Kilka pytań o Play Online
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Kilka pytań o Play Online
Witam. Jako, iż mieszkam na osiedlu, w którym nie można wiercić wszelakich dziur za czym idzie rezygnacja z internetu radiowego pomyślałem nad internetem mobilnym a konkretnie z Playa. Cena jest atrakcyjna oraz limit GB. Podobno też internet czwartego gracza jest już dużo lepszy niż to było np. 2 lata temu. Ale mam kilka pytań.
1. Jak wygląda procedura zakupu internetu w abonamencie za 59 zł przez internet ? Doszedłem tylko do etapu "do koszyka" co się dokładnie dzieje dalej? Czy trzeba mieć założone konto na ich stronie ?
2. Ile kosztuje aktywacja Play'a? Kiedy zaznaczyłem ofertę z modemem wybiło mi, że zapłaciłbym kurierowi całą złotówkę za sam modem
3. Czy te 2 gb dodatkowego limitu (razem 14gb) dostane jednorazowo czy co miesiąc będe miał te 14 gb ?
4. Czym się różni podpisanie umowy na 18 lub 24 miesiące oprócz tym, że jest krótsza lub dłuższa ?
5. Podczas zamawiania przez internet mam modem za zeta. Ile mógłby kosztować przy kupnie neta w salonie przy tej samej długości trwania umowy ?
6. Co będę potrzebował podczas podpisywania umowy przez internet ?
7. Co zawiera przesyłka od kuriera?
8. Jeśli złożyłbym zamówienie jutro to czy dostałbym przesyłke jeszcze w tym roku ?
9. Mieszkam w Kożuchowie, woj. lubuskie. Nie znam się dokładnie na mapie zasięgu, ale słyszałem, że jest szansa na HSPA + Czy to prawda ?
Trochę jest tych pytań, ale mam nadzieje, że ktoś znajdzie czas na odpowiedzi. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ;-)
1. Jak wygląda procedura zakupu internetu w abonamencie za 59 zł przez internet ? Doszedłem tylko do etapu "do koszyka" co się dokładnie dzieje dalej? Czy trzeba mieć założone konto na ich stronie ?
2. Ile kosztuje aktywacja Play'a? Kiedy zaznaczyłem ofertę z modemem wybiło mi, że zapłaciłbym kurierowi całą złotówkę za sam modem
3. Czy te 2 gb dodatkowego limitu (razem 14gb) dostane jednorazowo czy co miesiąc będe miał te 14 gb ?
4. Czym się różni podpisanie umowy na 18 lub 24 miesiące oprócz tym, że jest krótsza lub dłuższa ?
5. Podczas zamawiania przez internet mam modem za zeta. Ile mógłby kosztować przy kupnie neta w salonie przy tej samej długości trwania umowy ?
6. Co będę potrzebował podczas podpisywania umowy przez internet ?
7. Co zawiera przesyłka od kuriera?
8. Jeśli złożyłbym zamówienie jutro to czy dostałbym przesyłke jeszcze w tym roku ?
9. Mieszkam w Kożuchowie, woj. lubuskie. Nie znam się dokładnie na mapie zasięgu, ale słyszałem, że jest szansa na HSPA + Czy to prawda ?
Trochę jest tych pytań, ale mam nadzieje, że ktoś znajdzie czas na odpowiedzi. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ;-)
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Kilka pytań o Play Online
Ad.1
Było kliknąć w "dalej" i sprawdzić. Komputer by od tego nie eksplodował. Nie trzeba się rejestrować itd. Wpisujesz swoje dane osobowe, adresowe i zamawiasz.
Ad.2
9zł. Aktywacja doliczana do pierwszego rachunku. W ramach opłaty aktywacyjnej masz do wykorzystania pakiet smsów do wszystkich sieci.
Ad.3
Co miesiąc
Ad.4
Urządzenie, które dokupujesz z kartą sim, w wyższym abonamencie jest tańsze.
Ad.5
Tyle samo.
Ad.6
Kserokopię dowodu osobistego, drugiego dokumentu potwierdzającego uzyskiwanie dochodów, ew. legitymację studencką.
Ad.7
Zazwyczaj to, co zamawiałeś.
Ad.8
W tym roku pewnie tak, ale czy przed świętami? Trudno powiedzieć.
Ad.9
Szansa jest, z tym że w Play Online jakoś nie widać zbytnio różnicy między HSDPA a HSPA+, no może z wyjątkiem nieco niższych pingów.
Było kliknąć w "dalej" i sprawdzić. Komputer by od tego nie eksplodował. Nie trzeba się rejestrować itd. Wpisujesz swoje dane osobowe, adresowe i zamawiasz.
Ad.2
9zł. Aktywacja doliczana do pierwszego rachunku. W ramach opłaty aktywacyjnej masz do wykorzystania pakiet smsów do wszystkich sieci.
Ad.3
Co miesiąc
Ad.4
Urządzenie, które dokupujesz z kartą sim, w wyższym abonamencie jest tańsze.
Ad.5
Tyle samo.
Ad.6
Kserokopię dowodu osobistego, drugiego dokumentu potwierdzającego uzyskiwanie dochodów, ew. legitymację studencką.
Ad.7
Zazwyczaj to, co zamawiałeś.
Ad.8
W tym roku pewnie tak, ale czy przed świętami? Trudno powiedzieć.
Ad.9
Szansa jest, z tym że w Play Online jakoś nie widać zbytnio różnicy między HSDPA a HSPA+, no może z wyjątkiem nieco niższych pingów.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
HSDPA (bez HSUPA) to już raczej się w Play nie spotka, teraz wszędzie jest HSPA+ (co nie znaczy że osiągi będą na wysokim poziomie a pingi niższe niż HSPA).Yanusz pisze:z tym że w Play Online jakoś nie widać zbytnio różnicy między HSDPA a HSPA+, no może z wyjątkiem nieco niższych pingów.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Mnie trochę śmieszy to HSPA+ w Play z lejkami prędkości 1Mb/s/383kb/sPatryk pisze: HSDPA (bez HSUPA) to już raczej się w Play nie spotka, teraz wszędzie jest HSPA+
Tak samo z resztą, jak ich słynne 4G.
-
Yanusz dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Co do pod punktu 4 sprawdzając tutaj
http://www.play.pl/pl/oferta/internet/a ... index.html kiedy przełączam przy Play 69 z 18 na 24 miesiące modem dalej kosztuje 1 zł xD Więc jak mniemam różnica tylko w długości umowy, ale niemądrym było by podpisanie umowy na 24 miesiące.
Co do pkt 5 to w tym samym linku co podałem na dole jest napisane, że zamawiając przez internet mam tańszy modem. Czyli ile by kosztował przy tych samych warunkach umowy w salonie? Tak na oko ? I jeszcze jedno - kiedy dostanę przesyłkę od kuriera to czy w tym zestawie będzie jakaś umowa, którą muszę wypełnić i odesłać? I kiedy dostanę przesyłkę ile trzeba czekać, aby móc korzystać z internetu? Z góry dzięki za odpowiedzi.
http://www.play.pl/pl/oferta/internet/a ... index.html kiedy przełączam przy Play 69 z 18 na 24 miesiące modem dalej kosztuje 1 zł xD Więc jak mniemam różnica tylko w długości umowy, ale niemądrym było by podpisanie umowy na 24 miesiące.
Co do pkt 5 to w tym samym linku co podałem na dole jest napisane, że zamawiając przez internet mam tańszy modem. Czyli ile by kosztował przy tych samych warunkach umowy w salonie? Tak na oko ? I jeszcze jedno - kiedy dostanę przesyłkę od kuriera to czy w tym zestawie będzie jakaś umowa, którą muszę wypełnić i odesłać? I kiedy dostanę przesyłkę ile trzeba czekać, aby móc korzystać z internetu? Z góry dzięki za odpowiedzi.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Modem nie może kosztować mniej, niż złotówkę, także jeśli w krótszej umowie masz go w tej cenie, to bez sensu jest brać dłuższy okres umowy. Co do pkt.5 - zależy jaki modem. Ale na 99% ceny modemów w sklepie internetowym i salonie są takie same lub bardzo zbliżone. Za zakup przez internet masz dodatkowy pakiet GB do każdej aktywacji.
W przesyłce będzie umowa, już gotowa wypełniona, w kilku egzemplarzach, wystarczy tylko podpisać. Czas realizacji zlecenia przez internet to około 3 dni roboczych (czasami szybciej, czasem dłużej), z internetu można korzystać od razu po otrzymaniu przesyłki i umieszczeniu karty w modemie.
Mam nadzieję, że już wszystko jasne.
W przesyłce będzie umowa, już gotowa wypełniona, w kilku egzemplarzach, wystarczy tylko podpisać. Czas realizacji zlecenia przez internet to około 3 dni roboczych (czasami szybciej, czasem dłużej), z internetu można korzystać od razu po otrzymaniu przesyłki i umieszczeniu karty w modemie.
Mam nadzieję, że już wszystko jasne.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dodajmy też, że w Play można wybrać sobie po aktywacji opcję faktury on-line zamiast papierowej i co miesiąc masz w ten sposób doliczane dodatkowo 0,5 gb na transfer.
-
- Stały użytkownik forum
Mała poprawkaDodajmy też, że w Play można wybrać sobie po aktywacji opcję faktury on-line zamiast papierowej i co miesiąc masz w ten sposób doliczane dodatkowo 0,5 gb na transfer.

Aktywuj usługę e-Faktura, a w zamian będziesz mógł skorzystać bezpłatnie 6 razy z pakietu e-Faktura 500MB.
Jak to działa?
Aktywacja usługi e-Faktura dostępna jest wyłącznie dla Abonentów Play Online z aktywną usługą e-Faktura i umozliwia korzystanie z Internetu z pełną dostępną prędkością do limitu 500MB.
Usługa e-Faktura jest ważna do końca okresu rozliczeniowego, w którym była aktywowana.
Pozdrawiam.
-
Może zadam jeszcze 2 pytanka w tym temcacie...
1. Czy jeśli zamówię Play Online 69 za 59zł to czy usługa Nocny Transfer będzie aktywna od razu kiedy włożę kartę SIM do modemu i zacznę używać neta czy też muszę ją jakoś aktywować ? Wg. Cennika Nocny transfer jest darmowy przy tym abonamencie lecz chciałym wiedzieć.
2. Podczas wypełniania formularza przez internet, aby zamówić Play Online to co potrzebuję dokładnie? Wiem, że muszę mieć dowód przy odbiorze ale słyszałem też, że musi to być kserokopia dowodu(?) Jak pokaże kurierowi prawdziwy dowód to czy wyda mi bez problemu przesyłkę? I czy podczas zamawiania w sklepie internetowym potrzebne jest jakieś zaświadczenie o zarobkach? Jak tak, to potrzebna jest jakaś kserokopia, którą się odsyła wraz z podpisaną umową ?
Wiem, że trochę te pytania są głupie, ale chce być pewien w 100% co mnie czeka

1. Czy jeśli zamówię Play Online 69 za 59zł to czy usługa Nocny Transfer będzie aktywna od razu kiedy włożę kartę SIM do modemu i zacznę używać neta czy też muszę ją jakoś aktywować ? Wg. Cennika Nocny transfer jest darmowy przy tym abonamencie lecz chciałym wiedzieć.
2. Podczas wypełniania formularza przez internet, aby zamówić Play Online to co potrzebuję dokładnie? Wiem, że muszę mieć dowód przy odbiorze ale słyszałem też, że musi to być kserokopia dowodu(?) Jak pokaże kurierowi prawdziwy dowód to czy wyda mi bez problemu przesyłkę? I czy podczas zamawiania w sklepie internetowym potrzebne jest jakieś zaświadczenie o zarobkach? Jak tak, to potrzebna jest jakaś kserokopia, którą się odsyła wraz z podpisaną umową ?
Wiem, że trochę te pytania są głupie, ale chce być pewien w 100% co mnie czeka

- Easy-Wifi
- Stały użytkownik forum
Powyżej chyba wszystko zostało już dokładnie opisane,wiec pozostaje pytanie o to,czy zdecydowałeś się w końcu na tego operatora czy też nie. Daj znać na forum jak działa Ci nowy internet