Nowszy modem i zniesione limity, a prędkość taka sama
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Nowszy modem i zniesione limity, a prędkość taka sama
Witam, chciałbym się was poradzić.
Przedłużyłem kilka dni temu umowę z iPlusem. Dostałem nowy modem (HSPA+) oraz obietnicę zniesienia limitów na prędkość (bo różne taryfy mają różne limity na 2Mb/s, 3Mb/s, 6Mb/s itp.)
Zainstalowałem nowy iplus manager (teraz pod nazwą iplus internet) oraz sprawdziłem kilkukrotnie prędkość swojego internetu poprzez stronę speedtest.net, na różnych serwerach (wyniki były bardzo zbliżone) na dwóch modemach i jakież jest moje zaskoczenie, gdy prędkość prawie się nie zmieniła...
W starym modemie (Huawei Express Card E800 do 7,2 Mb/s) - przy sygnale 2/5 HSDPA szybkość pobierania była w granicach 1.67 - 2.28 Mb/s, szybkość wysyłania 0.12 - 0.35 Mb/s. Opóźnienie (ping) było w granicach 126 - 284 ms.
Natomiast po podłączeniu nowego modemu (Huawei E353 do 21Mb/s) przy zasięgu 3/5 HSPA+ mam niewiele lepszą szybkość pobierania - 2.94 - 3.19 Mb/s, prędkość wysyłania wynosi 1.10 - 1.12 Mb/s, a opóźnienie (ping) - 42 - 96 m/s.
Sprawdzałem to w centrum Poznania w godzinach południowych, gdzie zasięg (według mapy na stronie plusa) jest: "LTE na zewnątrz", czyli jest prawie idealny. Dlaczego w takim razie mam taką słabą prędkość, mimo iż mam nowy modem, lepszy zasięg, lepszą technologię (HSPA+) oraz zniesione limity na prędkość? Wedle zasięgu (3/5 HSPA+) powinno być około 12.6 Mb/s.
Dziś (przed chwilą) przetestowałem znów te dwa modemy, w innym mieście, gdzie zasięg jest praktycznie taki sam jak w centrum Poznania, czyli dobry. Powinno być lepiej bo mniej ludzi korzysta z netu, bo jest noc (podobno ma to różnicę)
Wyniki (sprawdzane na serwerze Łódź):
Stary modem przy zasięgu 2/5 HSDPA - prędkość pobierania ok. 2.94Mb/s, wysyłania 0.10Mb/s, ping 143-166 ms.
Nowy modem przy zasięgu 3/5 HSPA+/3G (napisałem łamane, bo co jakiś czas zmienia się nazwa, jednak nie ma to wpływu na zasięg - jest taki sam, sprawdziłem kilka razy) - prędkość pobierania 2.48 - 3.03 Mb/s, wysyłania 2.48 - 3.57 Mb/s, ping 77-265 ms.
Z reguły ping jest poniżej setki, raz (nie wiem dlaczego) wyskoczył na 265.
Jak to jest możliwe, że prędkość wysyłania jest szybsza od prędkości pobierania?!
Proszę o porady. Co mam zrobić? Czy to "normalne" (w co wątpię)?
Przedłużyłem kilka dni temu umowę z iPlusem. Dostałem nowy modem (HSPA+) oraz obietnicę zniesienia limitów na prędkość (bo różne taryfy mają różne limity na 2Mb/s, 3Mb/s, 6Mb/s itp.)
Zainstalowałem nowy iplus manager (teraz pod nazwą iplus internet) oraz sprawdziłem kilkukrotnie prędkość swojego internetu poprzez stronę speedtest.net, na różnych serwerach (wyniki były bardzo zbliżone) na dwóch modemach i jakież jest moje zaskoczenie, gdy prędkość prawie się nie zmieniła...
W starym modemie (Huawei Express Card E800 do 7,2 Mb/s) - przy sygnale 2/5 HSDPA szybkość pobierania była w granicach 1.67 - 2.28 Mb/s, szybkość wysyłania 0.12 - 0.35 Mb/s. Opóźnienie (ping) było w granicach 126 - 284 ms.
Natomiast po podłączeniu nowego modemu (Huawei E353 do 21Mb/s) przy zasięgu 3/5 HSPA+ mam niewiele lepszą szybkość pobierania - 2.94 - 3.19 Mb/s, prędkość wysyłania wynosi 1.10 - 1.12 Mb/s, a opóźnienie (ping) - 42 - 96 m/s.
Sprawdzałem to w centrum Poznania w godzinach południowych, gdzie zasięg (według mapy na stronie plusa) jest: "LTE na zewnątrz", czyli jest prawie idealny. Dlaczego w takim razie mam taką słabą prędkość, mimo iż mam nowy modem, lepszy zasięg, lepszą technologię (HSPA+) oraz zniesione limity na prędkość? Wedle zasięgu (3/5 HSPA+) powinno być około 12.6 Mb/s.
Dziś (przed chwilą) przetestowałem znów te dwa modemy, w innym mieście, gdzie zasięg jest praktycznie taki sam jak w centrum Poznania, czyli dobry. Powinno być lepiej bo mniej ludzi korzysta z netu, bo jest noc (podobno ma to różnicę)
Wyniki (sprawdzane na serwerze Łódź):
Stary modem przy zasięgu 2/5 HSDPA - prędkość pobierania ok. 2.94Mb/s, wysyłania 0.10Mb/s, ping 143-166 ms.
Nowy modem przy zasięgu 3/5 HSPA+/3G (napisałem łamane, bo co jakiś czas zmienia się nazwa, jednak nie ma to wpływu na zasięg - jest taki sam, sprawdziłem kilka razy) - prędkość pobierania 2.48 - 3.03 Mb/s, wysyłania 2.48 - 3.57 Mb/s, ping 77-265 ms.
Z reguły ping jest poniżej setki, raz (nie wiem dlaczego) wyskoczył na 265.
Jak to jest możliwe, że prędkość wysyłania jest szybsza od prędkości pobierania?!
Proszę o porady. Co mam zrobić? Czy to "normalne" (w co wątpię)?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Nowszy modem i zniesione limity, a prędkość taka sama
Lisq pisze:jest: "LTE na zewnątrz",
Zdecyduj się HSPA+ czy LTE? Twój modem jest tylko HSPA+ i takie zasięgi na mapie obserwuj.Lisq pisze:lepszą technologię (HSPA+)
Niby jak to liczysz? To zależy od znacznie większej liczby parametrów niż tylko zasięg.Lisq pisze:Wedle zasięgu (3/5 HSPA+) powinno być około 12.6 Mb/s.
To tez normalne w internecie mobilnym.Lisq pisze:Z reguły ping jest poniżej setki, raz (nie wiem dlaczego) wyskoczył na 265
Polepszyć sygnał (przetestować w pobliżu Node B), pozostałe to normalne przy obciążeniu sieci.Lisq pisze:Co mam zrobić?
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Infrastruktura Polkomtela jest zbudowana w czasie, kiedy nie było HSPA+ i połączenia stacji bazowych z resztą świata "nie nadążają" za możliwymi prędkościami modemów. Sam mam podobne przemyślenia, bo podjechałem z modemem HSPA+ MIMO 28,8Mbps pod taką wielką, centralną dla pewnego obszaru stację Plusa i na HSPA+ osiągnąłem ok 4-5 megabitów, gdy pod stacją Cyfrowego Polsatu parę minut później dostałem 18 megabitów.
Inna stacja Plusa w mojej okolicy jest podłączona łączem 4 mbit, więc nie ma opcji aby wyciągnąć więcej, nawet najnowszym modemem. Plus musi zmodernizować swoje połączenia stacji i pewnie będzie to sukcesywnie robił. Z korzyści masz teraz widocznie niższy ping i nieco lepszą prędkość, co powinieneś zauważyć.
Inna stacja Plusa w mojej okolicy jest podłączona łączem 4 mbit, więc nie ma opcji aby wyciągnąć więcej, nawet najnowszym modemem. Plus musi zmodernizować swoje połączenia stacji i pewnie będzie to sukcesywnie robił. Z korzyści masz teraz widocznie niższy ping i nieco lepszą prędkość, co powinieneś zauważyć.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Kolego weź sprawdź jakie prędkości osiągasz wg. tego testu http://www.ookla.com/speedtest
lub http://speedtest.tp.pl/ ewentualnie http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... go.cp#test
, bo na speedtest.net jest tak duży rozrzut zależnie od wybranego serwera że nie idzie tego uznać za miarodajne. Na ookli jest jeden ale bardzo szybki i myślę że w miarę dokładny.Ewentualnie na speedtest.net wybierz ręcznie np.Stalową Wole bo wg. serwera w Łodzi ja mam np.7Mb a w Stalowej już około 10Mb. To co pisali koledzy powyżej jest prawdą, jest tak wiele zmian warunków które mają wpływ na szybkość.
lub http://speedtest.tp.pl/ ewentualnie http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... go.cp#test
, bo na speedtest.net jest tak duży rozrzut zależnie od wybranego serwera że nie idzie tego uznać za miarodajne. Na ookli jest jeden ale bardzo szybki i myślę że w miarę dokładny.Ewentualnie na speedtest.net wybierz ręcznie np.Stalową Wole bo wg. serwera w Łodzi ja mam np.7Mb a w Stalowej już około 10Mb. To co pisali koledzy powyżej jest prawdą, jest tak wiele zmian warunków które mają wpływ na szybkość.
darekka
-
- Początkujący użytkownik forum
Skoro w danym miejscu jest zasięg LTE, to chyba oczywiste, że jest także HSPA+, prawda? W każdym razie - w Poznaniu (wg mapki) jest zasięg LTE na zewnątrz, a w Stargardzie (gdzie mieszkam i też korzystam z neta) jest HSPA+ wewnątrz - i patrząc na wyniki to są one prawie takie same w dwóch miastach, dlatego w Poznaniu też jest HSPA+.wojteks pisze: Zdecyduj się HSPA+ czy LTE? Twój modem jest tylko HSPA+ i takie zasięgi na mapie obserwuj.
Niby tak, ale koło 2 w nocy żeby tyle osób korzystało? Wątpię. Przez ponad 3 lata użytkowania iPlusa stwierdzam, że nie ważne czy jest to godzina 10, 16, 19 czy 4 w nocy - zawsze prędkość jest praktycznie taka sama. Oczywiście, gdy mnie konsultanci zapewniali o szybkości internetu, to im mówiłem, że przecież mi tego nie zagwarantują, i że różne rzeczy mają wpływ na prędkość, ale obiecywali, że będę miał zniesione limity i że prędkość będzie na prawdę dobra. No to, cholera, dlaczego, skoro mam lepszy modem i korzystam z HSPA+ a nie z HSDPA to moja prędkość jest praktycznie taka sama? Powinna być znacznie lepsza.wojteks pisze: Niby jak to liczysz? To zależy od znacznie większej liczby parametrów niż tylko zasięg.
Z niższego pinga się cieszę, ale prędkość mogłaby być chociaż 2x większa... W takim razie po co brałem umowę z modemem? Mogłem wziąć z tańszym abonamentem, skoro i tak prędkość się nie zmienia.ygreko pisze: Z korzyści masz teraz widocznie niższy ping i nieco lepszą prędkość, co powinieneś zauważyć.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie.Lisq pisze:Skoro w danym miejscu jest zasięg LTE, to chyba oczywiste, że jest także HSPA+, prawda?
Nie pomagam na PW!
- Easy-Wifi
- Stały użytkownik forum
Ja mam zupełnie inne doświadczenia,a iplusa używałem 4 lata. Pora dnia ma duże znaczenie,ponieważ w nocy masz iplusopobieracz czy coś takiego,gdzie wiele osób korzysta,dlatego wbrew pozorom prędkość może być wtedy zdecydowanie niższa.
-
- Mistrz bezprzewodowy
To nie jest oczywiste, przynajmniej nie w przypadku Plusa. Ja mam zasięg LTE a mam HSDPA ledwo działające.Skoro w danym miejscu jest zasięg LTE, to chyba oczywiste, że jest także HSPA+, prawda? W każdym razie - w Poznaniu (wg mapki) jest zasięg LTE na zewnątrz, a w Stargardzie (gdzie mieszkam i też korzystam z neta) jest HSPA+ wewnątrz - i patrząc na wyniki to są one prawie takie same w dwóch miastach, dlatego w Poznaniu też jest HSPA+.