Witam,
było by pięknie móc korzystać z dwóch kart sim w modemie HSPA, np. Huawei E173U-2.
Gdyby było to możliwe, można by np. ustawić, aby modem w ciągu dnia korzystał z karty Orange free (tanie GB) a o np. 00;01 przełączył się na PlayOnline z nocnym transferem, czy też Aero2 aby móc sobie pościągać trochę plików.
Niestety jak wiadomo, na rynku nie ma modemów obsługujących dwie karty, przynajmniej ja o takich nie wiem, a i pewnie prędko się nie pojawią.
Ale istnieją inne ciekawostki, w postaci adapterów Dual SIM, dostępnych na bazarze.
Podobno takie cuda mogą same się przełączyć o ustalonej godzinie i pasują do każdego telefonu. Słyszałem też o modelach, które wybierają kartę w zależności od podanego kodu PIN (ale nie udało mi się znaleźć).
Pytanie więc - czy takie coś uda się wpakować do modemu (oczywiście bez zamykania górnej pokrywy modemu, wygląd jest tu drugorzędny) a wcześniej przy pomocy telefonu ustawić o jakich godzinach karta ma się przełączyć (bo opcja z dodatkowym menu raczej na 100% odpada) ?
Czy ktokolwiek kiedyś korzystał, albo nawet ma w domu taki adapter i sprawdzał/może sprawdzić czy to zadziała w modemie, ew. jakieś inne wskazówki ?
Będę wdzięczny za pomoc, Pozdrawiam.
Modem i dwie karty SIM - możliwe ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Modem i dwie karty SIM - możliwe ?
Przetestuj, to się dowiemy. Zgodność adapterów DualSIM z telefonami jest problematyczna, z modemami nikt pewnie nie próbował.
Ja bym raczej obstawiał zakup dobrego routera (np. z możliwością instalacji OpenWRT) i zastosowanie konfiguracji... z dwoma modemami. To jest normalnie dostępna i sprawdzona metoda.
Ja bym raczej obstawiał zakup dobrego routera (np. z możliwością instalacji OpenWRT) i zastosowanie konfiguracji... z dwoma modemami. To jest normalnie dostępna i sprawdzona metoda.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Modem i dwie karty SIM - możliwe ?
Mam router z OpenWRT, tylko zakup dwóch modemów to trochę nieopłacalna sprawa, tym bardziej, że planuje zmienić swój na E398 w najbliższym czasie. Jak nikt nie podpowie, to pewnie przetestuję, ale wolałbym uniknąć zbędnego zakupu jeśli miało by to nie zadziałać.