potrzebna porada
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
potrzebna porada
witam
już od ponad 3 lat korzystam z bezprzewodowego internetu od t-mobile.. łapie tylko EDGE'a, gdyż mieszkam w małej miejscowości.. niestety jestem bardzo zawiedziony z tej usługi.. od kilku dni internet zaczął stopniowo zwalniać, a dziś mam problem nawet z otworzeniem jakiejkolwiek strony.. podobne problemy mam już od jakiś 6 miesięcy.. BTS, z którym łączy się mój modem znajduje się w odl. jakiś 4-5km, a zasięg wynosi mw. 60-75%.. zastanawia mnie czemu ciągle są problemy z transferem (przekroczony limit nie jest na pewno)..
może warto zmienić operatora? jeśli tak, to na jakiego.. mieszkam w miejscowości baboszewo, woj. mazowieckie
nic nie pobieram w domu, internet służy mi do przeglądania stron, korzystania z poczty.. zależy mi jednak na jego stabilności.. czy warunki pogodowe (zimowa pora roku np.) mogą mieć aż tak duży wpływ na jego działanie?
pozdrawiam serdecznie
już od ponad 3 lat korzystam z bezprzewodowego internetu od t-mobile.. łapie tylko EDGE'a, gdyż mieszkam w małej miejscowości.. niestety jestem bardzo zawiedziony z tej usługi.. od kilku dni internet zaczął stopniowo zwalniać, a dziś mam problem nawet z otworzeniem jakiejkolwiek strony.. podobne problemy mam już od jakiś 6 miesięcy.. BTS, z którym łączy się mój modem znajduje się w odl. jakiś 4-5km, a zasięg wynosi mw. 60-75%.. zastanawia mnie czemu ciągle są problemy z transferem (przekroczony limit nie jest na pewno)..
może warto zmienić operatora? jeśli tak, to na jakiego.. mieszkam w miejscowości baboszewo, woj. mazowieckie
nic nie pobieram w domu, internet służy mi do przeglądania stron, korzystania z poczty.. zależy mi jednak na jego stabilności.. czy warunki pogodowe (zimowa pora roku np.) mogą mieć aż tak duży wpływ na jego działanie?
pozdrawiam serdecznie
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: potrzebna porada
Jak masz modem to sprawdź Playa (starter Play Online na kartę 19zł kosztuje). Może wymagac zdjęcia simlocka.MasterScythe pisze:może warto zmienić operatora?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Możesz spróbować CDMA Orange, na mapie widziałem że jest taki nadajnik około 5 km od twojej miejscowości.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Masz szansę u siebie na HSPA+ w iPlusie, tylko prawdopodobnie potrzebowałbyś anteny zewnętrznej.MasterScythe pisze: może warto zmienić operatora? jeśli tak, to na jakiego.. mieszkam w miejscowości baboszewo, woj. mazowieckie
Raczej nie mają wpływu, a jeśli zimowa pora ma wpływ to pozytywny. W okresie zimowym drzewa (w większości) nie mają liści, przez co propagacja fal radiowych jest lepsza w miejscach, gdzie jest dość spore zadrzewienie.MasterScythe pisze:czy warunki pogodowe (zimowa pora roku np.) mogą mieć aż tak duży wpływ na jego działanie?
Również pozdrawiam.MasterScythe pisze:pozdrawiam serdecznie
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
dzięki wszystkim za odpowiedź
a czy ewentualnie jest możliwość zerwania umowy bez opłaty, jeśli non stop są problemy z transmisją?
nie mam simlocka na modemie.. jakiś czas temu próbowałem się połączyć z Play-em i nie udało się, chodź wykrywało Play 3G..Jak masz modem to sprawdź Playa (starter Play Online na kartę 19zł kosztuje). Może wymagac zdjęcia simlocka.
z orange nigdy nie próbowałem, ogólnie co do tej sieci, to mam problem nawet ze złapaniem zasięgu gsm w domu, więc z góry zakładam, że z neta też niciMożesz spróbować CDMA Orange, na mapie widziałem że jest taki nadajnik około 5 km od twojej miejscowości.
bez anteny raczej by się nie udało, wykrywa mi tylko 2G z plusa..Masz szansę u siebie na HSPA+ w iPlusie, tylko prawdopodobnie potrzebowałbyś anteny zewnętrznej.
a czy ewentualnie jest możliwość zerwania umowy bez opłaty, jeśli non stop są problemy z transmisją?
Ostatnio zmieniony 2011-12-16, 21:56 przez MasterScythe, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
MasterScythe pisze: Play 4G..

CDMA to zupełnie inna częstotliwość niż GSM, o dużo szerszym zasięgu niż GPRS/EDGE w Orange.to mam problem nawet ze złapaniem zasięgu gsm w domu, więc z góry zakładam, że z neta też nici
Nie, ale większość sieci oferuje wzięcie usługi na okres próbny 7 dni żeby przetestować jak internet się sprawuje i w razie negatywnej opinii - odstąpić od umowy.a czy ewentualnie jest możliwość zerwania umowy bez opłaty, jeśli non stop są problemy z transmisją?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
chodziło mi o 3g rzecz jasna..przepraszam, nie mogłem się powstrzymać..

więc chyba warto ''to coś'' przetestować, jeśli jest oczywiście taka możliwość w orange, a pewnie jestCDMA to zupełnie inna częstotliwość niż GSM, o dużo szerszym zasięgu niż GPRS/EDGE w Orange.
umowę z t-mobile mam do sierpnia i stąd było to pytanie..Nie, ale większość sieci oferuje wzięcie usługi na okres próbny 7 dni żeby przetestować jak internet się sprawuje i w razie negatywnej opinii - odstąpić od umowy.
-
sprawdziłem telefonem i łapie mi 3g z plusa.. za to niecałe 6km od mojego domu znajduje się nadajnik CDMA.. i teraz mam dylemat co wybrać.. który net będzie stabilniejszy, na którym będą niższe pingi i lepszy transfer?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakiej sieci Orange czy Nordisk/Plus?MasterScythe pisze:za to niecałe 6km od mojego domu znajduje się nadajnik CDMA
Nie pomagam na PW!
-
orange
- Easy-Wifi
- Stały użytkownik forum
Nic dziwnego,bo T-mobile ogólnie ma słaby zasięg. Warto sprawdzić też jak sytuacja wygląda na mapce zasięgu danego operatora,zawsze to jakiś wyznacznik. Ciężko powiedzieć który internet będzie bardziej stabilny,ale jeżeli łapie Ci 3g z plusa,to wybrałbym właśnie tego operatora.
-
niestety, z tego co wyczytałem nie można bezpłatnie zerwać umowy z t-mobile.. obecnie nie mogę sobie pozwolić na opłacanie dodatkowego neta, więc muszę jakoś przeboleć do końca umowy..
nie mogę tylko pojąć gdzie jest przyczyna tych problemów z transferem: wczoraj net chodził ok, a dziś znów się krzaczy.. nadajnik znajduje się jakieś 4km od mojego domu, a zasięg wynosi 70% (TNI).. mam też niewielką antenę zew. (dookólną).. problemy do BOKa zgłaszałem systematycznie od 6 miechów i do dziś występują.. pomóżcie mi, bo już nie wiem co robić..
nie mogę tylko pojąć gdzie jest przyczyna tych problemów z transferem: wczoraj net chodził ok, a dziś znów się krzaczy.. nadajnik znajduje się jakieś 4km od mojego domu, a zasięg wynosi 70% (TNI).. mam też niewielką antenę zew. (dookólną).. problemy do BOKa zgłaszałem systematycznie od 6 miechów i do dziś występują.. pomóżcie mi, bo już nie wiem co robić..
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
MasterScythe nie musisz zrywac umowy, możesz poszukać chętnego na cesję. Możesz dac ogłoszenie nawet u nas. Poza tym zobacz ile będzie wynosiła kara za zerwanie umowy przed czasem. Może będzie na tyle mała, że będziesz w stanie ją zapłacić.
-
kara jest wyższa, niż łączna suma rachunków do końca umowy, także to raczej odpada.. drugą opcję mogę rozważać, kiedy będę miał pewność, że np. net z plusa czy orange będzie chodził lepiej.. wtedy na pewno cesja mogłaby zastąpić zerwanie umowy.. dzięki za odp
btw dorzucam tutaj screen'a żeby zobrazować Wam mój problem
http://s3.ifotos.pl/img/1JPG_rhnqnns.JPG
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-12-22, 22:43 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Wynik ping trzeba wkleić tekstowo!
sry
btw dorzucam tutaj screen'a żeby zobrazować Wam mój problem
http://s3.ifotos.pl/img/1JPG_rhnqnns.JPG
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-12-22, 22:43 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Wynik ping trzeba wkleić tekstowo!
sry

Ostatnio zmieniony 2011-12-22, 22:42 przez MasterScythe, łącznie zmieniany 1 raz.
- zorian
- Użytkownik forum
No tylko współczuć... pingi i utraty pakietów jakimi kiedyś Orange mnie zaszczycał na przeciążonym EDGE
z BTS-a w mojej okolicy oddalonego o 2km. Ja sobie z tym poradziłem zaopatrując się w antenkę i teraz cieszę się ichnim UMTS2100 z 12km. Różowo nie jest, ale o niebo lepiej
Może i u Ciebie to wypali - zaopatrz się w antenkę na 2100 i ustaw to wszystko w kierunku Płońska - wg mapy BTSearch w Płońsku stoją dwa maszty U2100 -T-mobile
(ul. Grunwaldzka 42 - maszt TPSA + ul. Warszawska 51 - strunobetonowy maszt własny). Pewnie też są obciążone, ale może wynik Cię zadowoli.
Jak nic z tego nie wyjdzie, to możesz zostawić sobie antenę (może przydać się, jak będziesz zmieniał operatora) albo zwrócić ją w terminie 10dni (dot. transakcji zawieranych na odległość) jeżeli postępowałeś z nią delikatnie i jej nie uszkodziłeś.

Może i u Ciebie to wypali - zaopatrz się w antenkę na 2100 i ustaw to wszystko w kierunku Płońska - wg mapy BTSearch w Płońsku stoją dwa maszty U2100 -T-mobile
(ul. Grunwaldzka 42 - maszt TPSA + ul. Warszawska 51 - strunobetonowy maszt własny). Pewnie też są obciążone, ale może wynik Cię zadowoli.
Jak nic z tego nie wyjdzie, to możesz zostawić sobie antenę (może przydać się, jak będziesz zmieniał operatora) albo zwrócić ją w terminie 10dni (dot. transakcji zawieranych na odległość) jeżeli postępowałeś z nią delikatnie i jej nie uszkodziłeś.