Huawei E173 w orange free - problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DrHass
Początkujący użytkownik forum

Huawei E173 w orange free - problem

Post autor: DrHass »

Witam. Od wczoraj jestem nieszczęśliwym posiadaczem internetu Orange free z modemem Huawei E173. Po podłączeniu modemu do portu USB wszystko z początku wyglądało normalnie. Najpierw zainstalowały się sterowniki, a potem uruchomił się instalator i poprosił o wybór taryfy. Po wybraniu właściwej, instalator wypakował pliki, a następnie otworzyło się puste, białe okienko. Na tym koniec. W oknie instalacji nie pojawiają się zapowiadane w instrukcji treści, nie da się też tego zamnkąć. Wyglądało to tak, jakby brakowało mi jakiś bibbliotek Javy, ale po aktualizacji nic się nie zmieniło. Ściągnąłem aplikację ze strony Orange - to samo.
Dodam, że na innym komputerze wszystko było ok.

Postanowiłem spróbować z programem Mobile Partner. Tu też wszystko wyglądało z początku ok. Wgrałem na nowo sterowniki do modemu, następnie odpaliłem MP. Program zażądał pinu. Po wpisaniu zrobiłem wszystko wg. toutoriala - utworzyłem nowy profil, wpisałem w ustawieniach:
APN - static: internet,
acces number: *99#,
login: internet,
hasło: internet.
Program widzi modem w dostępnych urządzeniach i pokazuje siłę zasięgu EDGE Orange, lecz nie może połączyć się z internetem. Wyskakuje informacja: "Brak urządzenia lub urządzenie niedostępne", a na dole po prawej od skali zasięgu widać ikonkę z czerwonym krzyżykiem, informującą o braku połączenia dla danych.

Komputer to trup, lecz spełnia wymagania sprzętowe. Pracuje na XP SP3.
Wszystkie sterowniki są wgrane właściwie, w menedżerze urządzeń nie widać żadnych problemów. Przed ponowną instalacją sterów, usunąłem poprzednie i wyczyściłem rejestr.
Błagam pomóżcie! Zwariuje z tym szmelcem :gwiazdki:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Huawei E173 w orange free - problem

Post autor: wojteks »

Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>, wcześniej musisz wyłączyć MP i program Orange.
Nie pomagam na PW!
DrHass
Początkujący użytkownik forum

Post autor: DrHass »

wojteks pisze:Sprawdź »Top NetInfo«, wcześniej musisz wyłączyć MP i program Orange.
Dzięki teraz działa :D

Dziwi mnie tylko to, że nie zapytało o żadne dane, a prędkość to tylko 256KB\s.
Nie trzeba jakoś dodatkowo konfigurować tego programu?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

DrHass pisze:że nie zapytało o żadne dane, a prędkość to tylko 256KB\s.
Bo dane do połączenia tni ma zapisane w sobie. 256kB/s to jest ponad 2Mbps a prędkość zależy od bardzo wielu czynników takich jak poziom sygnału czy obciążenie stacji bazowej.
DrHass pisze:Nie trzeba jakoś dodatkowo konfigurować tego programu?
W ustawieniach możesz włączyć "komunikacja AT"
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ