Intel My Wifi + Orange

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
exterr
Początkujący użytkownik forum

Intel My Wifi + Orange

Post autor: exterr »

Witam,

Mam problem i w związku z tym prośbę o pomoc.

Mam dwa laptopy i jeden modem z internetem Orange.
Jeden z laptopów (nie wiem czy drugi też, ale chyba nie) posiada kartę z Intel My WiFi.
Podłączam do niego modem z Orange - internet jest. Chciałbym teraz udostępnić z niego internet na drugi laptop.
Włączam Intel My WiFi, tworzę sieć - wszystko pięknie, na drugim laptopie wykrywa sieć, mogę się połączyć. Ale jest napisane że sieć ograniczona, nie ma internetu.
Na pierwszym laptopie w oknie tworzenia sieci jest pokazane że drugi laptop jest podłączony. Jest ikonka "udostępnij internet" (pisze z pamięci, bo piszę z innego komputera). Włączam - pojawia się informacja mniej więcej "żeby udostępnić internet, musisz posiadać połączenie z internetem. Połącz z internetem". Mam połączenie z internetem, czy gdzieś coś trzeba ustawić? W jaki sposób udostępnić internet na drugi komputer? Czy ktoś może pomóc w tym temacie?

Pozdrawiam
Exterr
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Intel My Wifi + Orange

Post autor: Jo_gurt »

exterr, popatrz na to: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>
exterr

Dzięki. Przeczytałem o tym połączeniu z iPlusem - na win7 będzie analogicznie? niestety piszę z pracy i nie mam możliwości sprawdzenia.

A jeśli sieć mam już utworzoną - drugi laptop widzi sieć o nazwie wpisanej z pierwszego komputera, może się z nią połączyć, a nie ma internetu - to problem jest w udostępnieniu połączenia internetowego z modemu orange? czy może być w czymś innym jeszcze? Bo wydawało mi się że udostępniłem, ale może nie wszystko zaznaczyłem co być powinno.

Ale nie zmieniałem żadnych adresów ani bramek - czy to może być przyczyna? czy gdyby były źle wprowadzone to drugi laptop też by widział sieć i by się połączył?
Czy to jest właśnie do połączenia z internetem? W tej kwestii jestem trochę zielony...

Intel My Wifi - czy ten program coś ułatwia? Bo wg tych opisów nie trzeba korzystać z żadnego programu, wszystko się zmienia we właściwościach
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Udostępnianie połączenia sieciowego to dość rozległy problem, dlatego Jo_gurt podał ci linka do całego wątku tylko o tym.
Zasada jest taka:
1. Włącz udostępnianie (uwaga: udostępniasz połączenie 3G dla połączenia WLAN, a nie odwrotnie)
2. Tworzysz sieć na komputerze udostępniającym
3. Łączysz się z tą siecią za pomocą komputera dodatkowego

Ważna uwaga: utworzenie sieci bezprzewodowej i możliwość połączenia się z nią (tzw. warstwa fizyczna) nie gwarantuje, że prawidłowo skonfigurowałeś protokół TCP/IP (warstwa sieci) i działa dostęp do internetu (warstwa aplikacji, OIDP :)

To jak z samochodem: kup samochód (warstwa fizyczna), znajdź drogę (warstwa sieci) ale to i tak nie znaczy, że trafisz do celu, bo musisz mieć mapę/znać trasę (warstwa aplikacji). Wsiąść nie znaczy dojechać :)
exterr

Dzięki za wszystkie informacje. Spróbuję dzisiaj po południu, może coś wyjdzie z tego.

A jeszcze jedno pytanie - jeśli kupię router do którego mogę podpiąć modem USB (w sklepie gość polecał mi edimax, ale nie pamiętam jaki model - w cenie ok 130 zł) komputer powinien po prostu złapać sygnał wifi i bez problemu się połączyć?
Bo jeśli mi nie wyjdzie udostępnienie to będę zmuszony do takiego rozwiązania.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Jeżeli twój modem jest zgodny z wybranym routerem - to tak dokładnie będzie się dało zrobić. Tylko nie zapomnij o zabezpieczeniu sieci, żeby ci sąsiedzi nie zjedli całego transferu :)
ODPOWIEDZ