[EDIMAX 3g-6200n][Huawei E220][PLAY] Brak internetu po nocy

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dasm
Początkujący użytkownik forum

[EDIMAX 3g-6200n][Huawei E220][PLAY] Brak internetu po nocy

Post autor: dasm »

Witam serdecznie,
Przekopałem kawałek Internetu w poszukiwaniu podobnych tematów, jednak niewiele znalazłem. Mam nadzieję, że trafiłem do właściwego działu z moim problemem.

Od kilku dni posiadam pożyczony AP EDIMAX 3G-6200n i podpięty do niego mój Huawei E220. Ładnie śmiga, skonfigurowany poprawnie, przy ustawianiu nie było z nim problemów.

Jednak pojawił się problem po nocy. Gdy modem włączony jest całą noc, to rano, pomimo zapalonej lampki połączenia, sam modem nie odpowiada. Pingi sieci nigdzie nie wychodzą ani nie dochodzą. Brak informacji zwrotnej. Poczytałem trochę o narzuconym limicie 1,9 GB przez PLAY i autorozłączaniu. Za pierwszym razem myślałem, że może to mieć właśnie z tym związek, ale wczoraj ponownie zostawiłem sprzęt na noc, przy wyłączonych komputerach. Nic nie było pobierane, a problem i tak wystąpił.

Jego rozwiązanie to odpięcie modemu i ponowne podpięcie do kabla USB. Jednak nie po to chciałbym mieć WIFI, żeby korzystanie z niego było równoznaczne z codziennym resetowaniem modemu. Czy istnieje jakieś inne rozwiązanie, ewentualnie czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Wydaje mi się, ale jeszcze tego nie potwierdziłem, że problem z samą siecią PLAY występuje również gdy modem bezpośrednio podpięty jest do komputera -- rano zero reakcji.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: [EDIMAX 3g-6200n][Huawei E220][PLAY] Brak internetu po n

Post autor: Chris-Kr »

dasm pisze:Gdy modem włączony jest całą noc, to rano, pomimo zapalonej lampki połączenia, sam modem nie odpowiada. Pingi sieci nigdzie nie wychodzą ani nie dochodzą.
[...]
Czy istnieje jakieś inne rozwiązanie, ewentualnie czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Rozważ, czy Twój przypadek nie jest czasem podobny do tych:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=376003#376003
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=376079#376079
Krzysztof
dasm
Początkujący użytkownik forum

Re: [EDIMAX 3g-6200n][Huawei E220][PLAY] Brak internetu po nocy

Post autor: dasm »

Chris-Kr, ciekawe jest to co piszesz. Od wczoraj testuję połączenie na drugim kablu USB, który dodawany był do modemu i jak na razie zero problemów. Nic więcej ponad to się nie zmieniło, ale modem trzyma połączenie cały czas.
Może to wystarczy? W razie czego zdam relację.
ODPOWIEDZ