Jak zwiększyć zasięg wifi rutera?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak zwiększyć zasięg wifi rutera?
Witam szanownych forumowiczów.
Chciałbym zwiększyć zasięg wifi w domu i w okolicach domu.
Posiadany sprzęt: ruter d-link DIR-635 (przed ruterem jest modem d-link DSL-320T).
Co polecacie?
Czy ma to być repeater i ewentualnie jaki?
Czy zastosować jakąś antenę/anteny dookolną lub kierunkową zewnętrzną na kominie?
Zależy mi na silnym i pewnym sygnale bez zrywania. Chcę zainstalować m.in. kamerki ip do monitoringu w najbardziej odległych kątach domu (tam gdzie w tej chwili nie ma zasięgu wifi).
Załączam screen z grafiką położenia rutera oraz innych urządzeń wifi.
Chciałbym zwiększyć zasięg wifi w domu i w okolicach domu.
Posiadany sprzęt: ruter d-link DIR-635 (przed ruterem jest modem d-link DSL-320T).
Co polecacie?
Czy ma to być repeater i ewentualnie jaki?
Czy zastosować jakąś antenę/anteny dookolną lub kierunkową zewnętrzną na kominie?
Zależy mi na silnym i pewnym sygnale bez zrywania. Chcę zainstalować m.in. kamerki ip do monitoringu w najbardziej odległych kątach domu (tam gdzie w tej chwili nie ma zasięgu wifi).
Załączam screen z grafiką położenia rutera oraz innych urządzeń wifi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jak zwiększyć zasięg wifi rutera?
W domu kabel (DLAN) i dodatkowe AP (pewnie 1 lub 2 wystarczą). Na zewnątrz w związku ze skomplikowanym kształtem domu będzie problem. Może wystarczą 2-4 AP montowane pod okapem na zewnątrz (pewnie i zasięg wewnątrz by zapewniły jakby były na rogach domu połączone kablem do routera). Jedną anteną nad dachem zasięgu wokół domu nie zrobisz.simplex pisze:Chciałbym zwiększyć zasięg wifi w domu i w okolicach domu.
Sprawdź ile masz sieci WiFi w okolicy bo może się okazać że 2.4GHz jest zatłoczone i będzie konieczność budowy sieci w paśmie 5GHz a wtedy sprzęt będzie trochę droższy.
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki za szybką odpowiedź.
W okolicy nie ma natłoku sieci. Tzn w telefonie wyskakują mi raptem 2 z minimalnym zasięgiem w porywach, a często żadna oprócz mojej.
Raczej wolałbym się skupić na instalacji anten 2.4GHz (czyli taniej).
Może być więcej niż jedna antena. Tylko jakie anteny? Nie mam pojęcia.
Acha no i oczywiście zależy mi na zasięgu wokół domu jak i wewnątrz budynku (na takim samym jak teraz lub lepszym).
Czy to w ogóle jest możliwe?
W okolicy nie ma natłoku sieci. Tzn w telefonie wyskakują mi raptem 2 z minimalnym zasięgiem w porywach, a często żadna oprócz mojej.
Raczej wolałbym się skupić na instalacji anten 2.4GHz (czyli taniej).
Może być więcej niż jedna antena. Tylko jakie anteny? Nie mam pojęcia.
Acha no i oczywiście zależy mi na zasięgu wokół domu jak i wewnątrz budynku (na takim samym jak teraz lub lepszym).
Czy to w ogóle jest możliwe?
- wojteks
- *** Administrator ***
Telefon ma bardzo słabe anteny i stąd słabe wykrywanie sieci.simplex pisze:Tzn w telefonie
Przeczytaj mojego posta jeszcze raz ze zrozumieniem. Ja tam piszę o dodatkowych Acces Pointach a nie antenach.simplex pisze:Tylko jakie anteny?
Nie pomagam na PW!
-
Problem w tym że ja już nie mam miejsca na dodatkowe kable do rutera (2 bramki Voip oraz 2 komputery zajmują mi wszystkie 4 porty LAN). Pozostaje mi chyba tylko wykręcenie anteny i zastąpienie inną.
Jak można inaczej wykryć sieci domowym sposobem?
Pamiętam że jak konfigurowałem kamerkę ip to soft kamerki wykrył jeszcze jedna sieć której nie było w telefonie, ale za to nie pojawiły się te które są w telefonie.
Proszę o więcej info o AP, jeśli możliwe to link do urządzeń z cenami.
Czy AP mają dodatkowe wyjścia LAN? Jeśli tak to czy problem zajętości portów w ruterze byłby rozwiązany, tzn można by podpiąć się z komputerem pod AP?
Jak można inaczej wykryć sieci domowym sposobem?
Pamiętam że jak konfigurowałem kamerkę ip to soft kamerki wykrył jeszcze jedna sieć której nie było w telefonie, ale za to nie pojawiły się te które są w telefonie.
Proszę o więcej info o AP, jeśli możliwe to link do urządzeń z cenami.
Czy AP mają dodatkowe wyjścia LAN? Jeśli tak to czy problem zajętości portów w ruterze byłby rozwiązany, tzn można by podpiąć się z komputerem pod AP?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podłączyć switcha.simplex pisze:Problem w tym że ja już nie mam miejsca na dodatkowe kable do rutera (2 bramki Voip oraz 2 komputery zajmują mi wszystkie 4 porty LAN).
-
No niby nic, a jednak finanse. Nie chcę przepłacać o jedno urządzenie za dużo. Właściwie potrzebowałbym tylko 1 wolnego portu LAN. Więc wracam do pytania. Czy można podpiąć komputer pod np. AP OvisLink 5460r?
- wojteks
- *** Administrator ***
Dodatkowy switch załatwi sprawę.simplex pisze:Problem w tym że ja już nie mam miejsca na dodatkowe kable do rutera
Laptop i inSSIDer.simplex pisze:Jak można inaczej wykryć sieci domowym sposobem?
Ovislink WL5470 ma 4 porty LAN.simplex pisze:Czy AP mają dodatkowe wyjścia LAN?
Nie pomagam na PW!
-
Lapek mam ale przedpotopowy bez karty wifi (o ile jest konieczna do tego "badania") w drugim PCie też nie mam żadnej karty wifi. inSSIDer nie słyszałem wcześniej, zdążyłem wygooglować że to soft. Zainstalować go na PC? Nie wiem jak by miał działać? Miałby wykorzystywać ruter jako „czytnik” dookolnych sieci? Sory za lamerskie pytania.
Ovislink WL5470 jest wypasiony ale też droższy o 60 – 70 zł, chyba styknąłby ten tańszy.
Ovislink WL5470 jest wypasiony ale też droższy o 60 – 70 zł, chyba styknąłby ten tańszy.
Ostatnio zmieniony 2011-12-23, 16:38 przez simplex, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ten program pokazuje dostepne sieci, kanaly na ktorych sie znajduja, moc z jaka nadaja.simplex pisze:Nie wiem jak by miał działać?
Nie pomagam na PW.
-
Domyślam się że pokazuje dostępne sieci. Ale z czego korzysta z karty wifi , rutera itp? Nie wiem czy jest sens instalowania go w moim przypadku.
- wojteks
- *** Administrator ***
Działa na karcie WiFi. Musisz taką mieć najlepiej w laptopie albo na USB.simplex pisze:nie mam żadnej karty wifi.
Jeżeli starczy Ci 2 porty LAN.simplex pisze:Ovislink WL5470 jest wypasiony ale też droższy o 60 – 70 zł, chyba styknąłby ten tańszy
Jednym dodatkowym AP nic nie zdziałasz.
Nie pomagam na PW!
-
Najpierw spróbuje z jednym AP i przetestuję po świętach. Znalazłem takie combo: http://www.cyberbajt.pl/produkt/1698/. Jest to pewien pomysł. Czy zakup jednego + antena 2,4GHz miałby sens?
- wojteks
- *** Administrator ***
Do czego to ma być?simplex pisze:Znalazłem takie combo:
Moim zdaniem nie ale zrobisz jak uważasz.simplex pisze:zy zakup jednego + antena 2,4GHz miałby sens?
Nie pomagam na PW!
-
Tam w linku jest antena kierunkowa, pewnie do jakiegoś pomostu radiowego. Ale czy np. podpięcie anteny dookolnej np. takiej http://yagi.pl/antena-dooklna-tales-p-1422.html czy jakiej kolwiek innej w celu powiększenia zasięgu wifi w domu i wokół niego miało by sens?
Na screenie dodałem rozmieszczenie AP oraz ewentualnej dodatkowej anteny.
Na screenie dodałem rozmieszczenie AP oraz ewentualnej dodatkowej anteny.
Ostatnio zmieniony 2011-12-23, 20:35 przez simplex, łącznie zmieniany 4 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie.simplex pisze:miało by sens w moim przypadku?
Kod: Zaznacz cały
kat promieniowania pionowy 16°
Nie pomagam na PW!
-
...dzięki, więc chyba zostanę na razie przy jednym AP (zastanowię się nad tym z 4 portami LAN), bez dodatkowej anteny na dachu.
Jak się ma tzw zysk energetyczny opisany w tym artykule http://www.chip.pl/artykuly/porady/2011 ... era-wlan-9
w przypadku posiadania AP? Czy to można przełożyć na zysk energetyczny, a jeśli tak to ile tego zysku można wyciągnąć poprzez dodanie AP?
Czy przy co najmniej jednym podpiętym AP do rutera można jeszcze „ztuningować” ruter poprzez zamianę/wkręcenie atenki rutera na np. TP link (jak w tym artykule) ? I czy to rzeczywiście powiększy zasięg wifi twoim zdaniem?
Jak się ma tzw zysk energetyczny opisany w tym artykule http://www.chip.pl/artykuly/porady/2011 ... era-wlan-9
w przypadku posiadania AP? Czy to można przełożyć na zysk energetyczny, a jeśli tak to ile tego zysku można wyciągnąć poprzez dodanie AP?
Czy przy co najmniej jednym podpiętym AP do rutera można jeszcze „ztuningować” ruter poprzez zamianę/wkręcenie atenki rutera na np. TP link (jak w tym artykule) ? I czy to rzeczywiście powiększy zasięg wifi twoim zdaniem?