potrzebna porada

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MasterScythe
Początkujący użytkownik forum

potrzebna porada

Post autor: MasterScythe »

witam

już od ponad 3 lat korzystam z bezprzewodowego internetu od t-mobile.. łapie tylko EDGE'a, gdyż mieszkam w małej miejscowości.. niestety jestem bardzo zawiedziony z tej usługi.. od kilku dni internet zaczął stopniowo zwalniać, a dziś mam problem nawet z otworzeniem jakiejkolwiek strony.. podobne problemy mam już od jakiś 6 miesięcy.. BTS, z którym łączy się mój modem znajduje się w odl. jakiś 4-5km, a zasięg wynosi mw. 60-75%.. zastanawia mnie czemu ciągle są problemy z transferem (przekroczony limit nie jest na pewno)..

może warto zmienić operatora? jeśli tak, to na jakiego.. mieszkam w miejscowości baboszewo, woj. mazowieckie

nic nie pobieram w domu, internet służy mi do przeglądania stron, korzystania z poczty.. zależy mi jednak na jego stabilności.. czy warunki pogodowe (zimowa pora roku np.) mogą mieć aż tak duży wpływ na jego działanie?

pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: potrzebna porada

Post autor: wojteks »

MasterScythe pisze:może warto zmienić operatora?
Jak masz modem to sprawdź Playa (starter Play Online na kartę 19zł kosztuje). Może wymagac zdjęcia simlocka.
Nie pomagam na PW!
Karakaryna
Stały użytkownik forum

Post autor: Karakaryna »

Możesz spróbować CDMA Orange, na mapie widziałem że jest taki nadajnik około 5 km od twojej miejscowości.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

MasterScythe pisze: może warto zmienić operatora? jeśli tak, to na jakiego.. mieszkam w miejscowości baboszewo, woj. mazowieckie
Masz szansę u siebie na HSPA+ w iPlusie, tylko prawdopodobnie potrzebowałbyś anteny zewnętrznej.
MasterScythe pisze:czy warunki pogodowe (zimowa pora roku np.) mogą mieć aż tak duży wpływ na jego działanie?
Raczej nie mają wpływu, a jeśli zimowa pora ma wpływ to pozytywny. W okresie zimowym drzewa (w większości) nie mają liści, przez co propagacja fal radiowych jest lepsza w miejscach, gdzie jest dość spore zadrzewienie.
MasterScythe pisze:pozdrawiam serdecznie
Również pozdrawiam.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
MasterScythe

dzięki wszystkim za odpowiedź
Jak masz modem to sprawdź Playa (starter Play Online na kartę 19zł kosztuje). Może wymagac zdjęcia simlocka.
nie mam simlocka na modemie.. jakiś czas temu próbowałem się połączyć z Play-em i nie udało się, chodź wykrywało Play 3G..

Możesz spróbować CDMA Orange, na mapie widziałem że jest taki nadajnik około 5 km od twojej miejscowości.
z orange nigdy nie próbowałem, ogólnie co do tej sieci, to mam problem nawet ze złapaniem zasięgu gsm w domu, więc z góry zakładam, że z neta też nici

Masz szansę u siebie na HSPA+ w iPlusie, tylko prawdopodobnie potrzebowałbyś anteny zewnętrznej.
bez anteny raczej by się nie udało, wykrywa mi tylko 2G z plusa..

a czy ewentualnie jest możliwość zerwania umowy bez opłaty, jeśli non stop są problemy z transmisją?
Ostatnio zmieniony 2011-12-16, 21:56 przez MasterScythe, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

MasterScythe pisze: Play 4G..
:rotfl: przepraszam, nie mogłem się powstrzymać..

to mam problem nawet ze złapaniem zasięgu gsm w domu, więc z góry zakładam, że z neta też nici
CDMA to zupełnie inna częstotliwość niż GSM, o dużo szerszym zasięgu niż GPRS/EDGE w Orange.

a czy ewentualnie jest możliwość zerwania umowy bez opłaty, jeśli non stop są problemy z transmisją?
Nie, ale większość sieci oferuje wzięcie usługi na okres próbny 7 dni żeby przetestować jak internet się sprawuje i w razie negatywnej opinii - odstąpić od umowy.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
MasterScythe

przepraszam, nie mogłem się powstrzymać..
chodziło mi o 3g rzecz jasna.. :) niestety był zbyt słaby zasięg żeby się połączyć, więc sobie odpuściłem

CDMA to zupełnie inna częstotliwość niż GSM, o dużo szerszym zasięgu niż GPRS/EDGE w Orange.
więc chyba warto ''to coś'' przetestować, jeśli jest oczywiście taka możliwość w orange, a pewnie jest

Nie, ale większość sieci oferuje wzięcie usługi na okres próbny 7 dni żeby przetestować jak internet się sprawuje i w razie negatywnej opinii - odstąpić od umowy.
umowę z t-mobile mam do sierpnia i stąd było to pytanie..
MasterScythe

sprawdziłem telefonem i łapie mi 3g z plusa.. za to niecałe 6km od mojego domu znajduje się nadajnik CDMA.. i teraz mam dylemat co wybrać.. który net będzie stabilniejszy, na którym będą niższe pingi i lepszy transfer?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

MasterScythe pisze:za to niecałe 6km od mojego domu znajduje się nadajnik CDMA
Jakiej sieci Orange czy Nordisk/Plus?
Nie pomagam na PW!
MasterScythe

orange
Awatar użytkownika
Easy-Wifi
Stały użytkownik forum

Post autor: Easy-Wifi »

Nic dziwnego,bo T-mobile ogólnie ma słaby zasięg. Warto sprawdzić też jak sytuacja wygląda na mapce zasięgu danego operatora,zawsze to jakiś wyznacznik. Ciężko powiedzieć który internet będzie bardziej stabilny,ale jeżeli łapie Ci 3g z plusa,to wybrałbym właśnie tego operatora.
MasterScythe

niestety, z tego co wyczytałem nie można bezpłatnie zerwać umowy z t-mobile.. obecnie nie mogę sobie pozwolić na opłacanie dodatkowego neta, więc muszę jakoś przeboleć do końca umowy..

nie mogę tylko pojąć gdzie jest przyczyna tych problemów z transferem: wczoraj net chodził ok, a dziś znów się krzaczy.. nadajnik znajduje się jakieś 4km od mojego domu, a zasięg wynosi 70% (TNI).. mam też niewielką antenę zew. (dookólną).. problemy do BOKa zgłaszałem systematycznie od 6 miechów i do dziś występują.. pomóżcie mi, bo już nie wiem co robić..
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

MasterScythe nie musisz zrywac umowy, możesz poszukać chętnego na cesję. Możesz dac ogłoszenie nawet u nas. Poza tym zobacz ile będzie wynosiła kara za zerwanie umowy przed czasem. Może będzie na tyle mała, że będziesz w stanie ją zapłacić.
MasterScythe

kara jest wyższa, niż łączna suma rachunków do końca umowy, także to raczej odpada.. drugą opcję mogę rozważać, kiedy będę miał pewność, że np. net z plusa czy orange będzie chodził lepiej.. wtedy na pewno cesja mogłaby zastąpić zerwanie umowy.. dzięki za odp

btw dorzucam tutaj screen'a żeby zobrazować Wam mój problem

http://s3.ifotos.pl/img/1JPG_rhnqnns.JPG

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-12-22, 22:43 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Wynik ping trzeba wkleić tekstowo!
sry :)
Ostatnio zmieniony 2011-12-22, 22:42 przez MasterScythe, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zorian
Użytkownik forum

Post autor: zorian »

No tylko współczuć... pingi i utraty pakietów jakimi kiedyś Orange mnie zaszczycał na przeciążonym EDGE :( z BTS-a w mojej okolicy oddalonego o 2km. Ja sobie z tym poradziłem zaopatrując się w antenkę i teraz cieszę się ichnim UMTS2100 z 12km. Różowo nie jest, ale o niebo lepiej :cfaniak:

Może i u Ciebie to wypali - zaopatrz się w antenkę na 2100 i ustaw to wszystko w kierunku Płońska - wg mapy BTSearch w Płońsku stoją dwa maszty U2100 -T-mobile
(ul. Grunwaldzka 42 - maszt TPSA + ul. Warszawska 51 - strunobetonowy maszt własny). Pewnie też są obciążone, ale może wynik Cię zadowoli.
Jak nic z tego nie wyjdzie, to możesz zostawić sobie antenę (może przydać się, jak będziesz zmieniał operatora) albo zwrócić ją w terminie 10dni (dot. transakcji zawieranych na odległość) jeżeli postępowałeś z nią delikatnie i jej nie uszkodziłeś.
ODPOWIEDZ