziej spłaszczoną)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ