Zakładam, że CDMA są odfiltrowane od reszty, jak na załączonym przez mantesinf screenie.krystianb pisze: nie na żółtym każdym wisi cdma.
Internet CDMA czy antena pomoze?!
Moderator: Moderatorzy
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Internet CDMA czy antena pomoze?!
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie zauważyłem, pozostaje jeszcze kwestia czy wszystkie są czynne.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Tak prawdę mówiąc to jest dziś taki słaby net u mnie z tego modemu, że BTsearch woooooolno sie ładuje
ale wynikło, na to że z tej mapy:
http://imageshack.us/photo/my-images/607/zasig.png/
(UWZGLĘDNIAJĄC TYLKO ŻÓŁTE PUNKTY) mam:
-do 1 punktu= 17.21km
-do 3 punktu= 16.06km
-do 5 punktu= 12.96km (wszystko już obliczyłem w BTsearch jak napisał kolega wyżej)
a... właśnie
bo tak dokładnie internet z orange mi sie niedługo kończy... i mam takie pytanko:
- czy jak skonczy mi sie umowa to mi automatycznie internet rozłączą???
- jak by mi rozłączyli mam możliwość korzystania dalej z tego modemu i z tej karty R-UIM???
- jeżeli tak to jak to wszystko skonfigrować???
- jaka będzie średnia (i jaka bedzie moja przypuszczalna maksymalna prędkość???)???
- jak ustawiać internet w tej karcie R-UIM???
Przepraszam że tak pytam ale aż tak bardzo nie jestem doświadczony w tych sprawach
Czekam na odpowiedź

http://imageshack.us/photo/my-images/607/zasig.png/
(UWZGLĘDNIAJĄC TYLKO ŻÓŁTE PUNKTY) mam:
-do 1 punktu= 17.21km
-do 3 punktu= 16.06km
-do 5 punktu= 12.96km (wszystko już obliczyłem w BTsearch jak napisał kolega wyżej)

a... właśnie

- czy jak skonczy mi sie umowa to mi automatycznie internet rozłączą???
- jak by mi rozłączyli mam możliwość korzystania dalej z tego modemu i z tej karty R-UIM???
- jeżeli tak to jak to wszystko skonfigrować???
- jaka będzie średnia (i jaka bedzie moja przypuszczalna maksymalna prędkość???)???
- jak ustawiać internet w tej karcie R-UIM???
Przepraszam że tak pytam ale aż tak bardzo nie jestem doświadczony w tych sprawach
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Czekam na odpowiedź

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Umowa przechodzi na czas nie określony-tyle że będziesz wtedy płacił chyba więcejmantesinf pisze:czy jak skonczy mi sie umowa to mi automatycznie internet rozłączą

Przeważnie jednak przed końcem umowy dzwoni konsultant i namawia ''do grzechu''

Na Twoim miejscu wziął bym CDMA Plus-z załączonej mapki widzę że masz bliżej do BTS . Plus CDMA możesz wsiąść 7dni na próbę.
-
- Użytkownik forum
oo
fajnie dzieki za info
ale lepiej bedzie net odbierał??:D
a w_ogóle to neta z plusa też mi bedzie potrzebna antena zewnętrzna??

a w_ogóle to neta z plusa też mi bedzie potrzebna antena zewnętrzna??
Ostatnio zmieniony 2011-12-16, 19:18 przez mantesinf, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Do najbliższej stacji bazowej Nordiska masz 6km. Być może wystarczy sam modem, a może nie. Ale co Ci szkodzi wziąć na próbę i sprawdzić, a jeśli na samym modemie nie złapiesz stabilnego sygnału - zamówić antenę zewnętrzną przed upływem tych 7 dni?mantesinf pisze:w ogóle to neta z plusa też mi bedzie potrzebna antena zewnętrzna??
-
Ja do BTS Orange mam ok.15km.a jest ich 4 w okolicy w podobnej odległości mam od początku antenę Atk10 przez dwa lata byłem zadowolony - prędkość ok.zresztą nie potrzebuje dużej prędkości - bardziej interesuje mnie PING
nie zmienia to faktu że w Orange rzadko korzystałem np.z YouTube , raz że limit , a dwa że tylko wcześnie rano(w nocy śpię) mogłem coś obejrzeć a przeważnie to nie miałem cierpliwości tak to u mnie się buforowało.! W Plus mam do BTS ok.8km. ten sam kierunek przez las-lecz nie muszę korzystać z anteny - na standardowej dioda jest zielona i 83dBm(w Orange jest 85-90 z anteną zewn.) natomiast z anteną mam 67dBm net jest szybszy,w nocy bez limitu,mniejszy PING i normalnie w dzień oglądam YouTube.Pierwsze dni ruter mi ''usypiał'' podczas czytania stron - teraz jest ok. chociaż czasami(rzadko) o różnych porach nie ma przez parę min.neta? ale po chwili jest-nie wiem czym jest to spowodowane? nie podpinam więc anteny zewnętrznej gdyż drugi BTS Plusa mam w przeciwnym kierunku(przydała by się antena dookolna na dachu,myślę że net by śmigał jeszcze lepiej)Pozdrawiam.

-
- Użytkownik forum
Dzięki za radę:D może się skuszę na ten internet z Iplus-a:D
-
- Użytkownik forum
Witam ponownie
. otóż znalazłem na allegro oto tą antenę:
http://allegro.pl/antena-freedom-5-cdma ... 82219.html
czy będzie ona dobra a raczej bardzo dobra dla mojego modemu (AnyData ADU-500a)??
i czy będzie wystarczało na wzmocnienie zasięgu z 3 kresek na 5 kresek(max)zasięgu??
Czy zmniejszą się pingi??
I czy będzie większa prędkość:D?? Jeśeli do najbliższego BTS-a mam 12.96km, a do 2 tego co by mi najbardziej odpowiadał (pod względem terenu i pomieszczenia w którym mam kompa) BTS w odległości 16.06km??
Czy będzie lepsza ta antena??:
http://allegro.pl/antena-freedom-cdma-1 ... 77058.html
Czekam na odpowiedź

http://allegro.pl/antena-freedom-5-cdma ... 82219.html
czy będzie ona dobra a raczej bardzo dobra dla mojego modemu (AnyData ADU-500a)??
i czy będzie wystarczało na wzmocnienie zasięgu z 3 kresek na 5 kresek(max)zasięgu??
Czy zmniejszą się pingi??
I czy będzie większa prędkość:D?? Jeśeli do najbliższego BTS-a mam 12.96km, a do 2 tego co by mi najbardziej odpowiadał (pod względem terenu i pomieszczenia w którym mam kompa) BTS w odległości 16.06km??
Czy będzie lepsza ta antena??:
http://allegro.pl/antena-freedom-cdma-1 ... 77058.html
Czekam na odpowiedź

-
http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-450-mhz,4382.htm a nie lepiej od producenta? 

-
- Użytkownik forum
mogło by być ale:
1) nie mam konta na dipol.pl
2) jak przed chwilą sprawdziłem, to pisze że jest przebudowa e-sklepu i zamówienia będą realizowane po 22grudnia dopiero 2 stycznia;/
3) wole allegro bo mam konto:D ale prosze dać przypisowe opinie na temat tych 2 anten która by była lepsza
1) nie mam konta na dipol.pl
2) jak przed chwilą sprawdziłem, to pisze że jest przebudowa e-sklepu i zamówienia będą realizowane po 22grudnia dopiero 2 stycznia;/
3) wole allegro bo mam konto:D ale prosze dać przypisowe opinie na temat tych 2 anten która by była lepsza
- wojteks
- *** Administrator ***
Dziś mamy 17 grudnia wiec spokojnie możesz zamawiać i wysyłka będzie szybko. Po 22 grudnia będzie trzeba czekać do stycznia co mnie wcale nie dziwi, remanent na koniec roku plus okres świąteczny robi swoje. Założenie konta to raczej nie problem.mantesinf pisze:to pisze że jest przebudowa e-sklepu
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
a <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> zamawiał ktoś ze strony dipol.pl?? jak tak to po jakim czasie przyszła paczka?
-
Ja mam antenę od nichmantesinf pisze: po jakim czasie przyszła paczka?

-
- Stały użytkownik forum
Ja kupiłem antenę w Dipolu we wrześniu, to czekałem 3 dni (zamówienie przez ich stronę we wtorek rano - kurier przed domem w piątek w południe), ale przed świętami czas dostarczenia pewnie będzie dłuższy.
-
- Użytkownik forum
hmm teraz sie zastanawiam czy nie skorzystać z oferty TP (internet 1Mb, telewizja pakiet podstawowy) lub Netii...
a z tego
internetu z Orange który musiałem przecierpieć przez 2 lata zrezygnuję... a chciałbym się zapytać:
czy gdy np bym zamówił internet z TP i bym miał wolny numerek linii telefonicznej w gminie to czy firma TP przeciągnęła by mi kabel linii telefonicznej do domu?? Od słupa do domu mam 10-20m... czy ktoś z gminy by musiał przeciągnąć kabel linii telefonicznej??
Czekam na odpowiedź:D
Z góry Dzięki
a z tego

czy gdy np bym zamówił internet z TP i bym miał wolny numerek linii telefonicznej w gminie to czy firma TP przeciągnęła by mi kabel linii telefonicznej do domu?? Od słupa do domu mam 10-20m... czy ktoś z gminy by musiał przeciągnąć kabel linii telefonicznej??
Czekam na odpowiedź:D
Z góry Dzięki

Ostatnio zmieniony 2011-12-18, 14:41 przez mantesinf, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak zamówisz to się dowiesz, jak są miejsca w DSLAM i wiele innych warunków spełnione to będziesz miał ADSL.mantesinf pisze:zy gdy np bym zamówił internet z TP
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Powrót z innym sprzętem
Witam ponownie po kilku miesięcznej przerwie od internetu, gdyż go nie miałem.
Chciałbym po raz 2 poruszyć moją sprawę co do internetu... a więc...
Niedawno zakupiłem na giełdzie modem Huawei e1820 z technologią HSPA+. Zasięg ten znajduje mi ale bardzo słabo bez anteny zewnetrznej ponieważ obczytałem troche że ten modem ma nieaktywne złącze na antenę zewnętrzną i nie ryzykowałem zakupu tej anteny. Na dodatek przez przypadek podczas gdy próbowałem podłączyć antenę zewnętrzną do modemu to wejście na antenę zewnętrzną odpadło i nie znalazłem sposobu aby je przyczepić z powrotem (2 dni później zgubiłem odpadnięty port). Po przeczytaniu kilku postów z niektórych forum dowiedziałem sie że jest Konektor antenowy uniwersalny INDUKCYJNY. I chciałbym się Was zapytać w jaki sposób to działa i czy warto to zakupić w moim przypadku... i czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> zadziała ten konektor??
Mam jeszcze kilka linków do tych konektorów:
http://allegro.pl/konektor-antenowy-uni ... 17959.html
http://allegro.pl/nowy-konektor-antenow ... 94152.html
http://allegro.pl/indukcyjny-konektor-a ... 15019.html
http://allegro.pl/pigtail-konektor-ante ... 67472.html
http://allegro.pl/nowy-konektor-antenow ... 47877.html
i jeszcze jedno... czy po zakupie tego konektora i anteny zewnętrznej zmniejszą mi się pingi?? Bo np. gdy mam pakiet z plusa w którym transfer sie nie skończył to pingi mam 70-100 a gdy skończy się transfer to mam często 200 i w górę;/ czyli gdy wszystko zakupię po skończonym transferze będe miał nadal pingi ok 70-100??
Proszę o szybką i prawidłową odpowiedź najlepiej jak ktoś tego konektora używa, z góry DZIĘKI
Chciałbym po raz 2 poruszyć moją sprawę co do internetu... a więc...
Niedawno zakupiłem na giełdzie modem Huawei e1820 z technologią HSPA+. Zasięg ten znajduje mi ale bardzo słabo bez anteny zewnetrznej ponieważ obczytałem troche że ten modem ma nieaktywne złącze na antenę zewnętrzną i nie ryzykowałem zakupu tej anteny. Na dodatek przez przypadek podczas gdy próbowałem podłączyć antenę zewnętrzną do modemu to wejście na antenę zewnętrzną odpadło i nie znalazłem sposobu aby je przyczepić z powrotem (2 dni później zgubiłem odpadnięty port). Po przeczytaniu kilku postów z niektórych forum dowiedziałem sie że jest Konektor antenowy uniwersalny INDUKCYJNY. I chciałbym się Was zapytać w jaki sposób to działa i czy warto to zakupić w moim przypadku... i czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> zadziała ten konektor??
Mam jeszcze kilka linków do tych konektorów:
http://allegro.pl/konektor-antenowy-uni ... 17959.html
http://allegro.pl/nowy-konektor-antenow ... 94152.html
http://allegro.pl/indukcyjny-konektor-a ... 15019.html
http://allegro.pl/pigtail-konektor-ante ... 67472.html
http://allegro.pl/nowy-konektor-antenow ... 47877.html
i jeszcze jedno... czy po zakupie tego konektora i anteny zewnętrznej zmniejszą mi się pingi?? Bo np. gdy mam pakiet z plusa w którym transfer sie nie skończył to pingi mam 70-100 a gdy skończy się transfer to mam często 200 i w górę;/ czyli gdy wszystko zakupię po skończonym transferze będe miał nadal pingi ok 70-100??
Proszę o szybką i prawidłową odpowiedź najlepiej jak ktoś tego konektora używa, z góry DZIĘKI
-
- Obserwowany
Jak dobrze sparujesz konektor z modemem to wierze, że różnice powiedzmy 10dB jesteś w stanie osiągnąć. Z tym, że ponoć te konektory działają na 900Mhz tylko.
-
- Użytkownik forum
A 900Mhz to jaka technologia? Edge, 3g hsdpa czy hspa+?? bo mi często łapie hspa+ ale baaardzo słabo (1-2kreski sieci plus ) dlatego przydało by się żeby polepszało mi moc sygnału (czy tam zasięg) hspa+.lechu1777 pisze:Jak dobrze sparujesz konektor z modemem to wierze, że różnice powiedzmy 10dB jesteś w stanie osiągnąć. Z tym, że ponoć te konektory działają na 900Mhz tylko.
- wojteks
- *** Administrator ***
W Plusie może być HSPA+ (od Aero2).mantesinf pisze:A 900Mhz to jaka technologia?
Nie pomagam na PW!
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Działają też na wyższych częstotliwościach, ale wówczas trudniej jest zestroić konektor z modemem. Dużo też zależy od modemu i samego konektora indukcyjnego. Na portalach aukcyjnych często można kupić szajs. Dlatego trzeba być ostrożnym.lechu1777 pisze:Z tym, że ponoć te konektory działają na 900Mhz tylko.
-
- Użytkownik forum
A jaki polecacie konektor indukcyjny do modemu Huawei e1820?? podajcie link... i czy na pewno bedzie działał... a przy okazji podrzućcie mi link jeśli możecie do anteny zewnętrznej z kablem 3-5m... słyszałem że firma dipol ma dobre anteny. dajcie link do anteny takiej zwykłej krótkiej anteny pasującej do konektora i do anteny jednokierunkowej (jednokierunkowa powinna wystarczeć 50cm).Yanusz pisze:Na portalach aukcyjnych często można kupić szajs. Dlatego trzeba być ostrożnym.
Z góry dzięki
- wojteks
- *** Administrator ***
Żaden.mantesinf pisze:A jaki polecacie konektor indukcyjny do modemu
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
dlaczego żaden??
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak Ci nie szkoda pieniędzy to kup. Sprzedaj ten modem i kup taki z gniazdem antenowym.mantesinf pisze:dlaczego żaden?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
ale ceny modemów są dosyć spore a mi potrzebny najlepiej z HSPA+ czyli mój e1820...wojteks pisze:Sprzedaj ten modem i kup taki z gniazdem antenowym.
może zaryzykuje i kupie najwyżej zwróce produkt do firmy która mi sprzeda... mam jeszcze jedno pytanie... czy antena poprawi mi ping po skończonym transferze?? bo mam 200-400 najczęściej a dało by rade zmniejszyć do ~100ping??
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Kupno konektora indukcyjnego to jak loteria, czasem to działa, czasem nie i w sumie nie wiadomo dlaczego. Dlatego już lepiej zainwestować te kilkadziesiąt złotych kupić modem z aktywnym gniazdem, za niecałe 100zł można coś takiego kupić.
---
Jeśli sygnał będzie stabilny a stacja bazowa nie będzie przeciążona i dodatkowo obsługiwała HSPA+ to pingi powinny spaść grubo poniżej 100ms.
Co to znaczy?mantesinf pisze:czy antena poprawi mi ping po skończonym transferze??
---
Jeśli sygnał będzie stabilny a stacja bazowa nie będzie przeciążona i dodatkowo obsługiwała HSPA+ to pingi powinny spaść grubo poniżej 100ms.
-
- Użytkownik forum
Acha dzięki wam wielkie
... ale może jednak bym zakupił konektor indukcyjny... najwyżej go zwrócę i później się zastanowię z zakupem innego modemu... a możecie podać jakieś inne modemy z HSPA+ które mają aktywna złącze zewnętrznej anteny??

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli chodzi o najtańszy to chyba Huawei E3131.
Twoje pieniądze, Twoje prawo. Tylko bądź świadomy tego, że nawet jeśli to zadziała, to antena podłączona pod taki konektor nigdy nie będzie miała takiego zysku, jak po podłączeniu jej do gniazda antenowego.mantesinf pisze:może jednak bym zakupił konektor indukcyjny...